Vart börjar man?
När jag kom på att jag ville skriva om gaming rum insåg jag helt plötsligt att jag personligen kanske inte är den bästa inspirationskällan just nu.
Jag saknar ett ordentligt gaming rum för tillfället pga tillökning i familjen, men det var lätt löst tack och lov. Jag har tagit hjälp av SupraN, en suverän Twitch streamer och irl-polare jag lirat med de senaste 15 åren.
Bilden ovan visar han och hans sambo Sotejahs gaming rum, och det är tammefan en thing of beauty för en gamer.
Relaterat: Ska man bygga eller köpa en färdig dator?
Steg 1: Skissa och mät
Första steget säger sig självt när man ska bygga något nytt, och kanske ännu mer så när man ska bygga ett gaming rum.
Alla gaming rum ser olika ut, men de olika delarna man måste ta hänsyn till är oftast detsamma. Din dator, dina skärmar, ditt tangentbord, din mus och mikrofonen ska alla få plats. Och det sista man vill är att det blir trångt.
Så sätt dig ner och skissa på hur det kan fungera i ditt rum, och hur du vill att det ska se ut.
Att ta alla måtten redan nu kan vara väldigt tacksamt längre fram i byggandet.

Steg 2: Bestäm planlösningen
Efter en stunds mätande och skissande så har du nu förhoppningsvis bestämt hur du vill ha det i ditt gaming rum.
Innan du sätter planlösningen så finns det några saker att tänka på som man lätt glömmer.
1. Kommer du att lana?
– Om så är fallet så har du chansen nu att förberedda ditt gaming rum på det. Som bilden visar ovan så har Supran och Sotejah alltid platsen i mitten ledig för eventuella vänner som kommer förbi. Det är annars en dator de båda använder för streaming.
2. Vill du kunna ha fler skärmar i framtiden?
– Här har du chans att planera för det. Oavsett om du tycker det är onödigt just nu, så är det alltid skönt att ha utrymmet för förändring längre fram.
3. Glöm inte benutrymmet
– Ska du ha datorn på väggen eller på bordet bredvid dig så är det här troligtvis inget problem. Men har du datorn under bordet så glöm inte att tänka på benutrymmet. Väldigt viktigt!
4. Dubbelkolla väggar
– Innan du börjar bygga på ditt gaming rum så måste du dubbelkolla väggarna. En dator väger oftast väldigt mycket och kräver en ordentlig vägg, helst betong, för att kunna sitta säkert på väggen. Detta gäller också om du bygger ett bord utan ben som istället sitter fast i väggen.
5. Skärmarna på väggen eller inte?
– Det är förbannat snyggt med skärmarna på väggen, men det är inte alltid praktiskt. Sätter man dom på väggen så sitter dom där helt enkelt.
Det kan vara mer praktiskt att ha skärmarna på stativ med någon typ av arm. Helst en gas arm. Det blir lättare att justera höjden då bland annat.
Webhallen erbjuder bland annat prisvärda stativ och armar för skärmar.

Steg 3: Skrivbordet
Nu när planlösningen och själva planerandet är klart så är det bara utförandet kvar. Det roliga med andra ord!
Första steget är skrivbordet, hjärtat i ditt gaming rum. Det finns några viktiga faktorer att tänka på när det kommer till skrivbordet.
1. Vilket djup skall bordet ha
– Här är det viktigt att se till att allt får plats på bordet. Tangentbord, dina armar, möss och skärmar. Även eventuell nörd merch kanske. Det ska finnas gott om plats!
2. Vilken höjd vill du ha?
– Man vill inte ha ett för lågt bord men inte heller ett för högt. Köper du ett färdigt bord från t.ex. Netonnet så slipper du tänka på det här, men bygger du själv så behöver du testa dig fram och sedan bestämma dig.
Tänk på din rygg! Ditt skrivbord och stol ska kunna matcha varandra så du sitter ordentligt och förbygger framtida skador.
3. Ska bordet ha ben?
– Alla bord behöver inte ha ben. Du kanske vill sätta upp bordet via väggen, eller köpa en bordsskiva att lägga över två hutchar? Är rummet trångt redan från början så kan det vara klokt att skippa ben överhuvudtaget.
4. Utseendet
– SupraNs skrivbord är byggt av en ordentlig plywood-skiva som han senare klädde in i kolfiber film. Utseendet är viktigare än vad man tror, och det går absolut att komma undan väldigt billigt här. Biltema har t.ex. en massa saker du använda till bordet.
5. Eventuell gaming stol under bordet
– Dom flesta av oss tycker om att kunna skjuta in stolen under skrivbordet. Säkerligen även du, så ha det i åtanke när du bestämmer höjden på bordet.
6. Färdigt bord eller bordsskiva?
– Det här är såklart en smaksak. Vill man göra det lättare för sig så köp ett färdigt bord. Det finns bra och prisvärda bord.
Vill man däremot ha mer valmöjligheter så rekommenderar jag starkt att köpa en bordsskiva från t.ex. IKEA. Då kan du bestämma helt själv vad bordet ska stå på.
IKEA har prisvärda bordsskivor. Vill man istället köpa ett färdigt bord rekommenderar jag en elektronikbutik istället, t.e.x NetonNet.
7. Borra hål för kablar
– En annan viktigt del gällande skrivbordet är kablarna. Du vill såklart undvika så mycket kablar på bordet som möjligt, och därför bör du borra hål för kabeldragningen. Varmt rekommenderat.

