hur streamar man på twitch

Streaming Guide: Hur streamar man på Twitch?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

[reklam] Den här artikeln är skriven i samarbete med inet

Kom igång med streaming – steg för steg

Twitch är onekligen modern till streaming, och tveklöst den största plattformen tillgänglig för spelare idag. Även fast det på senare år dykt upp flera konkurrenter på marknaden, håller Twitch fortfarande sin spelarbas i princip helt intakt. Faktum är att man endast gick ner 2% i andelar under 2019, från att ha haft 75% av all streaming till 73%. Även fast både Microsoft med sitt Mixer, och Youtube gjorde stora satsningar samma år. 

Streaming är ett fantastiskt sätt för en spelare att dela sitt intresse med andra, med chansen till att bli framgångsrik på köpet. Det är en win-win helt enkelt, och vi uppmuntrar alla att testa streama. Vem vet, du kanske blir förälskad i det? Vi börjar med en liten snabb introduktion om vad Twitch har att erbjuda dig som streamer. Lite längre ner i artikeln går vi också igenom användbar utrustning som vanligtvis behövs vid streaming. 

Intro: Varför välja Twitch? 

Det första du behöver göra är att bestämma dig vilken plattform du vill testa. Det finns för & nackdelar med alla plattformar, men vi är stora förespråkare av Twitch på grund av några olika anledningar. 

Fördelar med Twitch:

 • Största plattformen med flest tittare
 • Förutom Twitch Partner, finns Twitch Affiliate
 • Mest användarvänligt (tycker vi) 

Dom fördelarna talar för sig själv enligt oss. Dom flesta är överens om att streaming är Twitch, och vi har svårt att se att någon annan tjänst konkurrera ut Twitch inom en snar framtid. Det finns såklart också nackdelar med att välja Twitch. För vår egen del kan vi bara komma på en. 

Nackdelar med Twitch: 

 • Stor konkurrens
Konkurrensen är klart påtaglig, när plattformen har 2.2 miljoner unika streamers varje månad. Lite längre i artikeln går vi igenom lite strategier för att sticka ut, och locka fler tittare. 

Det finns självfallet andra plattformar. Några exempel är: 

Twitch Affiliate & Partner

I princip alla plattformar inom streaming har verktyg för att belöna sina streamers. Partner känner säkert dom flesta till, och det är det man strävar efter. Det går generellt att bli en partner oavsett vilket plattform du väljer. Men Twitch har något unikt, och det är deras Twitch Affiliate som vi tycker väldigt mycket om. Twitch Affiliate är något av ett mellanting, där man blir belönad som streamer, även fast man inte har så många följare. Den möjligheten ger ofta den energi som krävs för att på sikt pusha till Partner. 

Kraven för att bli en Twitch Affiliate är betydligt lägre än för Partner, och går ganska snabbt att uppnå. Partner däremot har betydligt högre krav. 

hur streamar man på twitch

För att bli Twitch Affiliate: 

 • Minst 50 följare
 • Du ska streama i minst 8 timmar på 30 dagar
 • Du ska streama minst 7 olika dagar på 30 dagar
 • Du behöver ett snitt på 3 tittare under 30-dagars perioden
hur blir man twitch partner

För att bli Twitch Partner: 

 • Du ska streama minst 26 timmar på 30 dagar
 • Du ska streama minst 12 olika dagar på 30 dagar
 • Du ska ett snitt på 75 tittare under 30 dagar

Att bli en Twitch Partner kräver gediget intresse och arbete, medans Twitch Affiliate är något du kan uppnå relativt snabbt. Av Twitch 2.2 miljoner unika streamers varje månad, är cirka 27.000 Twitch Partners. Det är med andra en väldigt låg procent, och en stor anledning till att Twitch Affiliate är så uppskattat. Nog om statistik, nu ska vi sätta igång att streama! 

Steg 1: Registrera dig på Twitch

Det första du behöver göra är att registrera ett konto på Twitch. Det skiljer sig inte från någon annan typ av registrering, förutom att du måste aktivera tvåstegsverifiering. Detta är numera ett krav för att kunna logga in och streama. 

