Vilken dator ska jag köpa?
Att köpa dator idag är inte lika lätt som för 10-20 år sedan. Det finns massvis med tillverkare och varianter, till alla möjliga ändamål. Tidigare hade familjer oftast bara en ordentlig dator för att täcka familjens behov. Dom tiderna är sedan länge förbi, och idag är våra liv helt beroende av datorer.
Med telefonernas och surfplattornas snabba utveckling har dom traditionella datorerna fått tagit ett steg tillbaka. Men jag är fortfarande övertygad om att måste ha en fungerade dator i hemmet idag, oavsett vilken typ av datoranvändare man är.
Relaterat: Det här är bästa datorskärmarna för spel just nu
Så vilken dator ska du köpa? Om du har god datorvana, och har koll på vad komponenterna gör i datorn så kan det vara ganska enkelt. Men tillhör du däremot den stora skaran av användare som inte har koll på det här så blir det genast svårare.
Överallt ser man datorer som ser likadana ut på utsidan, men kan ha prisskillnader på flera tusen?
Hur ska man veta vad som fungerar bra även om några år, och hur ska man veta vad man exakt behöver? Tanken med den här guiden är att bryta ner det för er, och enkelt visa vilka datorer som passar till vad – oavsett vilken datoranvändare man är.
Vilken datoranvändare är du?
Här får du rannsaka dig själv. Vad ska du använda datorn till? Med alla datorer som finns att köpa idag så täcker dom alla ändamål, förutsatt att man vet vilka ändamål man har förstås.
Så för att hjälpa dig på vägen så listar vi några vanliga användartyper, och förhoppningsvis passar du in i en av dom.
Datorn ska användas till:
- Studier
- Gaming och spel
- Bild & videoredigering
- Företaget
- Dator till barnen
- Surfa och mail
Förhoppningvis, och förmodligen passar din datoranvändning in i någon av dom oavstående användningsområdena.
En annan sak att tänka på innan man bestämmer sig för en dator är att titta på andras behov vid en eventuell användning. Om det är flera barn i olika åldrar som ska använda datorn till exempel. Då är det inte säkert att alla barnen vill använda datorn till samma sak.
Eller ni kanske är ett par som ska dela på datorn? Då är chansen rätt stor att ni kommer använda den till olika saker.

Laptop eller stationär?
Den andra frågan du behöver ställa dig när du köper dator är om du vill ha en laptop eller en stationär dator. Det finns många fördelar med en laptop, och många fördelar med en stationär.
I slutändan handlar det om möjligheten att kunna röra sig med datorn. Om du på förhand vet med dig att du kommer resa mycket, eller kanske studerar så är en laptop en självklarhet. Men spelar du mycket på datorn, eller vet med dig att du vill ha en särskild plats för datorn i hemmet – så är en stationär dator att föredra.
Jag har skrivit en särskild artikel om just den här frågan, och vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig. Jag rekommenderar den för alla er som fortfarande är osäkra, oavsett vilken datoranvändare ni är.
Man får mer dator för pengarna om man väljer en stationär. Det är ett faktum. Men man blir av med den åtråvärda rörelsefriheten som följer med när man köper en laptop.
Vilken dator är bäst?
Precis som vi var inne på tidigare så går det inte att peka ut en specifik dator som bäst. Det finns helt enkelt för många olika varianter och versioner. Den datorn som är bäst än den som passar dig och dina ändamål bäst.
Förhoppningsvis hjälper den här guiden dig med just det. Att hitta rätt bland djungeln av datorer.
Vilken dator passar mig?
Då har vi äntligen kommit hit. Där vi ska kika på vilka datorer som kan passa just dig. Vi kommer lista tre varianter under varje användningsområde. För er som är lojala till Apple så finns dessa alternativ lite längre ner i guiden.
Premium – Det är precis vad det låter som. En dator fullproppad med det bästa komponenterna som kommer leverera i många år framöver.
Standard – En variant som kanske saknar vissa funktioner, men som fortfarande fungerar riktigt bra för den stora skaran av användare.
Budget – Sista varianten är för er som vill ha en dator som inte får kosta skjortan, men ändå behöver kunna leverera.
Dator till studier – Främst fokus på processor, ram-minne och hårddisk
MacBook Pro
Pris runt 13.000 – 14.000 kronor. Finns bland annat på NetOnNet och Webbhallen.
Det kommer kanske inte som någon överraskning att vi rekommenderar MacBook Pro i premiumklassen för studenter. Människor som studerar måste ha en snabb, pålitlig och liten dator till hands då man rör sig hela tiden.
