skräckspel

12 suveräna skräckspel – fanatikern tipsar

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Till den här artikeln har vi tagit hjälp av skräckspelsfanatikern Bionisguy. Han spenderar sina dagar med att nästan uteslutet spela och testa skräckspel på Twitch. Vi tackar och bugar och skickar han ett par kalsonger för besväret. Det lär behövas i hans bransch

Vad är ett skräckspel?

Skräck är något som vi alla människor känner olika för. Något som är oförklarligt, något som kan få oss att känna oss obekväma men samtidigt spännande.

Skräckspel är precis vad det låter som, ett spel vars fokus är att använda sig av någon form av skräck för att få dig att känna ett obehag eller rädsla överlag, och en del kan även få dig att ifrågasätta många saker – både i spelet och i verkligheten.

Varför en lista med just skräckspel?

För att jag är fullkomligt såld på alla former skräckspel, och tycker det är en härlig känsla att bli uppskrämd av något för stunden. Ta den här listan med en nypa salt då jag är väldigt kär i vissa titlar mer än andra, så åsikterna är helt mina egna – men jag är övertygad om att det finns något här för alla skräckspelsfanatiker.

Vilka är dom bästa skräckspelen?

Det finns väldigt många bra skräckspel därute så det är riktigt svårt att få ner det till bara 12.

Det som även är väldigt fascinerande är att inget skräckspel är sig det andra likt då en del kan fokusera på ren överlevnad, andra på action med något sorts skräck i sig, och en del fokuserar på det jag finner mest intressant i spelen. Psykologisk skräck.

Vad menar jag med psykologisk skräck kanske du undrar? Tänk dig mer eller mindre ”rädslan över det okända”. 

Relaterat: Vilka är världens mest sålda spelkonsoler?

Därför vill jag dela med mig av de skräckspelen som har lämnat ett sorts intryck på mig och som jag hoppas även lämnar ett intryck på dig. Listan är inte i någon speciell ordning, utan här delar jag med mig av de 12 bästa skräckspelen jag själv upplevt hittills.

#12 Amnesia: The Dark Descent

skräckspel amnesia

Rekommenderad ålder: från 17 år
Antal spelare: 
1 spelare
Plattformar:
Playstation 4, Xbox One, Microsoft Windows, Linux, Mac OS, Mac OS X
Genre: Survival Horror
Premiär: 8 september 2010

Vi börjar listan med ett av de absolut mest välkända skräckspelen.

Jag tror nog att alla vet om det här spelet, speciellt om du även har följt PewDiePie sen tidigt.

Detta skräckspel fokuserar på ren överlevnad där du som spelare känner dig helt maktlös mot de faror som finns runt omkring dig, det enda sättet för dig att skydda dig på, är att gömma dig och hoppas att du överlever.

Spelet utspelar sig under 1800 talet där du tar rollen som Daniel som vaknar upp med minnesförlust i ett slott och inte har någon aning om vad som hänt.

Det är upp till dig att ta reda på vad som faktiskt har hänt i slottet genom att lösa pussel, läsa igenom böcker och även ibland få höra “minnen” från områden där en annan person även pratar direkt med dig om händelser som utspelat sig.

Spelet har även ett gameplay-element där du måste hålla koll på ditt egna sanity. Är du i mörkret för länge går ditt sanity ner och du får svårare att hålla dig vid medvetandet, kollar du för mycket på monstrena som jagar dig är det samma sak.

Det är mycket att tänka sig för hur man ska ta sig vidare i spelet utan att ta för mycket skada. En klassiker för oss skräckspelsfanatiker.

Gameplay HÄR.

#11 Welcome to the Game II

skräckspel Welcome to the Game II

Rekommenderad ålder: från 18 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Microsoft Windows
Genre: Atmospheric Horror, Puzzle, Strategy
Premiär: 3 April 2018

Usch, det är nog det första jag har att säga om det här, det har inga monster eller så, men hela atmosfären är bara så ruggig och vidrig på ett särskilt sätt i det här skräckspelet.

Du spelar som Clint Edwards, en person som undersöker ett ”missing persons” fall, den enda leaden han har är the Shadow Web, den absolut djupaste och mörkaste delen av The Deep Web.

Ditt mål är att lösa pussel på the Shadow Web, samtidigt som du måste hålla dig undan att bli upptäckt av polis, och även från folk som försöker att dölja att den här människan har försvunnit.

Väl på the Shadow Web kommer du stöta på väldigt obskyra och skrämmande saker som kommer ha stor påverkan på det som händer runt omkring dig i spelet. Det här skräckspelet utspelar sig helt i första person, där du kan röra dig fritt i din lägenhet och även sitta vid din dator där du kommer spendera majoriteten av din tid till att försöka lösa vad som faktiskt har hänt.

