bästa processorn

Bästa processorn 2021 – Vilken är bäst för gaming?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vilken är den bästa processorn för gaming?

Att köpa eller uppgradera sin processor (CPU) är bland de bästa som finns för en datornörd. Åtminstone för min egen del. Och även om grafikkortet oftast är den mest avgörande faktorn för spel och gaming i allmänhet – så är processorn nästan lika delaktig och därför inget man bör snåla på. 

Missa inte: Bästa grafikkorten för gaming 2020!

Det är såklart inte bara spelupplevelser i dator som förbättras med en ny processor. I princip allt i en dator förbättras med en bra processor. Så det är lika avgörande för er som använder dator till andra saker också.

Så vilken är den bästa processorn? 

Ja det är inte så lätt att svara på i och med dom två tillverkarna som stångas om förstaplatsen varje år. Intel och AMD gör båda två väldigt bra processorer och det oftast väldigt små marginaler mellan deras modeller. Ingen lista med dom bästa processorerna är komplett utan bägge tillverkarna helt enkelt. Och i slutändan är det upp till var och en vad man föredrar. Det finns fördelar och nackdelar med allt. Men det positiva är att alla processor i den här guiden är suveräna alternativ så här kan du inte välja fel. 

#1 Intel Core i7-9700K

Kärnor: 8 st
Trådar: 8 st
Hastighet: 3.6 GHz (4.9 GHz Turbo) 

Överklockningsbar: Ja
L3 Cache:
12 MB
Sockel:
Socket 1151

Finns hos Webhallen.com

Kanske listans mest prisvärda processor för gaming och streaming? Med en klockren hastighet upp till 4.9 GHz i Turbo så klarar den av mängder av processer samtidigt. Den är framförallt bra för er som spelar och samtidigt streamar, något som erkänt kräver mycket kraft från processorn. En riktigt bra processor rakt igenom, och den tillhör K-serien vilket innebär att den går att överklocka också.

#2 AMD Ryzen 7 3800X

Kärnor: 8 st
Trådar:
16 st
Hastighet:
3.9 GHz, (4.5 GHz Turbo)

Överklockningsbar: Ja
L3 Cache:
32 MB
Sockel:
Socket AM4

Finns hos Webhallen.com.

Det här är första processorn på listan från AMD och deras suveräna 3000-serie. I princip alla AMD:s processor i 3000-serien är bra, men några sticker ut och 3800X är en av dessa. 

Rekommenderat: Bästa gamingskärmarna 2020!

Med en väldigt hög grundhastighet, 8 kärnor och 16 trådar så klarar den i princip allt man ber den göra. Klockren för all typ av multitasking inom både gaming och arbete. 

#3 AMD Ryzen 9 3900X

Bästa processorn

Kärnor: 12 st
Trådar:
24 st
Hastighet:
3.8 GHz (4.5 GHz Turbo)

Överklockningsbar: Ja
L3 Cache:
64 MB
Sockel:
Socket AM4

Finns hos Webhallen.com.

Här är nästa AMD processor från deras 3000-serie, och det är ett riktigt monster. Med mer minne och bandbredd plus högre grundhastigheter så kan det här vara bästa processorn för ärkenörden. Den erbjuder hela 12 kärnor tillsammans med 24 stycken trådar! 

Om du verkligen vill bygga din dator till att klara allt och lite till även i framtiden så är det här ett stabilt alternativ. Spelar du mycket, använder photoshop, streamar eller liknande så kommer du inte bli besviken. 

#4 Intel Core i5-9600K

Bästa processorn intel I5-9600K

Kärnor: 6 st
Trådar:
6 st
Hastighet:
3.7 GHz (4.6 GHz Turbo)

Överklockningsbar: Ja
L3 Cache:
9 MB
Sockel:
LGA1151

Finns hos Webhallen.com

Nästa Intel-processor är deras Core i5-9600K processor. Ett bra och prisvärt alternativ för både spel och arbete. Processorn erbjuder 6 kärnor och en hög hastighet. Den klart bästa processorn för er som vill tänka på budgeten och samtidigt vill åt en Intel-processor. Även denna är en K-variant vilket innebär att den går att överklocka. 

#5 AMD Ryzen 5 3600X

Bästa processorn AMD Ryzen 5 3600X

Kärnor: 6 st
Trådar:
12 st
Hastighet:
3.6 GHz (4.2 GHz Turbo)

Överklockningsbar: Ja
L3 Cache:
32 MB
Sockel:
Socket AM4

Finns hos Webhallen.com.

En till 6-kärnig processor i princip i samma prisklass som Intels alternativ ovanför. Dom båda är lika i att det är väldigt mycket processor man får för pengarna. Den här processorn är något långsammare dock men erbjuder istället 12 trådar och mer minne. Klockren för dig som vill köpa något prisvärt men samtidigt vill åt bra prestanda. 

#6 Intel Core i9-9900KS 

intel i9-9900KS

Kärnor: 8 st
Trådar:
16 st
Hastighet:
3.6 GHz (5 GHz Turbo)

Överklockningsbar: Ja
L3 Cache:
16 MB
Sockel:
LGA1151 Socket

Finns hos Webhallen.com.

Sist ut så har vi Intels flaggskepp i9-9900KS och vår favorit om pengar inte vore ett problem. Det här är bästa processorn för dig som vill åt Intels bästa av det bästa. Processorn är snuskigt snabb och med en ordentlig kylare så är det inga problem med att få upp den till 5 GHz. Med 16 trådar så klarar den en mängd tunga applikationer samtidigt, och fungerar såväl till spel som till arbete. 

En processor för dig som rustar för framtiden, och vill att grejerna ska leverera väldigt länge. En riktig investering med andra ord. 

Vad gör en processor?

Dom flesta vet att processorn (CPU) oftast kallas datorns hjärna. Det är huvudchipet i datorn som ansvarar för att utföra alla uppgifter. Den förklarar för alla andra komponenter i datorn vad som ska göra enligt de instruktioner den fått från programvaran i datorn. I princip alla digitala prylar har idag en processor inuti sig. Några exempel är våra telefoner och Smart-TV. Desto bättre processor desto snabbare beräkningar, vilket i sin tur leder till en bättre upplevelse för oss som använder tekniken. 

NetOnNet har skrivit ihop en liten guide kring processorer, och framförallt vad som skiljer Intel och AMD åt som jag rekommenderar alla som är intresserade att skugga igenom. 

benchmark processor

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se