Det är också troligtvis redan den mest populära studentdatorn som används på våra svenska universitet idag. Med en Mac så är datorn inte heller lika utsatt för virus och annat som kan förstöra för oss användare.
Macbook Air
Pris runt 9500 – 10.000 kronor. Finns bland annat på NetOnNet och Webbhallen.
Som standardvarianten har vi valt en riktig kioskvältare och lillebrorsan till premiumdatorn Macbook Pro.
MacBook Air är ett suveränt alternativ för dig som letar efter den mest stilrena och lätta datorn. Datorn har en något mindre hårddisk som standard, men det är fortfarande en snabb SSD-hårddisk den är utrustad med. Överlag behöver inte studenter så himla stor hårddisk, då dokument och bilder inte tar särskilt stor plats. Ett suveränt alternativ för dig som ska köpa dator och vill åt en Mac – utan att behöva betala så himla mycket.
HP Notebook 15
Pris runt 5000 – 6000 kronor. Finns bland annat på NetOnNet och Webbhallen.
Som budgetvariant väljer vi att lyfta fram en HP-dator. Dels för att HP är kända för att bygga suveräna arbetsdatorer, och dels för att dom oftast är väldigt prisvärda. Prestandamässigt skiljer sig den här datorn inte särskilt mycket från dom andra. Är du dessutom en van PC-användare så är det här alternativet för dig.
HP Notebook 15 kommer i många olika tappningar, och dom kan kosta olika beroende på vilka specifikationer datorn har. Med det dom har gemensamt är ett stilrent utseende och en 15 tums skärm. Det du bör titta efter är en SSD-hårddisk och en snabb processor.
Dator till barn – Främst fokus på processor och grafikkort
Razer Blade
Pris runt 16.000 – 17.000 kronor. Finns bland annat på Dustin och Webbhallen.
Världens lättaste gaming laptop. För er som vill investera ordentligt i era barn, och har en någorlunda tjock plånbok så är Razer Blade ett riktigt fint alternativ.
Det är lite av en korsning mellan Apples stilrena utseende och smidighet, och traditionella stationära speldatorers prestanda. Men det gör också såklart att datorn inte kommer gratis. Datorn är multifunktionell, och fungerar lika bra för spelande till videoredigering – tack vare den kraftfulla processorn och grafikkortet som den är utrustad med.
Lenovo Legion
Pris runt 6500 – 7500 kronor. Finns bland annat på Webbhallen och Netonnet.
Lenovo Legion finns i lite olika utföranden. Vill man komma undan billigt, och samtidigt få en dator som fungerar för alla barn där hemma så är den perfekt.
Det är främst datorn som utrustad med grafikkortet GTX 1050 som jag syftar på, som ni också ser via länkarna. Datorn fungerar utan problem för hela familjen, men är också utrustad med komponenter för spelande. Det går inte att ignorera att spelandet bara blir mer & mer populärt idag. Så att ha en dator hemma som klarar det också är ingen dum idé.
HP Pavillion
Pris runt 4500 – 4800 kronor. Finns bland annat på Webbhallen och Netonnet.
HP Pavillion som modell har funnits i evigheter nu. Det är väldigt pålitlig modell som varje år blir uppgraderad för att klara av våra mest vanliga ändamål. Det är ingen dator för den spelgalne, men däremot är den perfekt till allt annat. Den passar bra till allt från surfande och enkla spel till film och musik. En arbetsstation även resten av familjen kan ha nytta av.
Dator till företag – Främst fokus på processor, hårddisk och ram-minne
MacBook Pro
Pris runt 23.000 – 30.000 kronor. Finns bland annat på NetOnNet och Webbhallen.
Som jag var inne på tidigare så finns det flera olika versioner av Apples datorer. Det inkluderar även storsäljaren MacBook Pro. För dig som ska köpa dator till företaget så kan det här passa perfekt. Det finns nämligen suveräna arbetsdatorer i premiumklassen med snabba hårddiskar, kraftfulla processorer och stora RAM-minnen.
Mac-datorer gör sig väldigt bra i företagsklimat, och dom senaste åren har det blivit vanligare och vanligare att företag går över till Mac helt och hållet. Den största anledningen är för att Mac-datorerna är så pålitliga, och är inte lika drabbade av virus och andra säkerhetsrisker.
iMac
Pris runt 11.000 – 19.000 kronor. Finns bland annat på NetOnNet och Webbhallen.