Gameplay HÄR.

#10 Vampire the Masquerade – Bloodlines

skräckspel Vampire the Masquerade - Bloodlines

Rekommenderad ålder: från 17 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Microsoft Windows
Genre: Action role-playing
Premiär: 19 November 2004

Åh Vampire! Jag känner på mig att om du som läser det här och har lirat den här titeln kommer installera det och spela igenom det igen.

Det här spelet har mer RPG-element i sig, det är fortfarande skräck, men det är inte lika horribelt som många andra titlar i den här listan.

Du spelar som en Vampyr som blivit det utan att ha något att säga till om det hela och blir utsläppt och ensam i Santa Monica, vad du väljer att spela som, det är helt upp till dig. Det här är mer inriktat på att vara som ett klassiskt RPG-spel där du väljer din klass och dina stats utifrån det.

Gillar du att gå all in och döda allt du ser, då kanske Gangrel passar dig. Är du däremot mer av en spelare som vill ta det lugnt och stealtha i skuggorna kanske Nosferatu verkar intressant?

Eller om du vill spela en klass som är helt insane, då ska du spela Malkavian.

Skräcken i det här spelet kommer från de olika ställena som du besöker genom dina uppdrag.

Anledningen till varför jag tog med det här på listan är för att, enligt mig är det här ett spel som aldrig kan dö. För sin tid när det släpptes så var allt verkligen genomtänkt, voice acting på karaktärer, personligheter du stöter på i spelet, och många val du gör kommer ha stor påverkan på vad som händer i spelet längre fram.

Även om du gillar att modda spel så är modding communityt extremt stort för just det här spelet och det finns mods som ger dig mer kläder, mer karaktärer att prata med, fler uppdrag och även en patch som jag rekommendar är unofficial patch, det fixar några små problem och gör spelet ännu värre om du väljer att spela som Malkavian.

Gameplay HÄR.

#9 Resident Evil 4

skräckspelet Resident Evil 4

Rekommenderad ålder: från 17 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Gamecube, Playstation 2, Microsoft Windows, Wii, Zeebo, iOS, Playstation 3, Xbox 360, Android, Playstation 4, Xbox One
Genre: Survival Horror, Third-Person Shooter
Premiär: 18 Mars 2005 Nintendo Gamecube (4 November 2005 Playstation 2)

Det här skräckspelet kommer nog aldrig sluta säljas, det kanske bara märks på hur många platformar du kan spela det här på. Verkligen ett extremt bra skräckspel.

Det första spelet jag tänker på när någon säger Resident Evil, är just 4:an, och det finns väldigt många anledningar till det.

Hela atmosfären, att vara i en enkel by, men att invånarna är helt emot dig.

Hela sättet du siktar ditt vapen på, som gör att det kan bli mycket panik inblandad för du blir rushad av monster och folk runtomkring.

Och vem kan inte älska Leon, vilken karaktär det är.

Hela spelet mer eller mindre utspelar sig i en by i bergen i Spanien, där presidentens dotter Ashley har blivit kidnappad till. Varför vet vi inte, utan det är ditt jobb att ta reda på varför hon är där och vad som har hänt.

Det här är ett skräckspel som mer eller mindre satte standarden när det kom ut första gången på hur folk vill ha sin skräck.

Stark rekommendation att testa det här om du får chansen till det.

Gameplay HÄR.

#8 The Evil Within

skräckspelet The Evil Within

Rekommenderad ålder: från 17 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Microsoft Windows, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One
Genre: Survival Horror
Premiär: 24 Oktober 2014

Wow det här skräckspelet alltså, jag var inte ett fan av det i början om jag ska vara ärlig, men när jag kom tillbaka till det en gång till och faktiskt satt mig in djupare i det blev jag verkligen helt kär i det.

Studion Tango Gameworks kom från ingenstans och ville återuppliva skräcken igen, och återupplivade den gjorde dom verkligen med den här titeln.

Har du svårt för blod och panikkänslor kan det här kanske vara något du borde hålla dig ifrån, då det här spelet verkligen gör allt för att äckla och skrämma dig som spelare.

Spelet börjar med att du tar rollen som Sebastian Castellanos, en polis som ska undersöka mord som hänt inne på ett mentalsjukhus (bara det låter ju inte bra).

Väl inne i sjukhuset så svimmar Sebastian av och vaknar i en värld som inte kan vara våran egna, du lyckas tillslut ta dig tillbaka ut ur sjukhuset och märker att världen som du en gång kände till den inte stämmer alls.

Jag skulle kunna prata oerhört mycket mer om det här spelet, men det känns som att jag kan spoila för mycket innan du sätter dig in i det här äventyret själv.

