Datorskärm för gaming – vad du ska tänka på

datorskarm for gaming

Våra artiklar innehåller ibland annons- & affiliatelänkar [läs mer]

Behöver man en speciell datorskärm för gaming?

Både och är mitt svar på den frågan faktiskt. Idag finns det en uppsjö av speciellt framtagna datorskärmar för gaming på marknaden – och för många av oss är det en naturlig väg att gå efter man insett fördelarna.

OBS: Den här artikeln fungerar som ett komplement till dom bästa grafikkorten på marknaden 2019 och är skriven för dig som inte riktigt greppat vad en gamingskärm är, och varför du behöver en.

Så varför ska man investera i en gamingskärm? Vad är skillnaden är säkert en fråga många ställer sig, så jag ska försöka förklara varför.

Relaterat: Svenska köpa dator-guiden

Vi kommer kika närmare på uppdateringsfrekvenser, responstider, upplösning och olika skärmars storlekar i den här artikeln, så ni förhoppningsvis har mer kött på benen när ni läst färdigt!  Vi kommer även titta på årets rekommendationer för lite hjälp på traven vid ett eventuellt köp.

Vad är responstid?

Innan jag satte mig in i gamingvärlden sa det mig inte särskilt mycket även om jag visste att det var något viktigt. Men det är inte så svårt att förklara egentligen, och googlar ni på begreppet hittar ni mängder med information.

Men kortfattat kan man säga den stora skillnaden mellan en traditionell datorskärm och en datorskärm för gaming är hur snabb den är. Och responstiden är en av två viktiga faktorer där.

Responstid räknas i ms och beskriver hur snabbt varje pixel i skärmens panel kan byta färg, från grå till grå, där ett lägre värde är bättre – Alla våra gamingskärmar har ett värde på 5 eller mindre. Detta betyder på ett ungefär att skärmens pixlar kommer att reagera på spelarens musrörelser och knapptryck inom 5 millisekunder som mest.

Rent praktiskt resulterar det i en rapphet i spelen, där reaktionssnabbhet från spelaren matchas av skärmen. En skärm med hög responstid kommer i snabba spel visa upp ett fenomen som kallas ghosting, där pixlarna helt enkelt inte hänger med, och ger en grumlig och rörig eftersläpning i bilden.

Den förklaringen hittade jag online och tycker den är väldigt enkel att förstå. Ett lägre värde är bättre och alla gamingskärmar har ett värde på 5 eller mindre, så det är något ni kan leta efter.

Vill man bli bättre på tex Counter Strike så är det helt klart rekommenderat att investera i en speciellt framtagen datorskärm för gaming med så låg responstid som möjligt. Du kommer märka en skillnad!

datorskärm för gaming

Vad är uppdateringsfrekvens?

Som sagt är det inte bara responstiden som gör skillnad, utan även den ack så viktiga uppdateringsfrekvensen. Det är här vår kära Hz kommer in i bilden.

I alla spel man spelar vill man ha det bästa flytet möjligt och för att uppnå det har tillverkarna skapat olika Hz på skärmarna idag, och det är jag väldigt tacksam för. Uppdateringsfrekvensen är hur ofta en pixel kan byta bild. 

Det är det som räknas i Hz.

I dom allra flest spel vill man ha en skärm som klarar av att byta 60 bilder per sekund och uppåt, vilket återspeglas i gamingskärmarnas uppdateringsfrekvenser. Så då är det genast lätt att förstå varför vissa skärmar har 60Hz och andra 144Hz.

60Hz skärmar fungerar till det allra mesta en person vill göra via en dator, men när det kommer till gaming och framförallt snabba spel så är det just flytet i spelen man är ute efter, och då vill man att grafikkortet ska kunna leverera fler än 60 bilder per sekund till datorskärmen.

Så spelar man CS:GO, Overwatch, Smite eller PUBG tex där det kan gå väldigt snabbt in game så är en gamingskärm på 144Hz att föredra – helt klart!

Spelar man istället tex strategispel som CIV 5, Age of Empires, Starcraft osv så fungerar 60Hz utan problem. Så det är upp till dig vad du använder din dator till kan man säga. 

Men jag skulle säga att det flesta av oss spelar alla möjliga spel idag via Steam tex, och då känns en 144Hz gamingskärm som ett naturligt val enligt mig.

Vilken skärmstorlek är bäst?

Det är omöjligt att svara på då vi alla använder våra datorer så olika men idag skulle jag säga att 24” samt 27” är det allra vanligaste vi köper. Det är för att dom passar till det allra flesta spelen och många har samtidigt två likadana skärmar vilket jag personligen har.

Om du endast vill köra med en skärm finns det såklart större alternativ som kan erbjuda mycket också men se upp för upplösningen! 

Idag finns det mängder med stora samt billiga skärmar på marknaden men där tillverkarna tyvärr snålar med upplösningen, och det är inte roligt för oss som inte är pålästa och det tar oss till vår nästa punkt.

Vad menas med upplösning?

– När man pratar om upplösning på en skärm handlar det om hur många pixlar, eller bildpunkter, skärmen har. Varje bildpunkt styrs enskilt och visar färg oberoende av de andra bildpunkterna, och därför ger en hög upplösning en större detaljrikedom. Med andra ord är ger en stor skärm med låg upplösning en mindre klar bild än en med hög upplösning.

