Vanliga felmeddelanden på internet och vad dom betyder

felmeddelande

Våra artiklar innehåller ibland annons- & affiliatelänkar [läs mer]

Har du stött på ett felmeddelande?

Felmeddelanden och internet går hand i hand. Det är många olika saker som är beroende av varandra bakom kulisserna när vi surfar på nätet. Och det är inte helt ovanligt att det blir fel någonstans i ledet, vilket i sin tur resulterar i ett felmeddelande för oss. Ganska nyligen skrev jag en guide om hur man gör när man felmeddelandet ”DNS servern svarar inte” och nu tänkte jag köra vidare på samma spår. 

Fast nu tänkte jag istället att vi ska fokusera på dom vanligaste felkoderna på internet. Dessa så kallade HTTP Status koder, som dyker upp i en mängd olika sammanhang. 

Vad betyder egentligen felmeddelandena?

Bra fråga. Efter mycket research har jag lyckats tagit fram en lista på dom vanligaste felkoderna vi stöter på – och vad dom faktiskt säger oss användare. 

500 Internal Server Error

Ett väldigt vanligt felmeddelande. Det är också ett generellt felmeddelande som kan bero på flera olika saker. En av de vanligaste orsakerna är när en webbserver är överbelastad. Det kan också bero på fel rättigheter och fel i .htaccess som du kan läsa mer om här.

404 Not Found

Den här stöter jag själv på ganska regelbundet. Det är ett felmeddelande som uppstår när vi försöker komma åt en webbsida som inte existerar. Det är lätt hänt när man t.ex. klickar på en länk som hänvisar till en annan webbsida som inte längre finns, eller stavar fel när man försöker söka fram en hemsida.

401 Unauthorized

Ett felmeddelande man kan stöta på efter man till exempel försökt logga in på en hemsida som man inte har behörighet till. 

400 Bad Request

Också ett ganska vanligt felmeddelande som uppstår när något är fel med din webbläsare. Det kan bero på korrupta cookies och cache till exempel. Du kan även stöta på felkoden om du försöker ladda upp en bild på en hemsida som är för stor. Mer information kring just 400 Bad Request hittar du här.

403 Forbidden

Det här är ett felmeddelande som inträffar när du försöker öppna en sida du inte har åtkomst till i din webbläsare. Troligtvis har ägaren av sajten konfigurerat specifika behörigheter för sidan. Men det kan också uppstå om webbservern felaktigt har ställt in behörigheter och du får nekad åtkomst även fast du inte borde det. Mer om det här felmeddelanden finns att läsa på howtogeek.com

Connection Refused by Host

Connection Refused by Host påminner mycket om 403 Forbidden. Felmeddelanden dyker upp när man försöker komma åt en sajt man inte har tillgång till, eller skrivit in fel lösenord vid en inloggning. 

408 Request Timeout

När vi surfar oss fram på internet så görs det requests i bakgrunden innan vi kommer fram till den hemsida vi vill besöka. För att ta ett exempel så när du surfar till killsteal, så ställer din webbläsare en fråga (request) och killsteals webbserver svarar sedan och efter det så får du fram sidan. När du får felkoden 408 Request Timeout så är det i den kommunikationen något blivit fel. En av vanligaste anledningarna till att man får det felmeddelandet är när servern inte fått hela frågan, och därför inte kan ge ett ordentligt svar. Mer information kring Request Timeout finns att läsa hos airbrake.io

503 Service Unavailable

Också ett vanligt error-meddelande. Det här felmeddelanden dyker upp när hemsidan laddar,  är upptagen eller överbelastad. Man kan även få det här meddelandet när servern där hemsidan finns ligger nere. 

502 Service Temporarily Overloaded

Ett till relativt vanligt felmeddelande. När du får upp det här på skärmen så betyder det helt enkelt att hemsidans server inte är tillgänglig just nu. Oftast beror det på att den är överbelastad eller att man utför någon typ av underhållsarbete för tillfället. Det är inte helt ovanligt att man ser det här meddelandet bland internetbutikerna under Black Friday t.ex. 

501 Not Implemented

Det här är ett meddelande du får upp när du försöker göra eller använda något som din webbläsare inte stödjer. Det kan vara ett plugin, ett program eller något annat som din webbläsare inte förstår.

Behöver du hjälp?

Krånglar tekniken eller behöver du köpråd? Skriv oss gärna en rad så hjälper vi dig så snart vi kan!

Så kommer du igång med streaming

Populärt på Killsteal

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se