gratisspel

12 magiska gratisspel för dig som inte vill öppna plånboken

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

På jakt efter ett gratisspel?

Jag har i andra artiklar snöat in mig på olika kategorier av spel. Jag har skrivit om skräckspel, fightingspel och även bilspel. Men den här gången ska vi bredda oss lite och endast fokusera på dom bästa gratisspelen istället. 

Gamers i allmänhet är ständigt på jakt efter nya titlar att spela. Och spel finns det gott om. Men vad som däremot stoppar många av oss är kostnaden ett nytt spel innebär. Nya blockbuster-spel kostar nästan alltid mellan 500-700 kronor när dom släpps. Så man kan inte riktigt välja och vraka bland dessa varje månad, utan att behöva öppna plånboken ordentligt. 

Missa inte: 33 split-screen spel för det bästa soffhänget

Men det finns tack och lov alternativ till den här köpgalna marknaden. Dom senaste åren har vi sett en tydlig uppgång bland gratisspel. Många utvecklare väljer att släppa spelen gratis, för att sedan implementera någon typ av shop/butik inuti spelet. 

Så med det sagt så är kanske den här listan intressant för dig. Jag har spenderat åtskilliga timmar i dessa 12 titlar vi ska titta på, och kommer förklara i artkeln närmare varför jag anser att det här är dom bästa 12 gratisspelen på marknaden nu.

Vad kännetecknar ett gratisspel?

Att det inte ska vara någon kostnad för att påbörja spelet. En del spel släpps som teasers för något som komma skall, typ som ett demo ungefär och har ingen kostnad överhuvudtaget. 

Andra spel har som jag varit inne på tidigare en in-game shop/butik där man kan köpa olika saker för spelet för att antingen ändra på hur sin karaktär ser ut, hur ett vapen ser ut, eller för att påskynda någon sorts process i spelet.

Det finns hundratals gratisspelen på marknaden idag (kika butiken på steam t.ex.) och jag har såklart inte spelat alla. Så listan baseras på mina erfarenheter och speglar mina åsikter. Så alla kommer naturligtvis inte hålla med om den, men jag kan garantera att det finns något här för alla gamers. 

#12 Guild Wars 2

gratisspel guild wars 2

Rekommenderad ålder: från 13 år
Genre: MMO
Premiär: 28 Augusti 2012

Vi börjar listan med ett av mina absolut favorit MMO’s.
Den här titeln har på senare tid blivit ett gratisspel där huvudspelet är helt gratis att spela, men expansionerna Heart of Thorns och Path of Fire kostar. Även framtida expansioner kommer att kosta.

Även om du påbörjar basspelet och spelar helt gratis så har du ändå tillträde till en väldigt stor värld, med mycket saker att göra i spelet. Guild Wars 2 är en uppföljare till originalet Guild Wars som utspelar sig drygt 200 år efter storyn i det första spelet.

Det finns mycket man kan skriva om själva storyn, men jag tänker inte gå in på det särskilt mycket här. Men det jag kan säga är att spelet har en mer dynamisk story, då du som spelar får välja bland annat personlighet när du skapar din karaktär. Alla olika personligheter har en egen story som binder samman med huvudstoryn under spelets gång. 

De fyra raserna som finns att spela är humans, vilket inte är något extravagant, vanliga människor helt enkelt. Asura, vilket kan se som det här spelets dvärgar. Ett folkslag som är extremt smarta och har ett väldigt stort teknologiskt försprång jämfört med de andra raserna.
Sylvari, vilket är varelser som föds från naturen. Dessa varelser föds inte in som barn utan “vaknar” upp ur en dröm som dom har för att komma in i världen.
Charr, vilket i tidigare spel var “the bad guys” men numera allierat sig med de andra raserna. Dom ser ut som stora elaka kattvarelser och har olika sorts klaner inom sin ras.

Jag rekommenderar det här gratisspelet starkt för dig som vill ha ett MMO att slölira utan att behöva spendera en krona.

Det enda som kostar i det här spelet, är om du vill lägga ner lite pengar på att förändra ditt utseende, som olika hårstilar, annan design på din rustning eller om du vill få nya storys med expansionerna.