Steg 4: Kabeldragning
Det är inte mycket som testar mitt tålamod lika hårt som kablar.. vilket jävla skit att vi är så beroende av kablar – men det går inte att komma ifrån dom.
Kabelränner, buntband och kabelstrumpor är alla livsviktiga hjälpmedel här.
Det är ett uppmärksammat problem för alla, då företag som Kjell & Company har en egen produktsida dedikerat just för kabeldragning. Det finns många hjälpmedel här och jag rekommenderar starkt att inte ignorera det här.
Det är väl värt pengarna att åtminstone köpa en låda för grendosan.
Med snygg kabeldragning så kommer resten av rummet se snyggare ut också!
Steg 5: Belysning
Den här delen är helt valfri, och det är inte alla som tycker belysning är särskilt nödvändigt. Men det tycker jag, åtminstone i ett gaming rum!
Att köpa till lite LED-belysning gör så mycket för gaming rummet i stort. Det blir betydligt mer trivsamt att sitta där i flera timmar, du kan välja vilka färger du vill använda och du kan matcha det med din dators belysning för att ge rummet ett tema.
LED-belysning och LED-slingor är inte heller särskilt dyrt och finns nästan överallt idag i olika utformanden. Kjell & Comapny har flera olika självhäftande LED-slingor för en billig peng t.ex.
Det tips jag kan ge er är att sätta dit eventuella LED-slingor på förhand. För kommer du på det i efterhand så kan det bli bra kämpigt och trångt att komma åt bakom datorn..

Steg 6: Nörd Merch
Även detta är helt valfritt och inte allas cup of tea. Men åtminstone jag tycker det går lite hand i hand med ett gaming rum.
Funko Pop
– Vi börjar med Funko Pop som blivit massivt dom senaste åren. Det är mycket tack vare kostnaden och den extremt stora variationen av Funko Pops.
Du kan hitta Funko Pops för nästan vad som helst inom film och gaming idag. Ett minus men som också kan vara ett plus är att vissa Funko Pops endast finns i begränsat antal.
Du kan köpa dessa på MaxGaming t.ex. eller Gamestop för att nämna några.
Nendoroid
– En annan populär nörd merch är Nendoroids. Dom är dyrare än Funko Pops men kommer även med större variation. Man kan ställa dessa i olika positioner, byta vapen och tillbehör och dom levereras med ett ställ.
Ett minus är att dom inte är så enkla att få tag i Sverige och dom görs endast i begränsat antal.
Dom finns i en mängd olika variationer inom framförallt gaming och anime.
Webbhallen, Gamestop och Runns är några butiker i Sverige där du kan köpa Nendoroids.
Figma
– Det här är kanske den svåraste nörd merchen att få tag i och även den dyraste. Men dom kommer i realistiskt utseende, erbjuder olika vapen och tillbehör och har väldigt många rörliga delar.
Figma är däremot inte särskilt lätt att få tag i Sverige idag. Det finns några få butiker som erbjuder några enstaka produkter, såsom Heromic.se och Scifishoppen.se.