Gameplay HÄR.

#7 Silent Hill 3

Silent Hill 3 skräckspelet

Rekommenderad ålder: från 18 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Playstation 2, Microsoft Windows
Genre: Survival Horror
Premiär: 23 Maj 2003 (31 Oktober 2003 på PC)

Jag verkligen älskar Silent Hill och det märks nog i den här listan.

I det här skräckspelet spelar du som Heather Mason, det här spelet är även en direkt uppföljare från Silent Hill 1.

Spelet börjar med att du går igenom ett totalt förstört nöjesfält, det är rost och blod överallt, du vet inte riktigt vad du gör där, eller varför du ens är där, desto mer du spelar av det hela desto mer börjar du inse att något inte är som det borde vara när konstiga monster kommer efter dig och jagar dig.

Efter en stund så vaknar du upp och inser att allt var en dröm, du är nu i en shopping-galleria och tänker bege dig hemåt, hem till din far, hem till din trygghet, men återigen är det något som inte stämmer.

Vaknade du någonsin, eller drömmer du fortfarande?

Stark rekommendation om du gillar survival horror med mycket inslag av psykologisk skräck.

Gameplay HÄR.

#6 Layers of Fear

Layers of Fear

Rekommenderad ålder: från 16 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Linux, Microsoft Windows, OS X, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Genre: Survival Horror
Premiär: 16 Februari 2016 (21 Februari 2018 på Switch)

Du som spelare tar kontrol över en artist som precis kommit tillbaka till sin studio. Målet är att bli klar med sitt masterpiece, och du som spelare ska fundera ut hur det skall göras.

Utmaningen i det här spelet kommer från pussel som gör att du som spelare behöver leta dig runt i din omgivning för ledtrådar.

Huset man är i verkar väldigt vanligt till en början, men det ändrar sig allt eftersom desto mer man spelar spelet. Det finns en del jumpscares i det här skräckspelet som får dig att verkligen sitta på änden av stolen flertalet gånger.

Gameplay HÄR.

#5 Dead By Daylight

Dead By Daylight

Rekommenderad ålder: från 18 år
Antal spelare: 1-5 online
Plattformar: Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows
Genre: Survival Horror
Premiär: 14 Juni 2016

Det här är ett skräckspel som jag lagt ner alldeles för mycket tid på. Det är i stort sett ett katt och råta koncept där en spelare är en mördare, och dom resterande 4 spelarna är överlevare vars uppgift är att hålla sig undan mördaren och laga generatorer för att ta sig ut ur banan man spelar på. Det är ett assymetriskt spel som betyder att varje gång du spelar på nytt så är det en ny bana med ett ny layout.

Skräcken i det här spelet kommer från hur mördaren väljer att spela, då det finns flertalet olika karaktärer att välja mellan. Du kanske gillar att lägga ner björnfällor och lura folk in i dom? Eller du kanske är ett fan av Michael Myers som finns i spelet och lura i skuggorna, och att sakta stalka ditt offer tills du kan mer eller mindre slå ner dom på ett slag.

Eller så gillar du att uppleva skräcken och försöka att överleva en annan spelare som spelar som mördare.

Det som även är bra med det här då det är online är att det uppdateras relativt ofta och får även in nya ”kapitel” som utvecklarna kallar detta. Skräckikoner som Freddy Krueger, Michael Myers och Ghost Face finns i spelet, och fler är påväg.

Rekommenderar det här skräckspelet starkt.

Gameplay HÄR.

#4 Killer 7

Killer 7

Rekommenderad ålder: från 17 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Playstation 2, Nintendo Gamecube, Microsoft Windows
Genre: Action-adventure, rail shooter
Premiär: 9 Juni 2005

Oj det här spelet, jag verkligen älskar studion bakom det här spelet, och speciellt Goichi Suda som onekligen har en väldigt kreativ hjärna.

Det här spelet är inte direkt ett skräckspel utan mer av ett action/äventyrsspel, men hela spelet har skräckelement i sig hela tiden. Jag har spelat igenom det här flera gånger och jag tycker det är ett väldigt underskattat spel.

Det här spelet spelas lite annorlunda än andra spel, där du spelar 7 olika personligheter, Assassins som enbart kallas för ”Killer7”.

Spelet utspelar sig i en alternerad värld där världen har gjort sig av med alla sorts atomvapen genom att skjuta upp dom långt upp i luften för att visa fred runt i hela världen.

En annan terrororganisation formas som kalls för Heaven Smile, människor som förvandlats till monster och som spränger sig själva när dom kommer i kontakt med en annan människa.

Ditt jobb som Killer7 är att reda ut vad det är som händer i världen. En del banor som man spelar igenom är värre än andra när det kommer till skräckaspekten, och det kommer mer och mer nya Heaven’s Smile desto längre in man kommer.

