AMD vs Nvidia – vilken tillverkare bygger bäst grafikkort?

amd vs nvidia

Våra artiklar innehåller ibland annons- & affiliatelänkar [läs mer]

AMD vs Nvidia – vilken tillverkare är bäst?

Förra året när Nvidia lanserade sin nya grafikkorts-serie RTX, så passade vi på att skriva en artikel om dom mest prisvärda grafikkorten på marknaden nu 2019. I den artikeln fördjupade vi oss i fem grafikkort från Nvidia och tre grafikkort från AMD. Den guiden täcker en hel del frågor kring individuella grafikkort, men desto mindre om tillverkarna själva. 

Relaterat: AMD vs Intel när det kommer till processorer

AMD vs Nvidia, och vilken man bör välja är en återkommande fråga. Det blir snabbt tydligt när man söker runt på google, och kanske främst på Reddit där det finns en lång tråd om frågan. Åsikterna är väldigt många och väldigt olika, men överlag är dom flesta överens om vad som skiljer dom två giganterna åt i det stora hela.

AMD:s grafikkort är kända för att vara prisvärda, medans Nvidias grafikkort är bättre men kostar också därefter.

Men det är en generalisering och vi tänker försöka gå in lite mer i detalj på vad som faktiskt erbjuds från dom två olika tillverkarna.

amd vs nvidia

Dominans i olika målgrupper

Ja så kanske man säga. AMD har nästan helt struntat i att konkurrera med Nvidia i den allra bästa klassen. Den dominerar Nvidia på egen hand. Istället fightas de båda tappert i medelklassen. Alltså grafikkorten som kostar mellan 2000-6000 tusen kronor. Där håller båda tillverkare jämna steg med varandra.

När Nvidia lanserade sin RTX-serie så höll AMD tillbaka. Dom var inte redo att implementera Ray Tracing i sina grafikkort, och det var nog ett klokt val. I princip alla blev förtvivlade när man fick reda på vad ett RTX-grafikkort från Nvidia faktiskt kostar. 

Det här måste Nvidia har känt av ganska rejält eftersom man i år släppte sin Super-klass som har en betydligt billigare prislapp för att konkurrera med AMD. Det är oundvikligt att AMD någon gång kommer hoppa på tåget med Ray Tracing, och det ryktas redan att dom kommer lansera en serie nya grafikkort nästa år med teknologin. Men vi får se. Jag är inte övertygad.

Vad är mest prisvärt?

Det är svårt att avgöra en vinnare i medelklassen, då det finns en sådan uppsjö av grafikkort på marknaden hela tiden. Och fler blir dom. Men ett exempel vi kan titta på är AMD:s RX 5700. Ett riktigt bra grafikkort i medelklassen som är cirka 500 spänn billigare än Nvidias motsvarighet, RTX 2060 Super. Och faktum är att RX 5700 sopar banan med 2060-kortet i benchmarks, och samtidigt är billigare. 

Ett annat exempel är Nvidias nya grafikkort RTX 2070 Super. Ett riktigt bra grafikkort som slår AMD:s tungviktare Radeon VII, och kostar samtidigt 2500 kronor mindre. Skillnaderna mellan företagens modeller är många, och man kan individuellt jämföra modellerna och se fördelar och nackdelar hos båda tillverkare. 

Optimera datorns prestanda

Mjukvara

Företagen skiljer sig inte heller åt särskilt mycket när det kommer till stöd för oss användare och mjukvara att använda. Nvidia kör stenhårt på sitt Geforce Experience, som jag personligen tycker väldigt bra om. AMD däremot har nyligen lanserat sin motsvarighet i AMD Radeon Adrenaline som verkar vara minst lika bra. 

Båda programmen hjälper dig att optimera prestandan när du spelar, men jag personligen tycker att Geforce Experience drar längsta strået. Att få rekommenderade inställningar för varje spel jag spelar utan att behöva läsa på är verkligen ovärderligt. 

Kompabilitet

Du kan använda AMD:s grafikkort med Intel-processorer, precis som du kan använda Nvidias grafikkort med AMD:s processorer. Däremot kan du inte alltid utnyttja teknologin i dagens gamingskärmar med respektive tillverkare. 

Jag refererar förstås till G-Sync och FreeSync som vi blivit så vana med dom senaste åren. När teknologin lanserades så var det stenhårt att du måste ha Nvidia för att utnyttja G-Sync, och AMD för att utnyttja FreeSync. Idag kan du däremot använda Nvidias nya grafikkort och utnyttja FreeSync, men inte vice versa. Kör du ett grafikkort från AMD så fungerar inte G-sync. Så ta detta i beaktning vid ett eventuellt köp.

Vilken tillverkare gör bäst grafikkort?

Bäst grafikkort när det kommer till ren prestanda gör Nvidia, men AMD gör lika bra grafikkort när det kommer till prisvärdhet. Vad du ska välja är i slutändan upp till dig. 

Båda är väldigt pålitliga tillverkare men enormt mycket erfarenhet i branschen, så i det stora hela spelar det ingen roll. Spelmässigt kommer du inte märka någon skillnad förutom om du vill ha det absoluta bästa och är villig att betala för det. Diskussionen kring AMD vs Nvidia har pågått så länge jag kan minnas, och den kommer troligtvis fortsätta så länge det bara finns dom som slåss om kunderna på marknaden. 

Behöver du hjälp?

Krånglar tekniken eller behöver du köpråd? Skriv oss gärna en rad så hjälper vi dig så snart vi kan!

Så kommer du igång med streaming

Populärt på Killsteal

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se