För ett betydligt lägre pris än alternativet ovanför får man en iMac. Vet man med sig att man inte reser i jobbet så finns det ingen anledning till att ha en bärbar dator. Dessutom får man mer dator för pengarna med en iMac. iMac kommer i olika utföranden och prisklasser. Den stora skillnaden är skärmens storlek som kan variera mellan 21,5 och 27 tum. Självklart ändras prestandan också om du väljer ett billigare alternativ.
Precis som en vanlig PC krävs förstås en mus och ett tangentbord också – men det är allt. Man slipper en stor burk på golvet med en iMac. En väldigt modern och smart lösning för dig som ska köpa dator till företaget.
Asus VivoBook
Pris runt 5000 – 9000 kronor. Finns bland annat på NetOnNet och Webbhallen.
Precis som med alla andra datorer här så finns det uppsjö av varianter av Asus Vivobook. Det modellen har gemensamt är att det är pålitliga datorer perfekta för företaget. Lätta och smidiga och samtidigt väldigt plånboksvänliga.
Välj gärna ett alternativ med SSD-hårddisk, och gärna en Intel i7-processor. Om ditt företag är ett mediaföretag så rekommenderar jag istället en dator med bättre grafikkort. Men är det endast fakturering, löner och andra enklare uppgifter datorn ska utföra så passar den här riktigt bra.
Ett väldigt prisvärt alternativ för dig som ska köpa dator till företaget.
Dator för spel – Främst fokus på grafikkort och processor
Webhallen Config D18
Pris runt 33.000 kronor. Finns färdigbyggd hos Webhallen.
Till skillnad från övriga användarkategorier i guiden så är det vanligast att man väljer komponenterna själv i en speldator. Det är helt enkelt det mest ekonomiska valet plus att man vet exakt vad man får.
Vi har tidigare presenterat en guide med för & nackdelar med att bygga sin dator själv.
Men det är inte alla som vet hur man bygger ihop en dator, eller som ens vill lägga ner den energin och tiden det kräver. Av den anledningen rekommenderar vi Webhallens egna configs, alltså deras färdiga egenbyggda datorer. Men vill du hellre välja komponenterna själv så kan man för en extra kostnad låta Webbhallens personal bygga ihop datorn åt dig. Det är väldigt smidigt.
Du hittar alla deras egenbyggda speldatorer här tillsammans med möjligheten att välja egna komponenter.
När man ska köpa dator i delar för att bygga ihop själv, så tycker vi det är viktigt att välja renodlade datorbutiker som är nischade i det. Därför rekommenderar vi även Inet, då dom erbjuder liknande tjänster som Webhallen.
White Shark Brutaliy/Shark Massacre
Pris runt 10.000 – 14.000 kronor. Finns färdigbyggd hos SharkGaming.
Egentligen gäller samma princip här som i premiumklassen. Väljer du komponenter själv hos webhallen eller Inet så blir din dator billigare. Om du istället vill köpa en färdigbyggd speldator i vår standardklass rekommenderar vi Shark Gamings alternativ. Dom har två alternativ i prisklassen, White Shark Brutality och Shark Massacre, där den sistnämnda är bättre.
Shark Gaming är ett danskt företag från början men som har storsatsat även i Sverige dom senaste åren. Deras idé är simpel. Dom bygger och levererar färdiga speldatorer.
Det positiva när du köper en färdigbyggd dator är att du alltid kan få support och hjälp vid eventuella problem – plus att datorn kommer med garanti.
Webhallen Config D19
Pris runt 9500 kronor. Finns färdigbyggd hos Webhallen.
På budgetplatsen hittar vi en av Webhallens egna datorer igen. Köper man den färdigbyggd så är det bara börja spela på en gång – och det inkluderas garanti. Men väljer du egna komponenter så kan du säkert dra bort en tusenlapp från priset. Så det kan vara värt att undersöka.
Datorn innehåller en bra processor, stora RAM-minnen och ett helt okej grafikkort. Man kommer väldigt långt med den här datorn, samtidigt som den är ganska plånboksvänlig dessutom. Ett perfekt alternativ för den som ska köpa dator men samtidigt inte är så seriös i sitt spelande.
Dator för hemmabruk – Främst fokus på hårddisk och processor
MacBook Pro
Pris runt 13.000 – 14.000 kronor. Finns bland annat på NetOnNet och Webbhallen.
Precis som i studenternas premiumklass hittar vi här MacBook Pro. Det är en perfekt dator för familjen som vill ha en stabil och pålitlig dator för just hemmabruk. Med den relativt höga prislappen så är det en investering att köpa en MacBook Pro. Det är en dator som kommer stå emot tiden väldigt bra, och fortfarande vara suverän flera år framöver.