 1. Registrera dig här: https://www.twitch.tv/register
 2. Ladda ner Authy till din telefon
 3. Klicka på inställningar i Twitch i den högra menyn
 4. Välj säkerhetsfliken, och klicka sedan på ställ in tvåstegsverifiering. 
 5. Ange sedan ditt telefonnummer och följ stegen i appen

När det väl är klart hoppar vi till nästa steg. 

Steg 2: Designa din profil

Här är det egentligen du som avgör vad du vill göra. Vår rekommendation är att designa sin profil & och kanal innan man börjar streama. Det förbättrar helhetsintrycket avsevärt och känns mer seriöst för tittaren. Man kan jämföra Twitch med Lunarstorm och Myspace för er som minns dom godingarna. Lägger man ner lite tid och kärlek på sin profil lockar det fler tittare helt enkelt. 

Alla dessa inställningar hittar du i kreatörskontrollspanelen på Twitch, från den högra menyn. 

 • Ändra profilbild
 • Skapa och lägg till en banner
 • Lägg till en banner för videospelaren när din kanal är offline
 • Lägg till sociala medier
 • Lägg till ett schema

När du är klar med det är det dags lägga upp paneler på din kanal. 

Steg 3: Lägg till paneler

Under ”om oss” på din kanal hittar du inställningarna för att redigera och skapa dina paneler. Det finns förvalda tillägg för i princip allt. Några vi personligen använder är en Twitter feed, en Instagram feed, samt en informationsruta om kanalen. Här är det bara att välja och vraka. Du väljer helt själv vad du vill visa för dina tittare. 

Steg 4: Välj programvara

Det finns flera olika streamingprogramvaror på marknaden idag, men ett specifikt vi rekommenderar till nybörjare. Streamlabs OBS, även kallat SLOBS, är tveklöst det mest nybörjarvänliga programmet för nya streamers. SLOBS är företaget Streamlabs egna version av open source-programmet OBS Studio. 

Du kan ladda ner SLOBS här: https://streamlabs.com/

Om du mot förmodan inte vill använda SLOBS finns det såklart alternativ. Många av de övriga programmen har riktigt avancerade funktioner, men användarvänligheten får lida något. För en erfaren streamer som vill fördjupa sig ytterligare är en annan programvara ett naturligt steg att gå. Men för en nybörjare känns det inte relevant. Vi har tagit fram en separat artikel om streamingprogram för dig som fortfarande är osäker på vad du ska välja. 

Några exempel är: 

Anledningen till att vi väljer SLOBS är deras imponerande bibliotek med teman och widgets. Det är väldigt enkelt att välja ett tema, designa det till ditt tycke, och sedan aktivera det för din kanal. Det är bara några knapptryck som krävs egentligen. 

Steg 5: Välja inställningar för streamen

Nästa steg är att ställa in inställningarna i SLOBS. Du hittar inställningar på kugghjulet längst ner till vänster i programmet. 

streama till flera

Det första du ska ställa in är vart du vill streama någonstans. Här kan du antingen välja att enbart streama till Twitch, men också aktivera Multistream till Facebook. 

streamlabs inställningar

Nästa inställning är avgörande för kvalitén på streamen, och för prestandan på datorn. Allt du ser på bilden går att kopiera rakt av till dina egna inställningar, förutom dom tre vi markerat i grönt. Det är inviduella inställningar beroende på din hårdvara och bandbredd. 

Encoder: 

Den här inställningen anger vilken hårdvara du använder för att enkoda videon. Software (x264) är processorn, och hardware är grafikkortet, och kan antingen vara (NVENC) För Nvidia, och H264/AVC encoder för AMD. Processorn är vanligtvis att föredra, men det beror helt på om din processor klarar av att streama och spela samtidigt. Om du redan på förhand vet att hårdvaran i din dator är något sämre, kan du behöva välja grafikkortet istället.  