Gameplay HÄR.

#11 Counter-Strike: Global Offensive

Rekommenderad ålder: 18+
Genre: First Person Shooter
Premiär: 21 Augusti 2012

Det här är nog ett gratisspel som ni alla har hört talats om. Släppt sent 2012 med en kostnad men har nu gått och blivit gratis att spela.

Ett väldigt simpelt koncept, två olika lag med Terrorister och Counter Terrorists.
Beroende på valet av banor så är det antingen ett Defend the Hostage eller Defuse the Bomb scenario.

Jag har lagt ner en hel del tid i det här spelet sen det släpptes, och även fast jag inte är så särskilt jättebra på spelet så är det ändå kul att hoppa in i med vänner till och från och bara ha kul.

Spelet är helt gratis för dig att ladda ner så länge du har ett Steam konto. Kostnaden i spelet kommer från ingame drops som är lådor som man kan öppna genom att köpa en nyckel för lådorna. I dessa lådor finns det olika chanser att få olika saker, exempelvis ett annat skin för din Glock, eller en helt annan sorts kniv.

Gameplay HÄR.

#10 Path of Exile

Rekommenderad ålder: 18+
Genre: Action role-play
Premiär: 26 Oktober 2013

Det här gratisspelet är fantastiskt roligt. Trodde knappt själv mina ögon när jag såg att det var påväg. Om du någonsin har spelat Diablo så vet du hur det här spelet fungerar. Top down vy där du styr din karaktär genom att klicka runt för att döda fiender. I spelet finns även gems som man kan lägga till på vapen för att ge karaktären ytterligare spells med mera. 

Det som jag gillar med det här spelet är hur du bygger upp din karaktär. Ett exempel är vid varje level så får du lägga en poäng i ett sorts träd med olika saker, för att öka din Mana, öka din Dexterity eller Strength. Det finns mängder av olika sätt att bygga din karaktär, beroende på hur du vill spela. 

Det finns även oerhört många olika sorts vapen och armor i spelet, så det finns alltid något att sträva efter under resans gång. 

Spelet är helt gratis att genom Steam. Det enda som kostar i det här gratisspelet är om du vill utöka ditt inventory i spelet vilket inte behövs enligt mig. Lägger du däremot ner mycket tid i det så kan det vara värt att lägga in lite pengar då du kan behöva mycket utrymme för det du samlar på dig i spelet.

Gameplay HÄR.

#9 Team Fortress 2

team fortress 2

Rekommenderad ålder: 16+
Genre: First Person Shooter
Premiär: 10 Oktober 2007

Det här är ett till gratisspel jag har spenderat alldeles för mycket tid i, mest med tanke på hur mycket kaos det kan bli i det hela. Spelet släpptes först med en kostnad, men utvecklarna Valve släppte senare på det och gav ut det som ett gratisspel.

Det här gratisspelet är fantastiskt roligt, där man har 9 olika sorts klasser att spela runt med.

Klasserna är följande:

Scout:
Scouter är snabbare än andra klasser, kan dubbelhoppa men har mindre HP.

Demoman: 
En klass som har olika sorts sprängvapen i sin arsenal. Sticky grenades som du kan detonera på avstånd och liknande.

Engineer:
En klass som fokuserar mer på att bygga olika sorts Turrets, Teleporters och en Dispenser att kunna hela dig själv och även få tillbaka ammo ifrån.

Heavy:
Är precis vad man tror, en sorts tank med en stor minigun.

Medic:
Spelets enda aktiva healer, fokuserar mest på att hela sina medspelare.

Pyro: 
Som är exakt vad det låter som. En pyroman som har en eldkastare och kan elda upp sina motståndare.

Sniper: 
klassen som fokuserar på långdistans strid med sitt snipergevär. Och kan även döda med ett skott om du träffar huvudet.

Soldier:
Har en rocket launcher som man kan känna igen sig i från spel som exempelvis Quake. Du kan även skjuta ner i backen samtidigt som du hoppar för att göra något som kallas för Rocket Jump vilket ger dig mer distans i hoppen, men även skadar dig själv.
Och sist,

Spy:
Som kan förklä sig till andra spelare. Utrustad med en pistol och en Kniv som också kan döda på ett slag om du träffar i ryggen.