Med Apples operativsystem iOS så är datorn inte heller lika utsatt för virus och andra säkerhetsrisker. Operativsystemet fokuserar också helt och hållet på användarvänlighet – vilket gör den här datorn perfekt till familjen som inte är så intresserade av datorer.
Det är det naturliga valet för personer som ofta säger ”Jag vill bara att grejerna ska fungera”
HP All-in-One
Pris runt 6000-8000 kronor. Finns på Webhallen och NetOnNet.
För er familjer som har ett kontor hemma, eller åtminstone en särskild plats för er dator – så är HP All-in-One perfekt.
Precis som Apples dyrare variant iMac, så är datorn inuti skärmen. Det är väldigt praktiskt att ha det på sättet, och slippa en stor burk på golvet som samlar damm. Med stora RAM-minnen, kraftfull processor och stor hårddisk så levererar datorn allt en familj kan begära.
Förutsatt att man inte har ett behov att spela på den.
Datorn har nämligen ett integrerat grafikkort, som inte är byggt för datorspel. Vill man även kunna spela så rekommenderar jag att ni tittar på datorerna ovanför istället.
Chromebook
Pris runt 3000 – 4000 kronor. Finns bland annat på NetOnNet och Webbhallen.
Guiden kändes inte komplett utan Googles storsatsning Chromebook. En Chromebook är en dator för familjen med dom mindre behoven. Vill du endast kunna streama musik & film, surfa och betala dina räkningar så kan du sluta leta nu. Den här datorn passar den enkla användaren utan stora krav på prestanda.
Istället för operativsystemen Windows (Microsoft) och iOS (Apple) så levereras datorn med Googles egna, Google Chrome OS.
Det finns tusentals appar och verktyg till hands direkt för att göra livet lättare för användaren.
Datorn har en väldigt liten hårddisk, och tanken är att man ska samla sina dokument och annat på Google Drive istället. Google Drive är precis lika enkelt och användarvänligt som Apples motsvarighet iCloud.
Datorn imponerar även med en lång batteritid, och är kanon för er som reser mycket.
Vilken Mac ska jag köpa?
Om du är en trotjänare av Apple, och redan vet med dig att du vill ha en dator från dom så ska vi kika på vilken dator du borde köpa. Till skillnad från PC-användare så har man inte så himla mycket att välja bland om man vill hålla sig till Mac. Det är ganska enkelt upplagt numera med endast ett par modeller man kan välja mellan.
Dessa datorer kommer förstås också med olika specifikationer och prisklasser. Och vill man åt det bästa så får man också betala för det. Men vi kommer inte gå in i detalj på vad som skiljer alla Mac-datorer åt, utan istället fokuserar vi på tre modeller som vi vet går hem hos den stora skaran användare.
Vilken Mac är bäst?
Apple har några riktiga kraftfulla alternativ för dig som söker det bästa av det bästa på marknaden just nu. Datorerna riktar sig främst för er som arbetar med medieverksamhet på högsta nivån. I premiumklassen finns bland annat nya MacBook Pro med Touchbar som är fullproppad med dom senaste komponenterna.
I slutändan är den Mac som är bäst den som passar dig och dina ändamål.

Hur fungerar en dator?
När du ska köpa dator är det viktigt att ha koll på några termer och komponenter. Åtminstone tillräckligt för att veta hur datorn fungerar. För att göra det så enkelt för er som möjligt så har vi skrivit ihop den här korta förklaringen nedanför.
Processor
Allt som kräver ”tänkande” i datorn, alltså alla beräkningar som görs hela tiden är det processorn som ansvarar för. Det är hjärnan i datorn. Processorn kallas vanligtvis CPU.
RAM-minne
RAM-minne är det minne som används medans datorn är igång. Det kan ibland också kallas arbetsminne. Minnet töms så fort datorn stängs av. Desto mer RAM-minne en dator har, desto fler program och annat kan man använda samtidigt.
Hårddisk
Hårddisken har nog dom flesta koll på. Den lagrar alla dina bilder, filmer, program och inställningar även när datorn inte är igång. Desto större hårddisk desto mer saker kan du lagra på datorn. En SSD-hårddisk är det ni främst ska leta efter då dom är betydligt snabbare än dom traditionella HDD-hårddiskarna.
Moderkort
Moderkortet är den komponent som ser till att alla delarna i datorn kan prata med varandra. Den agerar nervsystem åt datorns övriga komponenter.
Grafikkort
Grafikkort kan komma i två olika former beroende på datorns ändamål. Ibland finns ett grafikkort redan integrerat i moderkortet. Det är främst vanligt bland billigare hemdatorer som inte kräver så mycket grafisk påfrestning.