CPU Usage Preset

Om du använder processorn (x264) som enkoder, kommer du se den här inställningen. Den anger hur mycket processorkraft som ska användas för att enkoda videon. Standard är Very Fast, och ju högre alternativ du väljer desto mindre CPU-kraft använder du. Men det resulterar även i sämre kvalité på videon. Om din stream/dator laggar på högsta läget (Ultrafast), är din processor för klen för att användas som enkoder. Då kan du istället testa Hardware (grafikkortet) som enkoder. Det är bara testa sig fram som gäller. Om du fortfarande upplever lagg är det dags för en uppgradering. Inet.se har en uppsjö av processorer och grafikkort som passar, och även en separat kategori för uppgraderingspaket som är suverän. 

Bitrate:

Här bestämmer du hur mycket bandbredd du ska reservera till streamen. Ju högre bitrate, desto bättre kvalité men, Twitch har en gräns på 6000 bitrate. Det är för både video inklusive ljud. Men den regeln gäller inte Twitch Partners, som samtidigt är garanterade hela bandbredden när dom streamar. Bitraten styrs också av din egna uppkoppling, och den styr även vilken upplösning du kan streama i. En till aspekt med bitrate är att desto högre du använder, desto bättre uppkoppling behöver dina tittare. Så har du den högsta bitraten, och någon i Nordnorge försöker titta är oddsen rätt höga att det kommer lagga satan för honom.

Twitch har egna guidelines för det här, som vi starkt rekommenderar att man kikar på. 

I nästa inställning (Video) ställer du in vilken upplösning och bildhastighet din stream ska ha. 

Base (Canvas) Resolution

Här väljer du samma upplösning som du har på din skärm. Dessa ska överensstämma. 

Output (Scaled) Resolution

Här väljer du vilken upplösning du ska ha på streamen. Ju högre upplösning, desto mer bandbredd och mer enkoder-kraft används. 

Downscale Filter

Här är det egentligen bara två alternativ du behöver bry dig om. Bilinear och Lanczos. Om Base och Output-inställningarna är densamma använder du Bilinear. Om du istället har en lägre Output än Base använder du Lanczos. Kika på bilden ovanför så ser du hur vi valt. Vi väljer att skala ner streamen från 1440p till 1080p. 

Common FPS Values

Här väljer du vilken FPS du vill streama i. Ju högre FPS desto mer kraft och bandbredd går åt. Vanligast är att streama i antingen 30 eller 60 FPS. 

När du är klar med dessa kan du spara och stänga ner inställningarna. 

Steg 6: Lägg till scener och källor

Nu behöver du lägga till scener och källor i SLOBS. Scenerna skapar man för olika situationer. Några exempel är LIVE, be right back, stream starting och stream ending. I scenerna lägger du till de källor du vill ska visas för den situationen. Exempel på källor är bilder, webbkamera, widgets, ramar och själva gameplayet. 

lägga till scener
lägga till källor

Du lägger till dom du önskar via plus-tecknet markerat i grönt. 

#7 Lägg till streamspråk

Innan du kör igång, kan det vara klokt att ange vilket språk du tänkt tala när du streamar. Det är bra för att visa potentiella tittare att du t.ex. talar svenska. Om en tittare söker på Twitch efter svenska streams kommer du då ha chansen att dyka upp bland resultaten. 

Du ändrar språk i Twitch, på inställningen streamhanteraren som du når via kreatörskontrollpanelen. Här kan du även ändra rubrik, speltitel med mera under tiden du streamar. Det är även här du ställer in vilken notifikation dina följare ska få när du går live. 

Steg 7: Gå live

Nu är det nära mina vänner. Innan du går ”live” har du möjligheten att göra en testsändning. Twitch har en inbyggd funktion för det här, men den kan du strunta i. Vi rekommenderar istället att du går live en kortis, men enbart för att se att: 

 • Du är nöjd med kvalitén
 • Ljudet är okej
 • Inget lagg
 • Designen blev som du tänkt
gå live på twitch

För att gå live trycker du på Go Live i högra hörnet i SLOBS. Då får du upp en ruta där du anger titeln på din stream, vilket spel du spelar, möjligheten att lägga till taggar, och även ansluta Twitter för att tweeta att du går live. 

GRATTIS. Nu är du förhoppningsvis live och streamar för fullt. Självklart finns det många finjusteringar man kan göra, men allt som krävs för att streama på Twitch har vi nu gått igenom. 