En högre upplösning ger också mer utrymme att arbeta på, då alla program på datorn är uppbyggda i bildpunkter, och i höga upplösningar får man en större detaljrikedom i programmen även när de inte är i fullskärmsläge.

Något man skall tänka på när man väljer upplösning är dock att grafikkortet har hand om alla bildpunkter, och ju fler bildpunkter ju mer arbete för grafikkortet – detta gör att det i väldigt höga upplösningar krävs moderna och kraftfulla grafikkort för att ge ett bra flyt i spel.

Man vill alltså ha en skärm med en upplösning som passar skärmens storlek så att grafikkortet klarar av att skicka ut tillräckligt med bilder på skärmen, och det ska samtidigt vara behagligt att titta på timme efter timme.

Om du har en högupplöst skärm behöver du ett kraftfullare grafikkort också, det är bra att ha i åtanke.

Vilken upplösning passar till vad?

Den vanligaste upplösningen för gamingskärmar är idag 1080p som också kallas för Full HD. 

Perfekt upplösning för er som använder er av skärmar på 24” eller 27”. 1080p är inte heller väldigt krävande för ett grafikkort.

Den näst vanligaste upplösningen är 1440p och erbjuder mer detaljrikedom än 1080p. Självfallet kräver den här upplösningen lite mer av grafikkortet men inte överdrivet mycket mer i min mening. 27” skärmar är den vanligaste skärmstorleken på 1440p upplösning.

För er som spelar mycket kan jag varmt rekommendera att investera i sån här skärm. Den sista upplösningen jag kommer ta upp är det vi hör mycket om överallt nuförtiden. 2160p upplösning, även kallad 4K-upplösning är kanske många gamers dröm, inklusive min egen.

Med den här tekniken får man en enorm detaljrikedom, men tyvärr kräver det också väldigt kraftfulla grafikkort för spelandet. Så det här är bara en dröm för många som inte är väldigt väldigt seriösa i sitt spelande, men framtiden ser ljus ut dock.

Jag tror vi kommer få se mycket mer av det här längre fram tills det en dag kommer bli standard helt och hållet. Nu gick jag endast genom de vanligaste alternativen eller åtminstone det mer kända alternativen.

Det finns en uppsjö av varianter på det här så det är alltid bra att läsa på innan man slår till på en Black Friday tex.

Vilken paneltyp är bäst?

När det pratas om en datorskärms panel så menar man ytan där bilden visas, och även här finns det flera alternativ med för och nackdelar.

En av de snabbaste panelerna är TN-panelen. Det är en ganska billig panel med ibland lite sämre färgåtergivning men den är oerhört snabb istället vilket gör den till ett naturlig val för en gamer som spelar mycket FPS-spel t.ex.

Nästa panel är IPS/PLS-panelen. En något dyrare panel som erbjuder fantastisk färgåtergivning och suveräna betraktningsvinklar vilket gör den väldigt populär för professionellt bruk inom arbete med bildbehandling, foton osv. 

På senare år har även IPS-paneler blivit populära bland gamingskärmar så har men en något större plånbok så är det ett givet val för många.

Den sista panelen är VA-panelen och den är något av ett mellanting mellan det vi precis gått igenom. Det är en multifunktionell panel som fungerar till både spel och film. 

Den har inte samma goda färgåtergivning som en IPS-panel men den är ändå godkänd. VA-paneler passar även till gaming även fast dom inte är i samma kategori som en TN-panel.

G-Sync eller FreeSync

Vad är G-Sync och FreeSync?

Det finns gamingskärmar med extrafunktioner som man i vissa fall bara kan använda med särskilda grafikkort. Begreppet “tearing” inom gaming har vi nog alla hört någon gång men det är kanske inte alla som vet vad det är.

Det är när man hastigt ändrar riktning i ett spel som då gör att t.ex. lådorna på Dust 2 i CS:GO ser brustna ut. G-Sync och Freesync är vad som kallas adaptiv synkronisering och det motverkar just tearing när man spelar.

Med G-sync och Freesync använder skärmen och grafikkortet alltid samma uppdateringsfrekvens som då eliminerar tearing.

I dom flesta inställningarna i spel stöter vi på V-Sync. Det är en teknik som också används mot detta men problemet med det är att bilderna inte hinner synkronisera tillräckligt snabbt så det saktar istället ner grafikkortet och skärmen. Det leder i sin tur till antalet bilder per sekund sänks för att tillåta tekniken att jobba ikapp.

Det är också därför många väljer att avaktivera V-sync när man spelar, just för att undvika det.

G-Sync och Freesync är betydligt effektivare mot det här problemet men att köpa en skärm som har det här blir såklart lite dyrare. Men vill man investera i sitt spelande så kan jag varmt rekommendera att köpa en skärm som stödjer den här tekniken, för det gör verkligen skillnad.

Mer hur G-Sync och FreeSync fungerar kan du läsa om här

Om du vill ha mer information innan du köper en datorskärm för gaming, så kan du läsa Sweclockers guide här.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se