surfa inkognito

Ultimata Guiden: Surfa anonymt i mobilen och i datorn

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Hur gör man för att surfa anonymt?

På senare år har världen blivit mindre och mindre anonym. Idag är alla konstant uppkopplade och det är kameror precis överallt. Det är ofta väldigt svårt att vara anonym i vardagen idag. 

Därför är det skönt att veta att det åtminstone går att surfa anonymt, och i den här guiden ska vi visa er hur man bär sig åt – oavsett om du använder mobilen eller datorn.

Tekniken för att surfa anonymt har faktiskt funnits väldigt länge, men det tog en bra stund innan företagen bakom våra webbläsare valde att backa upp idén och implementera möjligheten för oss användare. 

Att dom tillslut gjorde det är vi väldigt tacksamma för förstås. Att surfa privat kan vara väldigt användbart, och det är bra att webbläsare kan förhindra att historik och annat sparas.

OBS: 

Det ska tilläggas att viss data kan vara spårbar även fast man surfar anonymt. Din internetleverantör eller arbetsgivare kan begära åtkomst till din historik, oavsett om du surfar anonymt eller som vanligt.

Det går tyvärr inte att förhindra deras insyn av historiken i dagsläget.

Alla webbläsare har olika sätt för oss användare att surfa privat, men generellt är allt väldigt lika och framförallt enkelt. 

Hur surfar man anonymt i Google Chrome?

Chrome är idag världens mest använda webbläsare, och deras anonyma surfläge kallar dom inkognito. Det är väldigt lätt att hitta och smidigt att använda.

Det snabbaste sättet att surfa inkognito är via ett enkel kommando.

Ctrl + Shift + N för Windows.

CMD + Shift + N för Mac.

Då får du upp en ny ruta där det klart och tydligt framgår att du nu surfar i inkognito. Du får även information om vad som inte sparas när du surfar anonymt, och vad som faktiskt kan sparas. 

Det mer traditionella sättet att nå inkognito i Chrome är att klicka i menyn längst upp till höger i webbläsaren, och sedan klicka på alternativet Nytt inkognitofönster som bilden nedanför visar.

surfa anonymt i chrome

Det är enkelt att se om du surfar i inkognitoläget då den karaktäristiska gubben i hatt syns bredvid adressfältet i webbläsaren. Till vänster om adressfältet i Windows, och till höger om du kör Mac.

surfa privat i chrome

Hur surfar man anonymt i Safari?

Safari är listans andra största webbläsare, och erbjuder också sina användare möjligheten att surfa anonymt. 
 
Du når det privata surfläget snabbast med ett kommando: 
 
-Tryck ner CMD + Shift + N
 
Då öppnas en ny flik där du kan surfa privat. 
 
Vill du istället gå den traditionella vägen så kan du klicka på uppe till vänster i webbläsaren som bilden nedan visar. 
 
File – New Private Windows om du kör med engelska, och Arkiv – Nytt Privat Fönster om du har svenska. 
hur gör man ett snabel-a i safari
hur gör man ett snabel-a i safari

Hur surfar man anonymt i Firefox?

Firefox var en gång i tiden den stora utmanaren till Internet Explorer men har tappat rejält av sina fornstora dagar. Men webbläsaren är fortfarande den tredje mest populära, och erbjuder likt de andra på listan möjligheten att surfa anonymt. 

Likt Google Chrome så når man Firefox anonyma surfläge snabbast med ett kommando. 

Ctrl + Shift + P för Windows.

CMD + Shift + P för Mac.

Men det går även att gå den traditionella vägen via webbläsarens inställningar högst upp till höger. Det ser nästan identiskt ut som i Google Chrome som ni ser på bilden nedan.

Och precis likadant som i Chrome så syns det alltid när du surfar privat på ikonen som finns bredvid adressfältet. 

Hur surfar man anonymt i Internet Explorer?

Internet Explorer är kanske inte allas första val när det gäller webbläsare idag, men jag vet att den används mycket bland företag fortfarande.

Precis som de andra webbläsarna vi nämnt så når man lättast det privata surfläget via ett kommando. Internet Explorer kallar sitt anonyma surfläge för InPrivate.

– Tryck Ctrl + Shift + P på tangentbordet så kommer en ny ruta fram med det privata surfläget aktiverat. 

I vanligt Internet Explorer manér så är däremot den traditionella vägen till det anonyma surfläget något krångligare. Du hittar alternativet under inställningar i webbläsaren högst upp till höger, och sedan under alternativet säkerhet.

Du ser sedan enkelt när du surfar i det privata läget och inte, med hjälp av InPrivate som står före i adressfältet som på bilden nedan.

Hur surfar man anonymt i Microsoft Edge?

Microsoft Edge är klart den webbläsare jag har minst erfarenhet av på den här listan. Webbläsaren lanserades tillsammans med Windows 10, och har ännu inte riktigt etablerat sig bland dom större rivalerna. 

Men för er som faktiskt använder den så finns såklart möjligheten att surfa anonymt för er också. 

Då Microsoft utvecklat både Edge och Internet Explorer så påminner dom om varandra väldigt mycket. Och hur du når privata surfläget är inget undantag. 

Det snabbaste sättet att surfa anonymt är:

Ctrl + Shift + P

Vill du istället gå den traditionella vägen via inställningarna i webbläsare så fungerar det också. Det är ett klick snabbare i Edge än i Explorer. 

Likt Internet Explorer så heter det privata surfläget InPrivate och nås via inställningarna högst upp till höger i webbläsaren som bilden ovanför visar.

När du sedan surfar så vet du alltid när du är i det anonyma läget på InPrivate-ikonen som finns till vänster om adressfältet. 

Surfa anonymt på Iphone och Ipad

Att surfa privat är lika enkelt i mobilen och paddan som via datorn. Kanske ännu enklare faktiskt. 

Kanske är privatläget ännu viktigare för oss att ha i telefonen idag, för jag misstänker att vi surfar mer via våra mobiler idag än via våra datorer.

Om du använder dig av Safari i din Iphone eller Ipad så klickar du först på dom två fyrkanterna längst ner till höger på skärmen som bilden nedan visar. 

I nästa steg klickar du på Privat som på bilden nedan. Då startar det privata surfläget. 

Du vet att du är inne i det anonyma läget i och med att webbläsaren blir grå och det står privat längst ner.

Surfa anonymt på Android

Med Google Chrome i telefonen är det precis lika smidigt att surfa anonymt som via datorn. Det här gäller även er som har Iphones förstås men använder Chrome som standardläsare i telefonen. 

Starta Chrome i telefonen och klicka på knappen med tre punkter längst ner i högra hörnet. Det öppnar upp en liten flik med inställningar där du väljer Ny inkognitoflik som bilden nedan visar.

surfa anonymt på android

Då öppnas en helt ny sida upp där det tydligt framgår att du nu surfar anonymt. Det ser nästan identiskt ut som det gör via en dator. Det är bara hålla utkik efter mannen med hatt. 

surfa privat på android

Som ni ser så är det väldigt enkelt att surfa privat idag, oavsett om man använder mobilen eller datorn. 

Glöm inte att läsa våra övriga guider och tips & tricks för mer nyttig teknikinfo.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se