bästa vattenkylningen

Bästa vattenkylningen till dator: AiO eller Custom Loop?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

AiO eller Custom Loop?

När man är på jakt efter den bästa vattenkylningen finns det några saker att reda ut först. Ska du verkligen välja vattenkylning, eller kan luftkylning också vara intressant? Om du inte vet vad som skiljer dessa åt, rekommenderar jag vår separata artikel om just det. Sen behöver du välja om du vill använda en AiO (All in One), eller Custom Loop (egenbyggd vattenkylning)? 

Vad innebär AiO? 

AiO står för all in one, och betyder att du får hem en vattenkylare som är klar för installation. Den är redan färdigbyggd från fabriken, och är därför det säkrare valet för många – framförallt för nybörjaren. Du behöver alltså inte fylla den med vatten själv, utan allt är förberett för dig. 

Fördelar med AiO:

  • Tillförlitligt (mindre risk för läckage)
  • Prisvärt
  • Mindre underhåll
  • Passar kanon i mindre chassin

Vad innebär Custom Loop? 

Custom Loop innebär att du bygger din vattenkylning på egen hand. Det öppnar upp extremt många fina möjligheter för personer som vill pimpa utseendet i datorn efter eget tycke. Alla skitsnygga datorbyggen du sett genom åren, är troligtvis alla Custom Loops. Det man också får är en extremt bra kylningsförmåga. Custom Loops kan passa bra till datornördar som maxar alla komponenter i datorn. Då extremt bra kylning kan krävas. För den som vill ha vattenkylning även på grafikkortet är Custom Loop alternativet. Det är den bästa vattenkylningen, men det krävs också tålamod och intresse. 

Fördelar med Custom Loop:

  • Oslagbar kylningsförmåga
  • Överlägset utseendemässigt

Prismässigt skiljer sig dessa åt avsevärt. Väljer man Custom Loop är det bara plånboken som sätter gränserna, medans en AiO sällan kostar mer än 2000 kr. Nu ska vi kika på det mest prisvärda alternativen. 

#4 Corsair Hydro H150i Pro – Storsäljaren

Finns tillgänglig hos Webhallen

Corsair är marknadsledande inom AiO:s, åtminstone här på hemmaplan. Och det är inte så konstigt då dom bygger riktigt bra & enkla vattenkylare. Den här modellen är storsäljare i princip alla elektronikbutiker online, och har överlag fått väldigt fina recensioner. RGB-belysningen är ställbar tillsammans med Corsairs mjukvara Corsair iCUE. Du kan även se temperaturen inuti kylaren, och ställa fläktarnas hastighet via programmet. 

Kylningsförmågan är riktigt vass, men något att ha i åtanke är att den låter en del även vid idle. Men det gör i princip alla vattenkylare, så det är inget nytt. 

#3 Corsair H100i RGB Platinum Svart/Vit – Prisvärd

Finns tillgänglig hos Webhallen

Här har vi det mest prisvärda alternativet från Corsair. Radiatorn är mindre och utrustad med två istället för tre fläktar. Därför passar den mindre chassin. Den finns i två utföranden, antingen vit eller svart. Det stödjer precis som modellen ovanför Corsairs egna program iCUE. Det gör att den delar alla möjligheter som dyrare vattenkylare också har – vilket jag ser som ett stort plus. Den är också väldigt lätt att installera, och bra för nybörjaren – och därför den bästa vattenkylningen om man går för ett AiO-system. 

#2 Corsair Cooling Hydro H100X – Budgetalternativet

Finns tillgänglig hos Webhallen

Här har vi budgetalternativet. Till skillnad från dom andra modellerna stödjer inte H100x:en iCUE. Så du har inga möjligheter till att justera fläkthastigheter, eller se temperaturer via ett program. Ett stort minus för många är att den kommer utan RGB-belysning. Nu är det inte avgörande för alla, dom flesta vill ändå bara åt kylningsförmågan – och det gör den riktigt bra. För dig som vill testa på vattenkylning utan några större extrafunktioner passar den här perfekt. 

#1 Custom Loop

Den överlägset bästa vattenkylningen uppnår man via ett Custom Loop-system. Kika på videon ovanför för att få lite inspiration. Men här går det inte att rekommendera en viss produkt. För att bygga en Custom Loop krävs flera olika komponenter. Det du behöver är:

Det finns startkit på Webhallen, för dig som vill köpa allt i ett – men man kan även köpa det i delar. Är Custom Loop något man är intresserad av krävs lite information & kunskap. Jag rekommenderar att du kikar in på ekwb:s hemsida och Sweclockers Guide inom vattenkylning

Hur monterar man en AiO-kylare?

Det är inte särskilt svårt överhuvudtaget, och går oftast väldigt fort & smidigt. Men för att hjälpa er på traven rekommenderar vi Inets Guide om just monteringen. 

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se