Pekplatta, Touchpad, Musplatta eller Styrplatta?
Kärt barn har många namn. Jag kommer för enkelhetens skull kalla det pekplatta i den här artikeln då det råder delade meningar om vad det faktiskt kallas.
Relaterat: Så låser du upp ett låst tangentbord
Dom flesta som har använt bärbara datorer har stött på fenomenet när pekplattan slutar fungera. Det kommer förstås alltid olämpligt, och beroende på datormodell finns det olika lösningar på det här. Det är sällan pekplattan faktiskt är trasig tack & lov. Ofta är problemet väldigt enkelt åtgärdat.
Lösning 1: FN-Tangenten + F9
Den första lösningen är också den enklaste, samt den vanligaste lösningen på problemet. Det gäller förstås FN-tangenten tillsammans med en F-tangent.
Nästan alla företag som tillverkar bärbara datorer idag har ett förinstallerat sätt för dig att inaktivera pekplattan. Vanligtvis gör man detta genom att trycka ner FN-tangenten + F9, och vips så fungerar inte pekplattan längre tills man aktiverar den igen. Det kan dock vara en annan kombination beroende på vilken tillverkare man har. Här måste du testa dig fram med FN-tangenten tillsammans med alla F-tangenter.
Du bör också undersöka tangentbordet noga efter en ikon som visar det här. Det är nämligen väldigt vanligt att det finns så du ser vilken tangent du ska använda tillsammans med FN-tangenten.
Bilden nedan är ett exempel där man inkluderat en ikon på tangenten för att visa vilken tangent det är som gäller. I det här fallet var det just FN+F9 som gäller, men på HP:s datorer kan det ibland vara FN+F2.
Lösning 2: Dubbelkolla datorns inställningar
Om lösningen ovan inte hjälpte dig kan du testa att dubbelkolla vilka inställningar som är aktiva i datorn.
Pekplattan har egna unika inställningar i datorn, och pekplattan fungerar inte med fel inställningar helt enkelt. Gå till startmenyn och sök efter inställningar för pekplatta.
Här får du upp en ny ruta som bilden nedan visar. Här kan man enkelt se om pekplattan är påslagen och vilka inställningar man har.
På bilden ser ni även inställningen låt pekplattan vara på när en mus ansluts som kan vara boven för er som använder en extern mus till er bärbara dator.
Lösning 3: Uppdatera drivrutiner
Gå till startmenyn och sök efter Enhetshanteraren. Enhetshanteraren visar vilken hårdvara som sitter i datorn, och innehåller ett alternativ som heter Möss och andra pekdon – klicka på den.
Sedan klickar du på enheten för pekplattan som bilden visar nedanför.
Nu i nästa ruta finns en flik som heter drivrutiner som du ska klicka på, och sedan väljer du uppdatera drivrutin. Efter det kommer ytterligare en ny ruta där du ska klicka på sök automatiskt efter nya drivrutiner.
Då kommer datorn automatiskt leta upp nya drivrutiner och du får sedan välja att installera dessa.
Lösning 4: Avinstallera och installera igen
Det här steget kan du göra i samma ruta som i exemplet ovan, i enhetshanteraren. Det du kan försöka är att avinstallera drivrutinen för pekplattan, för att sedan låta datorn automatiskt hitta nya drivrutiner som kan installeras.
OBS: Hittar inte din dator nya drivrutiner automatiskt behöver du gå till din dators tillverkares hemsida och leta upp dem manuellt.
Lösning 5: Dubbelkolla lampan vid pekplattan
Det här är kanske det första man checkar av, och det känns säkert som en självklarhet. Men det finns en liten lampa på många bärbara datorer precis intill pekplattan som du kan titta på.
Pekplattan fungerar inte om lampan är igång. Klicka då i högra hörnet av pekplattan så släcks lampan och din pekplatta bör fungera igen.