Spelet fokuserar mycket runt Capture the Point, King of the Hill och Payload. Om du har tråkigt nån kväll och vill testa ett riktigt helfestligt gratisspel så ska du absolut testa det här.

Enda kostnaden i spelet är ingame cosmetics för att ge dig själv en hatt eller öppna lådor som i Counter Strike.

Gameplay HÄR.

#8 Paladins

Paladins

Rekommenderad ålder: 12+
Genre: First Person Shooter, Third Person Shooter
Premiär: 8 Maj 2018

Ett riktigt bra gratisspel enligt mig. Det påminner till viss del om Overwatch och har tagit en del inspiration från det.

Det här gratisspelet funkar lite annorlunda jämfört med Overwatch däremot, istället för att komma in i ett game och kunna välja fritt mellan olika heroes köar man in och direkt i början av spelet väljer man en hero från de olika rollerna.

Rollerna är:

Front Liners – Vilket är tanks
Damage dealers – mer eller mindre DPS-klassen som fokuserar på att bränna ut mycket damage men tål lite. 
Supports – som fokuserar på att heala och ge andra sorts buffar till laget
Flankers – som är rejäla glasscannons som kan bränna ut tillräckligt mycket skada under en kort tid för att kunna döda av en karaktär men istället dö av absolut ingenting.

Spelet har även en deck building mechanic där man för varje champion som man väljer att spela kan bygga som en kortlek åt dom som är olika sorts builds som fokuserar på olika saker.

Exempelvis, om du vill spela en supportkaraktär kan du bygga en deck som fokuserar på att heala så mycket som möjligt så snabbt som möjligt.

Spelet är helt gratis att spela genom Steam, enda kostnaden är om du vill köpa dig nya champions i spelet eller skins. Champions kan du få genom att spela med deras ingame-valuta som kan ta lite tid att farma ihop däremot. Rekommenderar starkt om du gillar Overwatch stilen.

Gameplay HÄR.

#7 Deceit

gratisspel deceit

Rekommenderad ålder: 16+
Genre: First Person Shooter Skräck Survival
Premiär: 3 Mars 2017

Ett skräckspel på listan, vem kunde ana när det är jag som skriver dessa artiklar.
Riktigt roligt gratisspel, rekommenderar starkt att du spelar det här med vänner då det kan bli väldigt frustrerande att spela med okända människor på nätet.

Det här spelet går ut på att du och 5 andra befinner er i på en bana där en 2 har blivit smittade med ett virus som gör att dom kan transformera sig till monster och döda resterande av spelarna.

När du väl laddar in får du reda på om du är en vanlig överlevare eller om du är en infected. Dom som är överlevare ska med hjälp av varandra försöka lista ut vilka som är smittade genom att försöka se vad folk gör för något, väl på banorna måste man tillsammans med hela gruppen lösa pussel för att kunna ta sig vidare till nästa del.

Dom som är smittade kan dricka blod ur bloodbags som finns lite runt omkring på banorna, men måste göra det utan att folk ser det. Helt plötsligt så går strömmen på banan och allt blir kolsvart och det är under den här tiden som dom som är smittade kan välja att transformeras för att försöka döda av de överlevande.

Dom som är vanliga överlevare har även vanliga vapen som dom kan skydda sig med.

Riktigt kul lir med vänner, det kan skapa mycket bråk däremot för att folk inte litar på varandra till fullo, men det är lite det som är charmen med det här gratisspelet ändå.

Gratis att spela på Steam, enda kostnaderna är för cosmetics ingame.

Gameplay HÄR.

#6 Fortnite

Fortnite

Rekommenderad ålder: 12+
Genre: Battle Royale, First Person Shooter.
Premiär: 25 Juli 2017

Tror ni flesta som läser den här listan redan vet om det här gratisspelet. Jag har spelat det smått själv och besöker spelet till och från fortfarande. Gillade det väldigt mycket i början, men när utvecklarna började lägga till väldigt udda saker i spelet så slutade jag spela för att sen komma tillbaka igen för att testa det igen och det håller faktiskt upp sig riktigt bra än idag.