Om du har fastnat någonstans efter vägen och behöver lite råd – är du välkommen att skriva till oss på Twitch

Matnyttiga streamingtips

Innan du kryssar den här artikeln och försvinner in i streamingvärlden, vill vi uppmärksamma dig på några tips. Några verktyg för att underlätta för dig som saknar en streaming deck och vill åt ett enkelt alternativ för att kontrollera din stream. 

Det du bör göra är att ladda ner appen Steamlabs Deck. Det är en app som fungerar precis som ett Streamdeck, fast via telefonen. Du kan med andra ord programmera knappar för att ändra scener, visa widgets och muta mikrofonen. Du kan i princip programmera knapparna att göra vad som helst. Allt för att hjälpa dig när du sitter live, och inte vill tabba ner streamen. 

Ladda ner för Android
Ladda ner för iOS

Missa inte våra artiklar där vi fördjupar oss inom mikrofoner och webbkameror till streaming, och vad man behöver tänka på. 

Vad behöver man för att streama?

Förutom att våga bjuda på sig själv, och integrera med sina tittare så finns det några produkter du bör köpa hem på sikt. Detta för att göra din stream mer professionell, och locka ytterligare tittare. 

Några produkter att satsa på är: 

#1 Stream Deck

vad är en streamdeck

Vad är en stream deck?

Stream Deck – En smidig pryl med massa snabbknappar som du själv kan ställa in vad dom ska göra. Extremt användbart när man streamar, då du kan göra saker via knapparna utan att störa själva streamen. Du kan programmera upp till 210 olika händelser på knapparna. Som du ser på bilden kan man ställa in i princip vad man vill. På mittenknappen har vi en snabbknapp till vår sajt, och i det högra hörnet ser vi hur mycket CPU-kraft som används. En stream deck är alltså inte bara användbar för en streamer. Funktionerna kan vara lika värdefulla för personer som arbetar mycket i photoshop och redigering, eller programmerar. 

När du får hem din stream deck i brevlådan behöver du ladda ner Elgatos egna programvara, detta för att styra knapparna. Det är en snabb installation, och många valbara inställningar finns redan i biblioteket i programmet. Men vill du lägga till egna kommandon och funktioner rekommenderar vi videon nedanför. Det är en nybörjarvänlig guide för den som vill utforska alla funktioner stream decken erbjuder. 

#2 Green Screen

Green screen – Du kan antingen köpa en billig greenscreen till en början, eller göra din egna. En green screen öppnar upp möjligheterna att göra din stream professionell och unik. Men det är inte alltid en green screen behövs. Om du är nöjd med hur det ser ut bakom dig när du streamar är blir en green screen överflödig. Vi rekommenderar den främst till streamers som sitter någonstans, där bakgrunden inte alls ser särskilt snygg ut. Det spelar ingen roll hur bra din stream är, om området bakom dig ser ut som skit. Glöm inte att investera i bra ljus om du bestämmer dig för att testa en green screen. Undvik också gröna kläder när du streamar 🙂 

Det kan vara lite klurigt att få till det riktigt bra, när man får hem sin första green screen. Tack och lov finns det en uppsjö av nybörjarvänliga guider om det här på Youtube. 

 • Webbkamera – En ordentlig webbkamera med bra bild är också ett måste. Stöter man på en streamer med dålig bildkvalité byter man direkt.
 • Mikrofon – Samma princip gäller här. Dina följare vill kunna höra dig ordentligt. Köp inte något billigt skräp utan satsa på något som faktiskt fungerar. 
 • Capture Card – för dig som har en separat streamingdator eller streamar på konsol. Ett kort du pluggar in för att datorn ska kunna prata med ett Xbox One t.ex.
 • Kraftfull processor – är ett måste vid streaming. Gärna en flerkärnig processor som klarar av flera olika uppgifter samtidigt.

I början kommer troligtvis ingen följa dig, men ge inte upp. Fortsätter du streama och sätter upp ett schema för det så kommer tittare tillslut hitta dig. Ett tips är att börja med ett ovanligt spel, och därför sänka konkurrensen mot alla andra streamers.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se