energidryck utan koffein

Energidryck utan koffein – Vi testar svenska NAU

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Koffeinfri energidryck

Energidryck idag är ett hett diskussionsämne. Idag finns det alla möjliga alternativ för oss att köpa i både affärer och på nätet. Den gemensamma nämnaren bland alla dessa stavas koffein. Koffein är inget nytt ämne för någon, och vi hittar det främst i vårt kära kaffe som dom flesta av oss inte kan klara sig utan. 

Koffein gör oss pigga och alerta, och många av oss är beroende av den kick vi får från bland annat kaffe. Vi som arbetar vid datorn är troligtvis ännu mer koffeinberoende än andra yrkesgrupper. En annan grupp av människor som konsumerar koffein är gamers. Men istället för kaffe så är energidrycker ofta det självklara valet. Även ungdomar idag har anammat energidrycken, och det är inte alls ovanligt att man ser tonåringar idag som köper på sig mängder med energidryck i affären.

Den här utvecklingen har uppmärksammats ordentligt, och det blir tydligast i affärerna där det ofta skyltas med åldersgränser vid köp av energidryck. En av dom vanligaste frågorna som främst föräldrar ställer sig idag är:

Är energidryck farligt?

Allt är farligt vid överkonsumtion. Det kan vi nog alla vara överens om, vare sig det gäller energidryck eller till exempel socker. På 1177.se så skriver man bland annat följande:

”Bland annat står det att en burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl.” 

Så om du hinkar fem energidrycker, så har du ungefär fått dig samma mängd koffein som vid fem koppar kaffe. Inte helt optimalt för unga gamers och andra tonåringar. Det finns massor att läsa kring energidrycker, och eventuella risker som medföljer om man blir beroende av det. 

Men den senaste och bästa informationen finns tillgänglig på Livsmedelsverkets hemsida för den som är intresserad av att fördjupa sig ännu mer.

Alternativ till energidrycker?

Ett alternativ till dom traditionella energidryckerna är den svensktillverkade drycken från Nau Drinks. Nau Drinks startades av ett gäng svenska gamers som saknade en dryck som gör dig mer alert och fokuserad utan just koffein. Tanken med drycken är att du slipper kicken och samtidigt dippen som koffein ofta medför. 

Nau Drinks ersätter koffeinet med aminosyran L-Theanine samt vitaminer & mineraler som har liknande effekt. 

Vi i redaktionen på Killsteal (som alla är koffeinberoende) tyckte det här lät riktigt intressant! Och i och med att det är ett svenskt företag som ligger bakom kände vi oss taggade att testa den här nya produkten. 

Nau Drinks Recension – En energidryck utan koffein

koffeinfri energidryck

Det här är vad vi kom fram till

Vi skeppade hem båda smakerna som dom erbjuder i dagsläget, plus den väldigt stilrena shakern dom tagit fram. Vi är absolut inga finsmakare, men vi kommer gå igenom smak för smak och berätta vad vi tycker.

Nau säljer i dagsläget sina produkter via deras hemsida, och erbjuder smakerna Raspberry/Blueberry och Lemon Balm/Elderberry. Det första pluset vi ger dom är för den snabba leveransen. Paketet kom efter 3 arbetsdagar direkt hem till dörren via PostNord, och var bra emballerat. 

Förutom smakerna och shakern vi beställde så följde det med en skopa för vardera smak, som hjälper dig få rätt balans i drycken. Att blanda drycken är lika lätt som att blanda O’Boy. Du fyller upp flaskan med vatten till sträcket, och häller sedan i en skopa med pulver och skakar med locket på. 

Vi beställde hem portionspåsarna på 300g, vilket motsvarar 30 serveringar per påse. Påsarna kostar 359 kronor styck vilket vi tycker känns rimligt då det blir 12 kronor per servering. Det är en skaplig skillnad mot t.ex. en burk Monster som vanligtvis kostar 25 kronor styck.

Så hur smakar kalaset?

Raspberry/Blueberry

energidryck nau
  • Ingen långvarig eftersmak
  • Påminner om godisen Viol
  • Mjuk och rund smak
  • Vår favorit

En vanlig reaktion många får när dom dricker en energidryck är att man känner att det smakar gift och kemikalier. Att smaken egentligen inte är så bra för en. När du dricker en Raspberry/Blueberry från Nau känner åtminstone vi raka motsatsen. Smaken är betydligt rundare, och saknar den där syran som uppstår av en traditionell energidryck. 

Raspberry/Blueberry är vår favorit då den påminner starkt om den gamla hederliga tablettasken Viol. Vi skulle inte ha något emot att ersätta vår kära Jolt Cola med den här under våra LAN. Till skillnad från vanliga energidrycker så är den här väldigt lättdrucken, och samtidigt törstsläckande.

Lemon Balm/Elderberry

energidryck utan koffein nau
  • Ingen långvarig eftersmak
  • Något tunnare smak
  • Mer sting
  • Väldigt frisk

Lemon Balm/Elderberry känns tunnare i smaken, men kommer samtidigt med lite mer sting. Den har nästan lite pepprig ton i doften. Den har nästan ingen eftersmak överhuvudtaget, och för er med erfarenhet av Citron Meliss (Lemon Balm) så känner ni igen smaken direkt. 

Den andra smaken, fläderbär (Elderberry) är åtminstone vi obekanta med. Men dom två tillsammans skapar en god balans. Nau Drinks oavsett smak kan jämföras med iste, då smaken och fylligheten på drycken påminner mycket om det. 

Vilken effekt gav det oss?

Vi har testat båda smakerna i flera omgångar, och effekten blev förutom många kisspauser att vi känner oss klarare i sinnet och mindre trött. Som vana koffeinbrukare så saknar man till en början kicken, men är senare tacksam över att undvika dippen som koffein alltid medför. 

Missa inte: Bästa grafikkorten 2019

En annan positiv aspekt är att ingen av oss kände av något effekt i magen, som man lätt kan känna av annars vid för mycket energidryck eller kaffe. Man känner sig också mer sund när man dricker en energidryck utan koffein. I vanliga fall får man lätt dåligt samvete efter ett par dagars gaming med energidrycken bredvid sig. Det slipper du nu!

Slutsats

Vi på Killsteal rekommenderar Nau Drinks för er som vill testa en energidryck utan koffein. Företaget är svenskt, erbjuder snabb leverans och är väldigt öppna med vad deras produkt innehåller. 

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se