Det som är betydligare bättre prestandamässigt är när grafikkortet är en separat komponent i datorn. Grafikkortet har också separat minne och processor som kallas GPU. Grafikkortet hjälper processorn i datorn att utföra alla grafiska beräkningar. Desto bättre grafikkort en dator har, desto mer krävande datorspel kan man spela.

Vilken datortillverkare är bäst?
Det finns mängder med datortillverkare idag. Och en del gör vissa saker väldigt bra, och andra saker mindre bra. Det finns inte en särskild datortillverkare idag som är bäst. Däremot finns det tillverkare som riktar in sig på olika målgrupper, och kanske dominerar en specifik målgrupp.
Sen tror jag många av oss köper datorer och väljer tillverkare av ren lojalitet också. Har man ägt en dator som fungerade bra med en viss tillverkare, så tenderar man att köpa av den tillverkaren igen.
Det finns säkert flera hundra tillverkare av datorer idag, kanske ännu mer. Men vi kommer hålla oss till 10 pålitliga tillverkare som byggt datorer länge och väl. Min rekommendation är hålla sig till dessa tillverkare, och ignorera mindre kända märken när du köper en dator.
Vi börjar med den kanske mest kända PC-tillverkaren av alla.
#1 HP (Hewlett-Packard)
Välkänt amerikanskt märke som producerat datorer i flera decennier nu. Förutom datorer tillverkar dom i princip alla tillbehör till datorer samtidigt. Dom har väldigt fina alternativ för privatpersoner, men fokuserar också mycket på företagsdatorer och andra professionella lösningar. Många svenska arbetsplatser använder sig av HP rakt igenom.
#2 ASUS
ASUS är en datortillverkare från Taiwan som funnits i 30 år nu. ASUS har allt från budgetvarianter till monsterdatorer för gaming. Jag har personligen väldigt bra erfarenhet från ASUS, och dom gör alltid bra ifrån sig på internationella mätningar.
#3 DELL
Dell är ännu en amerikansk tillverkare av datorer. Pålitlig, alltid bra support och väldigt fina lösningar för privatpersoner och företag. I regel är datorerna från Dell något dyrare är övriga märken här på listan förutom Apple. Ett minus med Dells datorer är att dom ofta är väldigt avancerat byggda vilket gör det svårt för användare som vill kunna byta ut delar manuellt.
#4 MSI (Micro-Star International)
MSI är ännu en datortillverkare från Taiwan. MSI fokuserar främst på datorer för spel och gaming. Dom bygger allt ifrån grafikkort till helhetslösningar för främst e-sporten. Det är oftast premium-datorer rakt igenom och en väldigt pålitlig tillverkare.
#5 Acer
Acer är en till datortillverkare från Taiwan. (det byggs mycket datorer där). Acer är något av ett mellanting enligt mig och dom fokuserar främst på den stora skaran när dom bygger datorer. Ofta är det Acers datorer som är dom billigaste på marknaden, och dom används mycket av användare som studerar eller främst vill surfa.
#6 Lenovo
Lenovo är en kinesisk datortillverkare som i princip riktar sig till alla målgrupper. Lenovo är en av giganterna bland dessa tillverkare. Dom gör allt från budgetdatorer till monster främst riktat för spel och gaming. Oavsett vad man väljer så är det en bra tillverkare man kan lita på.
#7 Apple
Apple må vara störst på telefoner, men bland datorer är dom inte i närheten. Apple påminner lite om Dell i det faktum att dom nästan alltid är dyrare än övriga tillverkare på listan. Men istället får man ta del av deras egna operativsystem iOS och fina design. Apples datorer lämpar sig bäst till foto & videoredigering, företag och studenter. Det är inga speldatorer överhuvudtaget.
#8 Razer
Razer är en relativt ny tillverkare av datorer. Åtminstone i det här sammanhanget. Razer är mest känt som ett företag som riktar in sig främst på spel och gaming. Och deras datorer följer samma inriktning. Det är en datortillverkare på uppgång med flera intressanta speldatorer på marknaden idag.
#9 Alienware
Alienware är Dells systerföretag skulle man kunna säga. Det är deras tillverkare för främst speldatorer. Dom är likt Razer en uppstickare bland alla giganter här. Alienware har levererat stabila och pålitliga datorer länge nu. Inte alls ett dumt alternativ för den som främst vill spela på sin dator.
#10 Microsoft
Förutom självklara Windows bygger även Microsoft datorer. Dom påminner lite om HP och Dell då dom oftast riktar in sig på företagsdatorer. Det är ofta kraftfulla datorer för mer professionell användning.