Vilken skärm är bäst 2020?
Nu har snart halva 2020 redan gått, och tillverkarna har sprutat ut nya gamingskärmar för oss gamers – vilket är riktigt kul. Därför är det dags för en uppdatering i den här artikeln, där vi ska kika på den bästa gamingskärmen 2020 just nu.
Först och främst tittar vi på dom mest prisvärda skärmarna ute just nu, och varför du bör överväga en av dom. Lite längre ner i artikeln fördjupar vi oss ytterligare i specifikationerna kring skärmar, och vad man egentligen bör veta. Vi kommer gå igenom bland annat upplösning, paneler, responstid och uppdateringsfrekvenser. Alla dessa har olika viktiga funktioner för dig och din skärm, beroende på vad det är för typ av spel du spelar.
Tre skärmar alla använder
Ja så är det faktiskt. Det finns tre skärmar som är helt överrepresenterade inom gaming. Och det är inte bara i e-sporten utan även i streamingvärlden på Twitch.
Jag kommer gå igenom skärm efter skärm och visa bland annat vilka spelare som föredrar vilken, och vilka skärmar som lämpar sig bäst till vilket spel. Alla skärmar är dock byggda för gaming och fungerar fint till vilket spel som helst.
#1 ASUS TUF VG27BQ

Okej vi börjar med vår personliga favorit, och den skärm vi köpte hem senast. ASUS nya TUF-satsning är väldigt efterlängtad, och imponerande rakt igenom. Just den här modellen, VG27BQ, är väldigt prisvärd – och jag ska förklara varför.
Först och främst är skärmen 27 tum, med hela 165 Hz i uppdateringsfrekvens. Den har många extrafunktioner för att förbättra vår spelupplevelse, en avgörande faktor är ASUS egna low motion blur-teknologi. Den drar ner MS:en till 0,4 ms – vilket är väldigt imponerande, och användbart till framförallt FPS-spelare. Den stödjer också G-Sync, för er som har grafikkort från Nvidia. Allt som allt en väldigt bra skärm för pengarna. Den här hade kostat tio tusen för ett par år sedan, så det är kul att se hur långt teknologin har gått.
Storlek: 27-tum
Responstid: 0,4 MS
Upplösning:WQHD (2560×1440)
Uppdateringsfrekvens: 165 Hz
Panel: TN
Adaptive Sync: Nvidia G-Sync
Vesa fäste för väggmontering: Ja
Perfekt för: Alla typer av spel, men kanske främst till FPS-spel som CS, Fortnite och Call of duty.
Är du osäker på vilken TUF-skärm du bör skaffa, är Inets guide om skärmarna riktigt hjälpsam.
2# ASUS ROG Swift PG258Q

Vi börjar med den bästa men även den dyraste. Den här skärmen är en riktig beast när det kommer till gaming.
Det är en skärm som kräver att du har ett monster till dator för att kunna leverera så som det är tänkt. Och det är ingen skärm för den oseriösa gamern, om man inte har mycket pengar över dvs.
Det är skärmen för dig som vill maxa FPS och nå toppen. Du blir inte proffs inom e-sporten bara för att du har skärmen, men det hjälper dig på traven.
Så vad är skärmen utrustad med?
Storlek: 24,5-tum
Responstid: 1 MS
Upplösning: Full HD (1080p) 1920 x 1080
Uppdateringsfrekvens: 240 Hz
Panel: TN
Adaptive Sync: Nvidia G-Sync
Vesa fäste för väggmontering: Ja
Perfekt för: Fortnite, PUBG, CS:GO, LoL, Dota 2
Gamers som använder skärmen:
– Tfue
– dakotaz
– DrDisRespect
– POW3R
– McCreamy
– Stodeh
Ett fullkomligt monster, och bästa gamingskärmen 2020 enligt mig.
Jag utgår från att alla förstår vad allt ovanför betyder, men om du är det minsta tveksam så läs min guide om gamingskärmar först.
Med en perfekt upplösning för skärmens storlek, den lägsta responstiden möjlig genom TN-panelen och 240 Hz + Nvidia G-Sync så får du allt man kan önska.
Rekommenderat: Vad är Nvidia G-Sync?
Den mixen av utrustning ger dig en sensationell gamingupplevelse som jag personligen gärna hade viljat haft, (i framtiden hoppas jag).
Visst den är dyr men är man inte en seriös gamer så tittar man inte ens åt den här skärmen. Varmt rekommenderad till er som spelar väldigt mycket.
3# ASUS VG248QE

Här hoppar vi ner ordentligt i prisklass men till ett desto mer prisvärt alternativt för många. Den här skärmen är en av de vanligaste i Sverige idag och storsäljare hos både webhallen och andra elektronikbutiker.
