Allt du behöver veta om gaming glasögon

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vad är gaming glasögon?

Av alla gadgets och tillbehör som har producerats och produceras nu så tillhör nog gaming glasögon en av dom mest diskuterade.

Till skillnad från konkreta hjälpmedel som t.ex. bättre tangentbord eller ergonomiska gamingstolar så känns gaming glasögon något mer flummigt och oklart. I åtskilliga onlineforum så kan man se att folk undrar vad gaming glasögon egentligen gör, och varför man bör köpa sig ett par.

Gaming glasögon är glasögon speciellt framtagna för att förebygga skador på våra ögon, och samtidigt passa in med din övriga gaming utrustning.

För att reda ut eventuella frågetecken så börjar vi med den kanske vanligaste frågan hos alla.

Funkar gaming glasögon?

Det finns faktiskt en anledning till att proffsen använder spelglasögon när dom sitter och spelar, precis som det finns en anledning till att bildskärmsglasögon används på jobbet.

Gaming glasögon fungerar.

Spelglasögon gör en massa gott för personer som sitter mycket vid datorn. Det främsta som jag personligen har lidit av är huvudvärk, och framförallt den där som sätter sig bakom ögonen när man suttit för länge vid skärmen.

Faktum är att ögat ändrar riktning runt 50.000 gånger i snitt under en vanlig arbetsdag på kontoret. Kan ni tänka er då hur ögat beter sig när man lirar Counter-Strike lika länge?

Med den kunskapen så är det inte så svårt att förstå att ögonen lätt blir överansträngda och behöver hjälp på traven. Huvudvärk och sömnbesvär är nog det man främst förknippar med för mycket skärmtid. 

Men man kan även uppleva en jobbig gruskänsla och koncentrationssvårigheter som man såklart vill undvika när man spelar.

Gaming glasögon hjälper mot dom här symptomen och förebygger besvär.

Rent konkret så är fördelarna:

  • Utökad färgkontrast
  • Blockerar blått ljus (så att man sover bättre på nätterna)
  • Högre fokus
  • Förhindra trötta/torra ögon
  • Eliminera distraktioner

Undvik Computer Vision Syndrome (CVS)

Du undrar kanske vad det är? Det är ingen hemlighet att för mycket skärmtid är skadligt för våra ögon.

Elevhälsan.se skriver man: Det är numera en vetenskaplig term som innebär att man får irriterade och torra ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk av för mycket skärmtid. Något som verkar öka och krypa ner i åldrarna.

För en gamer är det däremot inte så lätt att dra ner på skärmtiden. Därför rekommenderas istället spelglasögon eller liknande för att motverka problemen.

Vad är blått ljus?

Något annat man förknippar med för mycket skärmtid, och något gamers har problem med i synnerhet är sömnbrist. Något som går hand i hand med sömnbrist är artificiell belysning, blått ljus.

Det senaste åren så har diskussionen kring blått ljus cirkulerat mycket i media, och man har försökt få fram hur pass farligt blått ljus verkligen är. 

Det verkar fortfarande ganska oklart, men kort sagt har det börjat fastställas att ljus påverkar vår dygnsrytm genom en rad olika processer – exempelvis vår melatoninproduktion. När solen är uppe tror kroppen att vi ska vara vakna och när solen är nere är det dags att sova.

Är blått ljus farligt?

Både ja och nej.

Det är vetenskapligt fastställt att UV ljus och synligt högenergiljus (blått ljus) påverkar oss skadligt. UV-ljus kan skada vävnad, hud och ögon. Blått ljus har däremot lägre energi än UV ljus men absorberas inte av ögats främre del såsom UV, utan tränger sig hela vägen till näthinnan.

Vad innebär det för oss?

Blått ljus i sig är inte dåligt, då det påverkar regleringen av melatoninproduktionen i kroppen. På dagen när vi exponeras av blått ljus från solen hämmas melatoninproduktionen så vi inte känner oss trötta. På kvällen, när solen är nere, produceras melatonin och vi märker av att det är läggdags.

Men går man inte och lägger sig, och bestämmer sig för att lira med vännerna istället så är risken hög att dina ögon tar skada från det. Då är chansen hög att man börjar lida av sömnproblem och återkommande huvudvärk.

Så ett alternativ till dyra sömntabletter och alvedon är betydligt billigare gaming glasögon. Jag tror att gaming glasögon är på marknaden för att stanna. Vi sitter mer och mer vid våra skärmar, oavsett yrke och intressen – så problemet kommer att fortsätta växa.

Vad är skillnaden mellan gaming glasögon och terminal & bildskärmsglasögon?

Inte så värst mycket faktiskt. Båda glasögonen påminner väldigt mycket om varandra, och delar faktiskt samma typ av glas.

Däremot är glasögonen utformade på olika sätt. Bildskärmsglasögon är oftast något mindre än gaming glasögon med en något mer stilren design för att man inte ska sticka ut så mycket på kontoret.

Gaming glasögon däremot är precis som dom antyder utformade för gaming och ser lite läckrare ut. Dom är oftast också något större, och omsluter bättre. Sen är dom även anpassade för att dom ska fungera bra tillsammans med hörlurar vilket är enormt viktigt för en gamer.

