G-SYNC ELLER FREESYNC

G-Sync eller FreeSync – vad ska man välja?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vad är skillnaden mellan G-Sync och FreeSync?

Om du har eller ska köpa en ny gamingskärm så har du garanterat stött på termerna G-Sync och FreeSync redan. Är du osäker på vilken skärm du bör köpa rekommenderar jag starkt vår guide över dom bästa gamingskärmarna 2019.

Så hur kan denna teknologi hjälpa dig? Och vad är det egentligen som erbjuds?

Skillnaden på G-Sync och FreeSync är att Nvidia är skapare av G-Sync och är en sluten teknologi, medans AMD har skapat FreeSync som bygger på AdaptiveSync och är fritt att använda av vem som helst. De båda teknologierna påminner om varandra och hjälper din spelupplevelse att bli bättre.

Vad är G-Sync och FreeSync?

Både G-Sync och FreeSync erbjuder variabla uppdateringsfrekvenser. Det innebär att om ditt spel återges med 40 bilder per sekund uppdateras din gamingskärm med 40 bilder per sekund.

Om spelet istället ger 75 bilder per sekund så anpassar sig din gamingskärm till det och börjar återge 75 bilder per sekund.

Relaterat: Optimera datorns prestanda för gaming

Traditionellt har en bildskärm haft en fast uppdateringshastighet som 60Hz t.ex. Bildskärmen uppdaterar då sin bild 60 gånger per sekund, oavsett vad.

Din dators grafikkort fortsätter bara att skjuta ramar till skärmen, oavsett vilket hastighet grafikkortet kan leverera vilket kan resultera i en sämre spelupplevelse och att din skärm inte hänger med helt enkelt.

G-Sync eller FreeSync

Vad gör G-Sync och FreeSync?

Man kan säga att den här teknologin låter din skärm och ditt grafikkort prata med varandra för att ge dig den ultimata spelupplevelsen, och som ett resultat av det så ändras uppdateringsfrekvensen beroende på vad du gör eller spelar.

Med den här teknologin elimineras lagg och tearing avsevärt och ger dig en betydligt mer flytande spelupplevelse. Både G-Sync och FreeSync fungerar på det här sättet men teknologin bakom är inte alls densamma.

Medan Nvidias G-Sync aktiveras genom ett inbyggt chip i bildskärmen, använder FreeSync grafikkortets funktion för att hantera bildskärmens uppdateringshastighet med hjälp av Adaptive Sync-standarden som är inbyggd i DisplayPort-standarden.

Vilken ska du välja?

Det är svårt att välja mellan G-Sync eller FreeSync då de båda teknologierna är ungefär lika vanliga idag. G-Sync har visserligen funnits längre men är och andra sidan oftast det dyrare alternativet, men levererar bättre.

Gamers har märkt att med FreeSync elimineras tearing och input lag men istället uppstår ett annat problem – ghosting. När föremål rör sig på skärmen lämnar dom bakom sig en skugga av bilden av deras senaste position.

Det här är något som stör många medans andra inte märker det. Men samtidigt är AMDs FreeSync det billigare alternativet.

Vi har skrivit en artikel och varför du borde investera i en gamingskärm och vilka vi rekommenderar här

Slutsats

Oavsett vad du föredrar så måste du gå en väg eller den andra. G-Sync är Nvidias lösning och FreeSync är AMDs lösning. Dessa fungerar inte tillsammans.

Du kan ha ett Nvidia grafikkort tillsammans med en bildskärm som har FreeSync men då fungerar inte FreeSync, och detsamma gäller om du har ett grafikkort från AMD och använder en bildskärm med G-Sync.

Så för att ta del av den här fantastiska teknologin så behöver du para ihop ditt grafikkort till rätt bildskärm kan man säga.

För att ta del av G-Sync behöver du ha ett grafikkort från Nvidia som stödjer G-Sync och sedan en bildskärm med G-Sync. Detsamma gäller för AMD och FreeSync.

Oavsett om du väljer G-Sync eller FreeSync så bör alla seriösa gamers köra med den här teknologin då det förbättrar din spelupplevelse avsevärt.

För vidare hjälp om du ska välja AMD eller Intel så läs vår guide här.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se