Och det är inte svårt att förstå. Skärmen är väldigt snabb och erbjuder allt för den som lirar FPS-spel helt enkelt. Skärmen funkar förstås till alla spel men gör sig bäst i FPS-spel.
Så vad är skärmen utrustad med?
Storlek: 24-tum
Responstid: 1 MS
Upplösning: 1920 x 1080
Uppdateringsfrekvens: 144 Hz
Panel: TN
Adaptive Sync: Nej
Vesa fäste för väggmontering: Ja
Perfekt för FPS-spel: Fortnite, PUBG, CS:GO, Overwatch
Gamers som använder skärmen:
– Thief
– Yelo
– Bandit
– Boss
– Vivid
– Kaz
Tyvärr blir du av med G-Sync och den erbjuder ”bara” 144 Hz om man jämför med storebrorsan ovanför. Men troligtvis behöver du inget mer heller.
Är du en nybörjare fungerar den här skärmen perfekt. Hoppet från 60 Hz till 144 Hz är verkligen stort, och något alla som uppskattar spel bör överväga omgående. Det är värt det.
4# ZOWIE by BenQ XL2411P

Det här kanske inte är den bästa gamingskärmen 2020, men den når åtminstone prispallen.
Jag personligen tycker skärmen ovanför är mer prisvärd då den bland annat kommer med vesa-fäste för väggmontering men i e-sportens värld är den här skärmen vanligare faktiskt.
Det är också den billigaste skärmen på listan, och det är garanterat också en bidragande faktor till varför den är så populär. Mycket skärm för pengarna!
Så vad är skärmen utrustad med?
Storlek: 24-tum
Responstid: 1 MS
Upplösning: 1920 x 1080
Uppdateringsfrekvens: 144 Hz
Panel: TN
Adaptive Sync: Nej
Vesa fäste för väggmontering: Nej
Perfekt för FPS-spel: Fortnite, PUBG, CS:GO, Overwatch
Gamers som använder skärmen:
– Mystic
– KittyPlays
– Hysteria
– CDNThe3rd
– Neiru
– Verrmax
En skärm byggd för e-sport.
Ja, att skärmen är byggd för e-sport är lätt att se. Skärmen kommer med färdiga spellägen du kan använda dig av när du lirar.
Det finns även väldigt mycket inställningarna i färger och skärpa för att skräddarsy och förbättra spelupplevelsen. Från recensioner jag läst så verkar den också vara väldigt skonsam för ögonen.
5# ASUS ROG Swift PG279Q

De övriga skärmarna på den här listan är alla konstruerade för att få ut max FPS. Det är den gemensamma nämnaren och också anledningen till varför dom är så populära.
Men jag kände att listan inte riktigt är komplett utan ett annat alternativ också. Alla gamers kanske inte är ute efter att nå toppen och bli en stjärna inom e-sport.
Därför valde jag ta med den här skärmen. Den erbjuder fortfarande väldigt mycket för en gamer, men fokuserar mer på en bättre upplösning än att maxa i FPS.
Med det sagt så finns det såklart många som lirar på hög nivå med den här skärmen också.
Så vad är skärmen utrustad med?
Storlek: 27-tum
Responstid: 4 MS
Upplösning: 2560 x 1440
Uppdateringsfrekvens: 165 Hz
Panel: IPS
Adaptive Sync: G-Sync
Vesa fäste för väggmontering: Nej
Perfekt för: WoW, LoL, Far Cry, Battlefield
En skärm som funkar till allt
Förutom att leverera bra i gaming så funkar det minst lika bra att använda skärmen för bildredigering och videoredigering.
Färgåtergivningen i den här skärmen är helt galen, och inställningarna oändliga. Jag vet inte om det är den bästa gamingskärmen men den fick åtminstone plats på listan. Skärmen har några år på nacken nu, men förtjänar fortfarande att ta plats här.
Behöver man en speciell datorskärm för gaming?
Både och är mitt svar på den frågan faktiskt. Idag finns det en uppsjö av speciellt framtagna datorskärmar för gaming på marknaden – och för många av oss är det en naturlig väg att gå efter man insett fördelarna.
OBS: Den här artikeln fungerar som ett komplement till dom bästa grafikkorten på marknaden 2019 och är skriven för dig som inte riktigt greppat vad en gamingskärm är, och varför du behöver en.
Så varför ska man investera i en gamingskärm? Vad är skillnaden är säkert en fråga många ställer sig, så jag ska försöka förklara varför.