Blir man en bättre gamer med gaming glasögon?

Nej, det blir du inte. Det är inte glasögonens syfte överhuvudtaget även om företagen gärna vill marknadsföra det så. 

Glasögonen är till för att skydda oss som älskar att spendera tid framför skärmen. That’s it. 

Den enda skillnaden jag känner när jag spelar rent spelmässigt är att glasögonen förstorar lite. Sen om det spelar in när du t.ex. spelar Fortnite vet jag inte. Där dom faktiskt kan spela in är snarare när andra spelare blir trötta i ögonen – och dina ögon hanterar det bättre. 

Vilka är bästa gaming glasögonen just nu?

Det här är precis som vanligt en smakfråga, och det är svårt att jämföra spelglasögon. Men vi har däremot tagit fram de tre mest populära modellerna som vi ska titta närmare på. 

Det finns idag två tillverkare som dominerar fullständigt när det kommer till gaming glasögon. Melaoptic och Gunnars. 

#1 – Gunnar Optiks Enigma – Onyx

Specifikationer

Skyddande beläggningar
Kontrasthöjande glas
Brett formade linser skapar ett fält av panoramaperspektiv för högupplöst visning.

Specifikationer

+ Fungerar väldigt bra, sitter skönt
+ Bevisligen effektiva
+ Snygga bågar
+ Väldigt populära

Specifikationer

Gul lins

Finns tillgänglig hos Webhallen.

En av Gunners främsta modeller, som samtidigt är omåttligt populär. Glasögonen är något billigare än Melaoptics alternativ, men erbjuder ändå mycket. Glasögonen är designade i mer retrostil och kommer med den omdiskuterade gula linsen.

Vissa älskar den, andra inte. 

#2 Melaoptic – ”Gaming Glasses”

Gaming glasögon melaoptic

Specifikationer

Blockerar blått ljus upp till 525 nm av ljusspektrumet
Lins: Transparent Lins Teknologi
Anti-Reflective Coating
Anti-Scratch Coating
100 % UV Skydd
Celluose Acetate Ram/Bågar

Specifikationer

+ Ej gul lins
+ Snyggaste gaming glasögonen vi hittat
+ Väldigt bra filtrering av blått ljus

Specifikationer

Listans klara premium glasögon och kostar också därefter

Finns tillgänglig hos Melaoptic.se.

Det högkvalitativa svenska valet. Melaoptics är ett intressant svenskt bolag. Deras spelglasögon är klart listans snyggaste, och dom får ett stort plus att den gula linsen är borta. Det gör att glasögonen går att använda även i andra sammanhang. 

Melaoptic Glasögon är CE-märkt och uppfyller EU-direktivet för medicintekniska produkter enligt European Medical Device Directive (93/42 / EEG) Risk klass I.

#3 GUNNARS – MLG Phantom

Specifikationer

100 % UV Skydd
Bekväma kuddar i silikon för näsan
Anpassningsbara bågar
Breda linser som skapar panoramaperspektiv när man spelar

Specifikationer

+ Grym ståldesign
+ Anpassat för e-sport
+ Anpassade för hörlurar

Specifikationer

Efter åtskilliga timmar så måste man ta ett break pga ont i öronen
Ganska tråkig design

Finns tillgänglig hos Webhallen.

Listans billigaste alternativ är också från Gunnar. Det är inte så konstigt då Gunnar är klart ledande inom gaming glasögon, och erbjuder flest alternativ för spelare. 

Glasögonen gör precis som alla andra på listan, men är något billigare men också inte lika bekväma i mitt tyckte som dom två andra. Jag gillar personligen looken av dom andra glasögonen bättre också. 

Gaming glasögon vs Program (f.lux)

Program hjälper framförallt på kvällen medans glasögon är till för dig som sitter vid datorn hela dagen.

Det kan vara svårt att veta varför man ska köpa dator- eller gaming glasögon när det finns program mot blåljus nuförtiden.

Det största skillnaden är att program används för att minska trycket på ögonen mot kvällen – för att förbättra sömnen. F.lux är nog det mest populära blåljusfiltret till datorn. Den funkar på både Mac och PC, och är helt gratis. Programmet ändrar färgerna på din skärm beroende på tiden på dygnet och ljuset utomhus.

Men i slutändan hjälper programmet endast till med att undvika blåljuset från datorn och ger som bäst effekt på kvällarna.

Vad gör spel glasögon bättre då?

Enkelt, ansträngda ögon beror väldigt mycket på strålningen från dina skärmar men det har också att göra med att du rör dina ögon från exempelvis tangentbord, till skärm, till allt annat – där strålningen varierar mycket.

Glasögonen ser till att reflektera och likställa allt ljus för att dina ögon ska må bra. Sen får du inte glömma att f.lux eller andra program inte finns till TVn om du vill spela på den eller kolla på film mot kvällarna. När du spelar datorspel eller kollar på film brukar man även stänga av filtret för finare färger. Problemet är att det är då det behövs som mest.

Om du känner att du endast behöver lätta på ögonen mot kvällarna testa ett program och se om det ger resultat.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se