Ta bort program från autostart i Windows

ta bort program från autostart

Våra artiklar innehåller ibland annons- & affiliatelänkar [läs mer]

Ta bort program från autostart – ett måste?

Jag tror alla kan hålla med om att en dator efter ett par månader eller år oundvikligen blir långsam. Det beror förstås helt på hur du använder din burk och hur pass noggrann du är när du installerar program. 

Men jag tror dom flesta känner igen sig i problemet.

Det finns massor man kan göra på egen hand som jag gått djupare in på i min guide om hur du optimerar datorn själv – men i just i den här artikeln så visar jag hur lätt det är att ta bort program från autostart.

Relaterat: Hur återställer man skrivbordet i Windows?

När man laddar ner program, oavsett vilket det är så vill nästan alltid det programmet starta upp direkt när du startar din dator.

Det har liksom blivit mer regel än undantag nuförtiden. Det blir lätt väldigt frustrerande och det kräver också en massa onödig kraft från din dator. 

Tack och lov är det enkelt åtgärdat, framförallt i senare versioner av Windows. Men jag kommer även gå igenom hur det fungerar för äldre versioner.

OBS: 

Att ta bort program från autostart kan vara riskabelt för datorn och hur den fungerar, så jag rekommenderar inte att man tar bort något program man inte känner igen. 

Om man är osäker på ett program så är det bäst att Googla på det. Det brukar alltid lösa det för mig.

För Windows 8 och 10

Windows har äntligen sedan Windows 8.1 gjort det här smidigt för oss användare. Det du behöver göra är att klicka ctrl+alt+delete och välj sedan aktivitetshanteraren.

Här hittar du fliken autostart där du kan aktivera och inaktivera det program du vill ha igång när du startar din dator.

Väldigt smidigt precis som bilden nedan visar.

Stänga av program vid uppstart

För Windows Vista och 7

Om du mot förmodan inte har Windows 10 idag, eller Windows 8.1 så fungerar den här lösningen istället. Den är inte svårare överhuvudtaget  och ser likadan ut men du navigerar dig till fliken autostart på ett annat sätt. 

Klicka upp startmenyn och skriv msconfig i sökfältet sen klicka enter.

Här hittar du autostart fliken som fungerar på samma sätt som exemplet ovan. Du aktiverar och avaktiverar det program du vill ha igång när du startar din dator.

Stänga av program vid uppstart
När jag testar den här lösningen så kommer jag bara hit, och det är endast för jag har Windows 10. Så efter Windows 8.1 så flyttades autostart till aktivitetshanteraren istället för att vara enklare att lokalisera.

Jag personligen tycker det alltid är bra att kika här lite då och då och ta bort program från autostart.

Även om det inte får din dator att rulla som när den var ny så hjälper det mycket att avaktivera onödiga program.

Uppdatering: Det finns med nya Windows 10 versioner ett nytt sätt att ta bort och lägga till program i autostart som den här guiden visar. För er som är nyfikna.

Glöm inte att kika igenom våra andra tips & tricks som kan underlätta för dig. 

Killsteal.se – när du behöver hjälp inom teknik, dator och spel. Vi har funnits sen 2018 och hjälper ca 15.000 svenskar varje månad i deras dagliga teknikanvändning. Välkommen.

Populärt på Killsteal

Så kommer du igång med streaming

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se