Relaterat: Svenska köpa dator-guiden
Vi kommer kika närmare på uppdateringsfrekvenser, responstider, upplösning och olika skärmars storlekar i den här artikeln, så ni förhoppningsvis har mer kött på benen när ni läst färdigt! Vi kommer även titta på årets rekommendationer för lite hjälp på traven vid ett eventuellt köp.
Vad är responstid?
Innan jag satte mig in i gamingvärlden sa det mig inte särskilt mycket även om jag visste att det var något viktigt. Men det är inte så svårt att förklara egentligen, och googlar ni på begreppet hittar ni mängder med information.
Men kortfattat kan man säga den stora skillnaden mellan en traditionell datorskärm och en datorskärm för gaming är hur snabb den är. Och responstiden är en av två viktiga faktorer där.
– Responstid räknas i ms och beskriver hur snabbt varje pixel i skärmens panel kan byta färg, från grå till grå, där ett lägre värde är bättre – Alla våra gamingskärmar har ett värde på 5 eller mindre. Detta betyder på ett ungefär att skärmens pixlar kommer att reagera på spelarens musrörelser och knapptryck inom 5 millisekunder som mest.
Rent praktiskt resulterar det i en rapphet i spelen, där reaktionssnabbhet från spelaren matchas av skärmen. En skärm med hög responstid kommer i snabba spel visa upp ett fenomen som kallas ghosting, där pixlarna helt enkelt inte hänger med, och ger en grumlig och rörig eftersläpning i bilden.
Den förklaringen hittade jag online och tycker den är väldigt enkel att förstå. Ett lägre värde är bättre och alla gamingskärmar har ett värde på 5 eller mindre, så det är något ni kan leta efter.
Vill man bli bättre på Counter Strike är det rekommenderat att investera i en speciellt framtagen gamingskärm med så låg responstid som möjligt. Det kommer definitivt göra skillnad.
Vad är uppdateringsfrekvens?
Som sagt är det inte bara responstiden som gör skillnad, utan även den ack så viktiga uppdateringsfrekvensen. Det är här vår kära Hz kommer in i bilden.
I alla spel man spelar vill man ha det bästa flytet möjligt och för att uppnå det har tillverkarna skapat olika Hz på skärmarna idag, och det är jag väldigt tacksam för. Uppdateringsfrekvensen är hur ofta en pixel kan byta bild.
Det är det som räknas i Hz.
I dom allra flest spel vill man ha en skärm som klarar av att byta 60 bilder per sekund och uppåt, vilket återspeglas i gamingskärmarnas uppdateringsfrekvenser. Då är det genast lätt att förstå varför vissa skärmar har 60Hz och andra 144Hz.
60Hz skärmar fungerar till det allra mesta en person vill göra via en dator, men när det kommer till gaming och framförallt snabba spel så är det just flytet i spelen man är ute efter, och då vill man att grafikkortet ska kunna leverera fler än 60 bilder per sekund till datorskärmen.
Spelar man CS:GO, Overwatch, Smite eller Warzone, där det kan gå väldigt snabbt in game är en gamingskärm på 144Hz nästan ett krav.
Spelar man istället lugnare strategispel som CIV 5, Age of Empires, Starcraft fungerar 60 Hz utan problem. Det är upp till dig vad du använder din dator till kan man säga.
Men det är sällan man håller sig till en specifik genre idag. En ordentlig gamingskärm är därför en naturlig väg att gå.
Vilken skärmstorlek är bäst?
Det är omöjligt att svara på då vi alla använder våra datorer så olika men idag skulle jag säga att 24” samt 27” är det allra vanligaste vi köper. Det är för att dom passar till det allra flesta spelen och många har samtidigt två likadana skärmar vilket jag personligen har.
Om du endast vill köra med en skärm finns det såklart större alternativ som kan erbjuda mycket också, men se upp för upplösningen!
Idag finns det mängder med stora samt billiga skärmar på marknaden där tillverkarna tyvärr snålar med upplösningen, och det är inte roligt för oss som inte är pålästa och det tar oss till vår nästa punkt.
Vad menas med upplösning?
– När man pratar om upplösning på en skärm handlar det om hur många pixlar, eller bildpunkter, skärmen har. Varje bildpunkt styrs enskilt och visar färg oberoende av de andra bildpunkterna, och därför ger en hög upplösning en större detaljrikedom. Med andra ord är ger en stor skärm med låg upplösning en mindre klar bild än en med hög upplösning.
En högre upplösning ger också mer utrymme att arbeta på, då alla program på datorn är uppbyggda i bildpunkter, och i höga upplösningar får man en större detaljrikedom i programmen även när de inte är i fullskärmsläge.
