bästa moderkortet

Bästa moderkortet 2021 – Vilket är bäst för gaming?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vilket är det bästa moderkortet 2020?

Att investera i ett moderkort är kanske inte lika spännande som att lägga pengarna på ett nytt grafikkort eller processor. Men det är minst lika viktigt och är ofta avgörande för hur resten av datorn fungerar. Det finns en uppsjö av modeller och tillverkare idag, och flera olika alternativ för att få alla komponenter i datorn att passa med varandra. 

Med det sagt så har vi ändå valt oss att endast inkludera moderkort inom Socket AM4 och Socket LGA1151 – då dessa är klart överrepresenterade på marknaden idag. Vi har även valt att uteslutande rekommendera ASUS ROG STRIX då dom spelar i en annan liga det här året. 

Ofta köper man moderkortet tillsammans med processorn samtidigt, för att sedan lägga till resterande komponenter utifrån dessa. Därför har vi även valt att ta med paket med moderkort och processor i ett. 

Vad ska man tänka på när man köper moderkort?

Att läsa på, och se till att alla komponenter passar ihop. Moderkortet är avgör vilka komponenter du kan välja, och vad som är kompatibelt och inte. En till viktig detalj är att tänka på framtiden. Alla moderkort har begränsningar över vad du kan uppgradera, och på sikt kan det vara fördelaktigt att köpa ett något dyrare moderkort som du sedan kan uppgradera med större och bättre komponenter. Sen är det även viktigt att tänka på storleken på själva moderkortet. 

Alla moderkort passar inte i alla chassin, så har du ett litet chassi så kan det krävas ett mini-ATX t.ex. Men i den här guiden har vi valt att hålla oss till ATX-korten, då dessa är betydligt vanligare. 

Många snålar på moderkorten för att satsa helhjärtat på processor och grafikkort – och det kan vara fel väg att gå om du bygger din datorn för framtiden. 

#1 ASUS ROG Strix Z390-F – Erbjuder väldigt mycket

bästa moderkortet

Kompatibla processorer: Pentium Gold, Core i9, Core i7, Core i3, Core i5, Celeron
Storlek: ATX
Antal processorer som stöds: 1

Max RAM-minne: 128 GB
Inbyggt WiFi:
Nej
Sockel:
Socket 1151

Finns hos Webhallen.com

ASUS ROG Strix Z390-F GAMING är ett naturligt val för gamers som vill åt ett stabilt moderkort för en bra peng. Kortet stödjer i princip alla Intel-processorer man kan tänka sig, och är utrustad med bra kylning och strömtillförsel. Den inbyggda LED-belysning är också ett plus. För Intel-användare är det svårt att rekommendera något annat. 

#2 ASUS ROG Strix X570-E – Inbyggt WiFi

ASUS ROG Strix X570-E Gaming

Kompatibla processorer: AMD Ryzen
Storlek: ATX
Antal processorer som stöds: 1

Max RAM-minne: 128 GB
Inbyggt WiFi:
Ja
Sockel:
Socket AM4

Finns hos Webhallen.com.

Här har vi troligtvis det bästa moderkortet för AMD Ryzen-älskare. Moderkortet kommer med en mängd funktioner och har erbjuder suverän kylning och strömtillförsel. Den har förutom det också full RGB-belysning som du kan ställa in själv hur du vill. 

#3 ASUS ROG Strix X570-F – Mest prisvärt

Kompatibla processorer: AMD Ryzen
Storlek: ATX
Antal processorer som stöds: 1

Max RAM-minne: 128 GB
Inbyggt WiFi:
Nej
Sockel:
Socket 1151

Finns hos Webhallen.com.

Det moderkort vi anser mest prisvärt. Full RGB-belysning, klockren automatisk överklockningsfunktion och stabil strömförsörjning. Moderkortet har fått väldigt fina recensioner hos alla stora nätbutiker. Det bästa moderkortet 2020. 

Moderkort och processor

#4 ASUS ROG Strix Z390-F + Intel Core i7-9700K – Långsiktig prestanda

Kärnor: 8 st
Trådar: 8 st
Hastighet: 3.6 GHz (4.9 GHz Turbo) 

Överklockningsbar: Ja
L3 Cache: 
12 MB
Sockel: 
Socket 1151

Kompatibla processorer: Pentium Gold, Core i9, Core i7, Core i3, Core i5, Celeron
Storlek: ATX
Antal processorer som stöds: 1

Max RAM-minne: 128 GB
Inbyggt WiFi: 
Nej
Sockel: 
Socket 1151

Finns hos Webhallen.com

Ett klockrent paket med moderkort och processor. Intel Core i7-9700K är en överklockningsbar processor med rejält med prestanda. Det är en processor dels byggd för att leverera spelmässigt, men funkar lika bra att driva din streaming samtidigt vid sidan om. Den tillsammans med ett Z390-F skapar ljuv musik. Är du ute efter en ordentligt uppgradering så är det här det bästa valet. 

#5 ASUS ROG Strix Z390-F + Intel Core i9-9900K – Monsterpaketet

moderkort och processor

Kärnor: 8 st
Trådar: 
16 st
Hastighet: 
3.6 GHz (5 GHz Turbo)

Överklockningsbar: Ja
L3 Cache: 
16 MB
Sockel: 
LGA1151 Socket

Kompatibla processorer: Pentium Gold, Core i9, Core i7, Core i3, Core i5, Celeron
Storlek: ATX
Antal processorer som stöds: 1

Max RAM-minne: 128 GB
Inbyggt WiFi: 
Nej
Sockel: 
Socket 1151

Finns hos Webhallen.com.

Sist ut så har vi såklart monsterpaketet. Vill man åt det bästa och är redo att investera i sitt spelande så är det här det naturliga valet. Långsiktigt så får man extremt mycket prestanda och kvalité för pengarna. Intel Core i9 – 9900K är Intels just nu bästa processor. Den är extremt snabb och har samtidigt suverän kylning. Den har hela 16 trådar så multitasking är exakt vad den är byggd för. Är du en streamer eller arbetar mycket med diverse bild och redigeringsprogram så är den perfekt. 

Vad gör ett moderkort?

Datorn processor (CPU) och grafikkort (GPU) listas alltid som dom viktigaste komponenterna i en dator. Eller snarare så nämns dom som avgörande för datorns prestanda, och det är visserligen sant. Men ingenting i datorn fungerar utan ett moderkort. Det är moderkortet som är datorns hjärta som ser till att alla komponenterna kan prata med varandra. 

Det är också avgörande för vad du kan stoppa in i datorn, och eventuellt uppgradera i framtiden. Allt utgår från moderkortet så på senare år blivit mer & mer viktigt att investera i ett riktigt bra moderkort. För en mer detaljerad förklaring till exakt vad moderkortet gör så rekommenderar vi Kjell & Companys guide om just det. 

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se