SSD eller HDD?

SSD eller HDD?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

SSD VS HDD: NÅGON SKILLNAD?

Vad är egentligen skillnaden, och ska du köpa en SSD eller HDD?

Skillnaden mellan SSD eller HDD är att SSD hårddiskar är snabbare, väger mindre, och är mer hållbara än HDD. Det betyder att du laddar Windows, spel, och andra processer märkbart snabbare än om du bara har en HDD.

Relaterat: Ska man bygga eller köpa en färdig dator?

Det här kanske verkar som en utdaterat artikel då vi alla använder SSD-diskar idag, men är det så verkligen? 

Det känns kanske som en självklarhet men det är det inte för alla så därför tänkte jag lite kortfattat förklara skillnaden mellan en vanlig hårddisk och en SSD samt varför du bör investera i en SSD-hårddisk.

En SSD hårddisk gör det du vill att en hårddisk ska kunna göra – fast bättre. Det finns flera saker som skiljer sig mellan en SSD och en traditionell hårddisk och vi börjar med det mest självklara, och det är hastigheten.

Då en SSD disk inte har några mekaniska delar såsom skivor och läshuvuden, utan består av minnesmoduler, går allt snabbare med en SSD. Detta beror på att det inte finns några mekaniska delar som måste flytta för att hitta data på hårddisken.

Medan en vanlig hårddisk kan ta upp till 9 ms på sig att hitta en fil, är en SSD så snabb som 0,5 ms. Det här märks tydligast när du startar datorn för första gången med en SSD. Det är en väldigt stor skillnad mot för en vanlig hårddisk.

Men det finns även andra fördelar med att investera i en SSD. I och med att hårddisken saknar rörliga delar är den betydligt mer hållbar, och den väger ungefär hälften så mycket som en vanlig hårddisk. I en stationär dator saknar det förstås betydelse men i en laptop kan det vara väldigt bra.

Jämförelse SSD vs HDD

Jag testade att koppla in min gamla HDD istället för min HDD för att testköra lite program och hur snabbt dom startar. Det tog lite tid men jag tycker resultatet talat för sig själv. Alla andra saker i datorn är identiska (8 gig ram, 1070 strix, 3.8 ghz processor i5), här är resultatet av testet:

 SSDHDD
Windows15 sekunder50 sekunder
GTA V5 sekunder11 sekunder
Fortnite7 sekunder12 sekunder
CS:GO7 sekunder9 sekunder
WoW3 sekunder6 sekunder

Förhoppningsvis har det här hjälpt dig på traven om du ska köpa en SSD eller HDD hårddisk nästa gång.

Glöm inte att läsa våra andra guider inom gaming!

Men märker man verkligen någon skillnad?

Ja, det gör man verkligen. Om du går i tankar att köpa en ny dator eller kanske bygga en egen så rekommenderar jag att du investerar i en SDD.

Det är ett måste i min mening att åtminstone ha en SSD installerad där du kör Windows 10 tex, just för att låta din dator flyta så bra som möjligt. Den enda nackdelen med en SSD är såklart att priset är högre men det är väl värt dina pengarna.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se