För er som inte riktigt vet vad Fortnite är så ska jag förklara.

Det är ett battle royale som följer formulan att 100 personer hoppar ner och landar på en ö där dom måste leta på vapen för att kunna försvara sig och döda dom andra spelarna.

Det här spelet har även en building mechanic som kommer från basspelet Save the World där man kan bygga simpla byggnader av olika material som man kan få tag på ute i världen.

Fortnite är ett väldigt icke förlåtande spel då det kommer vara extremt svårt för dig i början om du är ny till den här genren men att du lär dig efter varje game för att bara bli bättre och bättre.

Det här gratisspelet får man tag på via Epic Games Store och är helt gratis med den enda kostnaden i spelet som är för Battle Pass och olika cosmetics.

Gameplay HÄR.

#5 Destiny 2

destiny 2

Rekommenderad ålder: 12+
Genre: First Person Shooter MMO
Premiär: 24 Oktober 2017

Det här spelet har rätt nyligen kommit ut som ett gratisspel på Steam och är fruktansvärt roligt. Det finns expansioner som kostar, men basspelet är helt gratis att spela.

Hela spelet spelas som ett MMO där du följer en questline för att komma vidare i storyn och det finns olika sorts val av vad för sorts karaktär man kan spela och de 3 classerna har även subklasser man kan gå in på senare.

Spelet har både PvE (Player vs Environment) med quests som du kan göra i grupper och även solo samt Raids som du behöver större grupper för. Och har även PvP (Player vs Player) vilket är fruktansvärt roligt.

Rekommenderar starkt att ni åtminstone provar det här gratisspelet. Finns att ladda ner gratis på Steam.

Gameplay HÄR.

#4 Brawlhalla

brawlhalla

Rekommenderad ålder: 7+
Genre: Fighting
Premiär: 3 November 2015

Det här är ett spel som liknar Super Smash Bros till viss del, det följer istortsett samma koncept med att ha platformar, att man kan hoppa mellan platformarna och slåss med motståndarna.

Det här spelet har däremot olika sorts vapen du kan välja för den karaktären du använder dig av, alla karaktärer har 2 olika sorts vapen dom kan använda sig av som används på olika sätt. Det följer däremot Super Smash Bros princip av att desto mer man slår på någon, desto högre % får motståndaren och desto längre flyger dom för varje slag.

Spelet uppdateras väldigt ofta med olika sorts karaktärer och har även välkända karaktärer inom Wrestling som John Cena och även Rayman.

Fruktansvärt roligt lir där du kan antingen spela 1v1, 2v2 eller FFA med 4 spelare. Vinnaren är den som har slagit ut dom andra flest gånger.

Finns gratis att spela genom Steam. Enda kostnaden är om man ska köpa nya karaktärer eller cosmetics.

Gameplay HÄR.

#3 Splitgate: Arena Warfare

Splitgate arena warfare

Rekommenderad ålder: 16+
Genre: First Person Shooter
Premiär: 24 Maj 2019

Okej tänk dig det här, Quake, fast med portaler. Då har du fått Splitgate.
Har på senare tid börjat spelat det här mer och mer och det är galet roligt.

Spelet har simpla vapen man kan känna igen som en vanlig pistol, en automatic rifle, shotgun m.m men det som gör spelet intressant är hur man spelar det hela med portaler. Du kan som spelare placera ut portaler du kan springa igenom och även använda dig av för att flanka motståndare.

Du kan däremot inte slänga portaler överallt utan varje bana har blåa väggar som man kan sätta ner portaler på.

Spelet har vanliga modes som FFA deathmatch, Team Deathmatch, Capture The Flag, King of the Hill m.m.

Det här gratisspelet finns på Steam. Enda kostnaden är för cosmetics.

Gameplay HÄR.