Oerhört intressant spel, och jag tycker du borde kolla upp det åtminstone.

Gameplay HÄR.

#3 Resident Evil 7

skräckspel Resident Evil 7

Rekommenderad ålder: från 18 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Playstation 4, Microsoft Windows, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Genre: Survival Horror
Premiär: 24 januari 2017

Resident Evil är ett skräckspel jag tror alla har hört talats om vid något tillfälle. Och spelet slog verkligen igenom riktigt stort i hela världen tack vare att dom ändrade hur det hela spelas.

Istället för det klassiska tredje person med en fast kamera beroende på rummen du är i så är allt helt i första person vilket enligt mig gör spelet betydligt läskigare och bättre.

Du spelar som Ethan Winters som får ett videomeddelande från sin fru som han har trott varit död i 3 år. Hon säger att du ska ta dig till en plats i Louisiana där hon säger att hon är. Väl där möter du familjen Baker som inte är den vanligaste familjen.

Första gången jag spelade igenom detta visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig då jag inte är ett jättestort fan av förstaperson skräck, men wow. Det här skräckspelet lyckades skrämma slag på mig såpass mycket att jag t.o.m var rädd att gå ner i källaren ett tag.

Enda negativa jag kan se i det här är att det finns en del mildare jumpscares och det är något jag egentligen inte gillar, men det här skräckspelet lyckades bra med att ändå hålla det på en sån nivå att man ändå vill fortsätta spela.

Gameplay HÄR.

#2 Dead Space

skräckspel Dead Space

Rekommenderad ålder: från 17 år
Antal spelare: 1
Plattformar: Playstation 3, Xbox 360, Microsoft Windows, iOS
Genre: Survival Horror, Tredjepersonsskjutare, Science Fiction
Premiär: 24 Oktober 2008

Rymden kan vara riktigt läskigt att bara tänka på, ett stort tomt inget såvitt vi vet om. Så hur kan man göra det värre?

Genom att bli instängd på en rymdstation med zombieliknande aliens.

Du spelar som ingenjören Isaac Clarke som skickas för att reparera rymdskeppet Ishimuras kommunikationsutrustning, men väl när han kommit fram befinner han sig i ett mardrömslikt scenario där hela besättningen på rymdskeppet är döda och har förvandlats in till vad spelet kallar för Necromorphs.

Dessa mardrömsliknande monster är inget som man har stött på i andra skräckspel.

Det som jag tycker är så fränt är att skaparna av spelet även forskade mycket på riktiga döda kroppar i olika olyckor för att skapa monster som kan skrämma slag på vem som helst.

Även fast spelet är relativt gammalt har det enligt mig åldrats oerhört bra och förtjänar åtminstone en playthrough.

Gameplay HÄR.

#1 Silent Hill 2

skräckspel Silent Hill 2

Rekommenderad ålder: 16
Antal spelare: 1
Plattformar: Xbox, Playstation 2, Playstation 3, Xbox 360, Microsoft Windows
Genre: Survival Horror, Psychological Horror
Premiär: 23 september 2001

Enligt mig, det absolut bästa skräckspelet jag har spelat och som har lämnat det största intrycket på mig. Silent Hill-serien är det säkert många som har hört talas om, och om du missat att spela detta, vad väntar du på? Du tar rollen som James Sunderland som återvänder till staden Silent Hill efter han har fått ett brev från sin döda fru.

Väl i staden så är inte allt som det borde vara, ingen människa syns till och konstiga ljud och figurer kan ses i dimmorna runtom.

Silent Hill 2 fokuserar på min favoritskräck, psykologisk skräck där det istället för att förlita sig på jumpscares som så många andra spel försöker med, så gör detta skräckspelet helt tvärtom och fokuserar på det du kan se runtom dig. Är det du ser på riktigt? Den där figuren som står och lurar i dimman, finns den verkligen? Eller är allt något som är påhittat?

Silent Hill lyckas väldigt bra med att göra dig som spelare obekväm med obskyra scener, rätt av äckliga atmosfärer ibland, och även ha vidriga monster. Jag har spelat igenom detta ett flertal gånger, men jag återkommer alltid till det här spelet åtminstone en gång om året, för jag tycker att verkligen allt i det här skräckspelet är gjort på rätt sätt. Ett klockrent skräckspel rakt igenom.

Gameplay HÄR.

Slutsats

Slutsatsen är att det finns mängder med skräckspel, och många riktigt bra titlar. Skräckspelen är här för att stanna, och en riktigt positiv aspekt jag märkt är att spelen är oftast inte så krävande att utveckla – vilket ofta resulterar i en trevlig prislapp på dom för oss spelare. 

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se