Streaming Guide: Vilken streaming mikrofon är bäst?

mikrofon för streaming

Våra artiklar innehåller ibland annons- & affiliatelänkar [läs mer]

Vilken streaming mikrofon är bäst?

Streaming, podcasts, youtube-kanaler och influencers har ökat explosionsartat dom senaste åren vilket är riktigt häftigt.

Det har aldrig varit lättare än nu att nå ut till likasinnade och skaffa sig ett namn på internet. Men det finns några avgörande faktorer för att förbättra sina möjligheter att publicera bra material, och en bra streaming mikrofon är just en sådan.

Min första tanke innan jag läste på om ämnet var att använda mikrofonen från mitt headset, men det visade sig inte vara någon bra idé.

Relaterat: Streaming Guide: Vilken streaming kamera är bäst?

Förutsatt att du inte köper ett headset för 5000 kronor med en herrejösses mikrofon, så levererar mickarna i dom ”vanliga” headseten relativt dåligt för streamers och podcasts.

Det finns betydligt bättre mickar för just dom ändamålen.

Jag tror vi alla är överens om att vi stänger ner videor med kass ljudkvalité ganska omgående när vi surfar på bland annat Youtube.

Detsamma gäller podcasts och Twitch. Vi har väldigt lite tålamod med bristande kvalité idag och det kan kännas lite synd, men det går inte att komma ifrån tyvärr.

Med det sagt så rekommenderar jag starkt att man investerar i en riktigt streaming mikrofon. Det kommer man få igen i längden.

Och är det inte så att allt, oavsett vad vi gör, blir roligare med bättre utrustning?

Vad kostar en streaming mikrofon?

Det finns många olika mikrofoner anpassade för streaming idag. Det finns också många prisklasser på dessa mikrofoner, men vi kommer försöka hålla oss runt ett par tusen i den artikeln. 

Det finns såklart mickar för betydligt mer, men för er med nystartade streams och podcasts så känns dom mickarna lite overkill. 

Jag kommer lista fyra stycken streaming mikrofoner nedan som jag anser är dom mest prisvärda, alltså inte nödvändigtvis det bästa. 

#1 Blue Microphones Yeti USB

Blue Yeti streaming mikrofon

Fördelar

 • För streamers, podcasts och musiker
 • Teknik med tre kapslar för rena inspelningar
 • Inbyggd medhörning utan fördröjning, hör allt i realtid
 • Fyra olika upptagningskaraktäristiker

Nackdelar

 • Lite stor och klumpig

Pris runt 1400 kronor hos Kjell & Company.

Den här mikrfonen tror jag dom flesta känner igen. Det är listans kioskvältare och vår självaste Zimpstar använder den här streaming mikrofonen för allt möjligt, men framförallt streaming och Discord.

Relaterat: Streaming Guide: Hur streamar man på Twitch?

En enormt mångsidig mikrofon som funkar lika bra för musiker, podcasts och streamers. Den ansluts med USB-sladd och sen är det bara prata på. Väldigt enkel installation och proffsigt byggd mikrofon.

Zimpstar är alltid den polaren i Discord som hörs allra bäst, och det kan han tacka den här mikrofonen för.

Listans klara favorit för dom flesta. På thepodcasthost.com kan du läsa en mer djupgående recension om bland annat varför den är överrepresenterad bland podcasts idag.

#2 Røde NT-USB Studiomikrofon

Rode streaming mikrofon

Fördelar

 • Mycket bra ljudkvalitet som ger grymt bra ljud
 • Användarvänlig och enkel
 • Kompatibel med iOS, MacOS och Windows
 • Funkar till allt

Nackdelar

 • Något dyr

Pris runt 1500 kronor på Kjell & Company.

Även den här mikrofonen är multifunktionell och går att använda till att möjligt. Den är något dyrare men skiljer sig inte så mycket från modellen ovan, förutom popfiltret som följer med som är väldigt uppskattat.

Precis som Yeti så har mikrofonen inbyggd merhörning utan fördröjning. Den har även inbyggt ljudkort med 16 bitars upplösning och 48 kHz sampling.

Ett smitigt stativ följer också med mikrofonen som jag personligen gillar. Enkel installation och många fina inställningar.

Mikrofonen har nästan rakt igenom fått full pott i betyg när man läser online. Jag kan starkt rekommendera microphonegeeks.com recension av den här mikrofonen för dig som ännu inte bestämt dig.

#3 Razer Seiren X

Razer Sieren streaming mikrofon

Fördelar

 • Läcker design
 • Inbyggd ljuddämpning
 • Framtagen för streaming
 • Kvalitetsmikrofon av kondensatortyp

Nackdelar

 • Saknar stöd för iOS

Pris runt 1000 kronor hos NetOnNet.

Listans självklara skönhet enligt mig.

Fantastisk läcker design blandat med inbyggd stötdämpning och en fullt OK mikrofon. Saknar en del inställningar men är kanon för dig som är i starten av din streamingkarriär.

Den är väldigt enkelt att installera och börja använda direkt. För Razer fans så är den såklart ett måste för den perfekta setupen, men för mig personligen väljer jag hellre någon av mickarna ovanför.

Väldigt prisvärd rakt igenom och den är även väldigt liten till storleken. Den är inte större än en burk läsk.

#4 Blue Microphones Snowball

Blue streaming mikrofon

Fördelar

 • Långt bättre än dators inbyggda mikrofon
 • Klockren för streaming, musiker och podcasts
 • Enkel Plug ’n’ Play till MacOS och Windows
 • Tre olika upptagningskaraktäristiker

Nackdelar

 • Ganska basic
 • Något tråkig design

Pris runt 700 kronor hos NetOnNet.

Vår sista mikrofon är kanske även listans mest prisvärda.

Den kommer inte med några särskilda funktioner men en förvånansvärt bra mick. Den kräver ingen installation och är perfekt för dig som vill ha något mer rejält, men inte vill lägga ner så mycket pengar.

Den har likt storebrorsan Yeti, som också är från företaget Blue, olika upptagningskaraktäristiker – men tillskillnad från Yeti som har fyra så har Snowball endast tre.

Designen är kanske inte lika läcker som hos dom övriga mikrofonerna men det spelar kanske ingen roll i det stora hela. Man får mycket mikrofon för pengarna.

Förklaring av kriterier

Korta förklaringar om du funderar mer över hur jag har rangordnat produkterna

1. Funktioner

Det jag menar med funktion är vilka funktioner som följer med mikrofonen. Bedömmer saker som ljudkvalité, inställningar och olika röstlägen som mikrofonerna stödjer.

2. Design

Alltid när vi talar om gaming är design en avgörande faktor, och det är lika med dessa mikrofoner.
Kikar framförallt på kvalité och utförande.

3. Pris

Detta kriteriet är helt enkelt hur prisvärd produkten är. En högre procent är lika med högre värde för pengarna. Se upp med att bara för att en produkt har bra värde, betyder det inte att den är bättre än de andra. Det handlar bara om pris kontra kvalité.

Behöver du hjälp?

Krånglar tekniken eller behöver du köpråd? Skriv oss gärna en rad så hjälper vi dig så snart vi kan!

Så kommer du igång med streaming

Populärt på Killsteal

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se