#2 Smite

gratisspel smite

Rekommenderad ålder: 12+
Genre: MOBA
Premiär: 25 Mars 2014

Förmodligen ett gratisspel som de flesta nån gång har hört talats om.
Skapat av HiRez och följer formulan som MOBA’s har, men istället för att spela top down så spelar man i tredje person.

Det här spelet följer även konceptet “battleground of the gods” där du har gudar från alla olika sorts mytologier som är ute och slåss.

Om du har spelat League of Legends så känner du nog igen konceptet med att man har en Support, En Jungler, En ADC (Attack Damage Carry), en Solo Laner och en Mid Laner.

Väldigt simpelt att komma in i enligt mig, och om du är väldigt osäker så har spelet även ett autobuy och autoskill system som hjälper dig i början med att köpa saker åt dig och lägga ut skills så du får en aning om hur det spelas.

Det som jag tycker är väldigt coolt med det här spelet att man kan få ett “what if” scenario med hur dom Grekiska Gudarna skulle slåss med dom Nordiska Gudarna och liknande.

Finns gratis på Steam. Enda kostnaden är om du vill köpa nya gudar eller för Cosmetics.

Gameplay HÄR.

#1 Dota 2

dota 2

Rekommenderad ålder: 16+
Genre: MOBA
Premiär: 9 Juli 2013

Wow är nog allt jag har att säga om det här gratisspelet. Jag spelade oerhört mycket Dota med mina vänner när jag var yngre som då var en mod i Warcraft 3, och när Valve köpte namnet Dota och gjorde det här så var det som ett rejält slag i ansiktet av nostalgi.

Spelas top down där du väljer mellan olika sorts hjältar. Det finns 3 olika kategorier, Strength Hjältar, Agility Hjältar och Intelligence Hjältar.

Strength hjältar har oftast en högre HP pool och är bättre på att tanka.
Agility Hjältar är oftast glasscannons som fokuserar på att göra så mycket skada som möjligt.
Intelligence Hjältar har högre manapool och fokuserar oftast på att använda mycket spells för att sega ner motståndarna och är också väldigt bra supports generellt.

Väl i spelet finns det mycket olika sorts items du kan köpa för att boosta din karaktär på olika sätt för att ge mer HP, mer MP eller öka damage output helt enkelt.

Har lagt ner alldeles för mycket tid i det här gratisspelet och rekommenderar det starkt för allihopa att testa det åtminstone.

Spelet finns att ladda ner helt gratis på Steam och enda kostnaderna är för cosmetics ingame.

Gameplay HÄR.

Honorable Mention:

Som jag sa i början av listan så kan den här listan vara lite biased av det jag vill få fram mest då jag personligen spenderat tid med det men vill ändå nämna detta spel.

League Of Legends

världens-största-spel-league-of-legends

Rekommenderad ålder: 12+
Genre: MOBA
Premiär: 27 Oktober 2009

Likt Dota 2 så spelas detta gratisspel på samma sätt med en topdown vy.
Istället för att ha 3 huvudroller på karaktärer att spela så har det här spelet ADC (Attack Damage Carry). Top Laner. Mid Laner. Jungler och Support.

Det här och Dota liknar varandra rätt mycket, grafiken i det här spelet är lite mer färgglatt jämfört med Dota och kan nog kanske vara lite lättare att komma in i jämfört med Dota.

Anledningen till varför jag valde att ha Dota med på huvudlistan är för att jag började med det och klickade inte lika hårt med det här spelet som jag gjorde med Dota. Har spelat en del League i mina dagar, men föredrar helt klart Dota framför detta.

Det är mer eller mindre en smaksak över vilket som är bättre. Testa själv vilket du gillar mest.

Gameplay HÄR.

Slutsats

Att göra en lista med gratisspel är väldigt svårt och det finns generellt något för alla på marknaden idag. Det här är mer vad jag personligen föredrar och spelar själv. 
Det finns mycket man själv kan hitta bara man letar tillräckligt noga. Steam har till exempel en separat sida i deras butik just för gratisspel, och där finns mängder att välja mellan. 

Förhoppningsvis hittade du något intressant i den här artikeln, och på sikt tror jag och hoppas att det kommer släppas betydligt fler gratisspel. 

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se