Något man skall tänka på när man väljer upplösning är dock att grafikkortet har hand om alla bildpunkter, och ju fler bildpunkter ju mer arbete för grafikkortet – detta gör att det i väldigt höga upplösningar krävs moderna och kraftfulla grafikkort för att ge ett bra flyt i spel.
Man vill alltså ha en skärm med en upplösning som passar skärmens storlek så att grafikkortet klarar av att skicka ut tillräckligt med bilder på skärmen, och det ska samtidigt vara behagligt att titta på timme efter timme.
Om du har en högupplöst skärm behöver du ett kraftfullare grafikkort också, det är bra att ha i åtanke.
Vilken upplösning passar till vad?
Den vanligaste upplösningen för gamingskärmar är idag 1080p som också kallas för Full HD.
Perfekt upplösning för er som använder er av skärmar på 24” eller 27”. 1080p är inte heller väldigt krävande för ett grafikkort.
Den näst vanligaste upplösningen är 1440p och erbjuder mer detaljrikedom än 1080p. Självfallet kräver den här upplösningen lite mer av grafikkortet men inte överdrivet mycket mer i min mening. 27” skärmar är den vanligaste skärmstorleken på 1440p upplösning.
För er som spelar mycket kan jag varmt rekommendera att investera i sån här skärm. Den sista upplösningen jag kommer ta upp är det vi hör mycket om överallt nuförtiden. 2160p upplösning, även kallad 4K-upplösning är kanske många gamers dröm, inklusive min egen.
Med den här tekniken får man en enorm detaljrikedom, men tyvärr kräver det också väldigt kraftfulla grafikkort för spelandet. Så det här är bara en dröm för många som inte är väldigt väldigt seriösa i sitt spelande, men framtiden ser ljus ut dock.
Jag tror vi kommer få se mycket mer av det här längre fram tills det en dag kommer bli standard helt och hållet. Nu gick jag endast genom de vanligaste alternativen eller åtminstone det mer kända alternativen.
Det finns en uppsjö av varianter på det här så det är alltid bra att läsa på innan man slår till på en Black Friday tex.
Vilken paneltyp är bäst?
När det pratas om en datorskärms panel så menar man ytan där bilden visas, och även här finns det flera alternativ med för och nackdelar.
En av de snabbaste panelerna är TN-panelen. Det är en ganska billig panel med ibland lite sämre färgåtergivning men den är oerhört snabb istället vilket gör den till ett naturlig val för en gamer som spelar mycket FPS-spel t.ex.
Nästa panel är IPS/PLS-panelen. En något dyrare panel som erbjuder fantastisk färgåtergivning och suveräna betraktningsvinklar vilket gör den väldigt populär för professionellt bruk inom arbete med bildbehandling, foton osv.
På senare år har även IPS-paneler blivit populära bland gamingskärmar så har men en något större plånbok så är det ett givet val för många.
Den sista panelen är VA-panelen och den är något av ett mellanting mellan det vi precis gått igenom. Det är en multifunktionell panel som fungerar till både spel och film.
Den har inte samma goda färgåtergivning som en IPS-panel men den är ändå godkänd. VA-paneler passar även till gaming även fast dom inte är i samma kategori som en TN-panel.

Vad är G-Sync och FreeSync?
Det finns gamingskärmar med extrafunktioner som man i vissa fall bara kan använda med särskilda grafikkort. Begreppet “tearing” inom gaming har vi nog alla hört någon gång men det är kanske inte alla som vet vad det är.
Det är när man hastigt ändrar riktning i ett spel som då gör att t.ex. lådorna på Dust 2 i CS:GO ser brustna ut. G-Sync och Freesync är vad som kallas adaptiv synkronisering och det motverkar just tearing när man spelar.
Med G-sync och Freesync använder skärmen och grafikkortet alltid samma uppdateringsfrekvens som då eliminerar tearing.
I dom flesta inställningarna i spel stöter vi på V-Sync. Det är en teknik som också används mot detta men problemet med det är att bilderna inte hinner synkronisera tillräckligt snabbt så det saktar istället ner grafikkortet och skärmen. Det leder i sin tur till antalet bilder per sekund sänks för att tillåta tekniken att jobba ikapp.
Det är också därför många väljer att avaktivera V-sync när man spelar, just för att undvika det.
G-Sync och Freesync är betydligt effektivare mot det här problemet men att köpa en skärm som har det här blir såklart lite dyrare. Men vill man investera i sitt spelande så kan jag varmt rekommendera att köpa en skärm som stödjer den här tekniken, för det gör verkligen skillnad.
Mer hur G-Sync och FreeSync fungerar kan du läsa om här.
Om du vill ha mer information innan du köper en datorskärm för gaming, så kan du läsa Sweclockers guide här.