trådlöst gaming tangentbord

Dom bästa trådlösa gaming tangentborden ute nu

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Sugen på ett trådlöst gaming tangentbord?

Då har du kommit helt rätt. 

Trådlösa tangentbord har funnits väldigt länge, men det inte förens ganska nyligen som vi gamers har börjat fått upp ögonen för dom. Faktum är att vi i synnerhet har varit lite skeptiska till trådlösa modeller. Och det är inte så konstigt med tanke på hur pass viktigt det är med bra prestanda, och att undvika delays när man spelar.

På jakt efter en full trådlös setup?Missa inte dom bästa trådlösa gamingmössen ute nu. 

Men på senare år har utvecklingen av trådlösa gaming tangentbord pekat rakt uppåt, och idag så är det t.ex. en del e-sportproffs som tagit steget över. Och då brukar det inte dröja länge innan vi ”vanliga” gamers också gör det. 

Den här utvecklingen är troligtvis något alla tillverkare måste vara med på, och det kommer säkerligen märkas bland deras produktutbud framöver. Tillsvidare får vi främst fördjupa oss inom Logitech och Corsairs alternativ, då dom ligger steget för de andra just nu. 

Vågar man lita på ett trådlöst gaming tangentbord?

Många har spekulerat i varför vi inte sett fler trådlösa alternativ för gamers tidigare. En del hävdar att efterfrågan inte funnits, men de flesta är överens om att teknologin inte varit tillräckligt pålitlig. 

Jag tror det kan vara mix av båda, men att vi gamers också är särskilt kräsna när det kommer till prestanda. Men idag levererar trådlösa tangentbord precis lika bra som en trådad modell. Och med t.ex. Logitechs Lightspeed-teknologi så är faktiskt responstiden snabbare än hos dom flesta trådade tangentborden. 

#1 Logitech G915 

trådlöst gaming tangentbord
logitech g915
  • 5 programmerbara knappar längst ut till vänster erbjuder en massa olika funktioner
  • Fyra olika knappar högst upp för att bläddra mellan olika setups. Användbart till olika inställningar vid olika spel och liknande

Logitechs flaggskepp G915 är ett trådlöst gaming tangentbordet som i princip har allt. Det var inte längesen Inet släppte en video om tangentbordet på deras youtube-kanal. Det var där mitt egna intresse för tangentbordet tog fart. 

Och nu när vi testat det så är det vår självklara etta i den här artikeln, och vi ska kika närmare på varför. 

Det första vi slås av är hur jäkligt läckert tangentbordet är. Det måste vara marknadens snyggaste tangentbord även bland trådade varianter? Hela designen är stilren rakt igenom, och det känns väldigt ordentligt och påkostat. 

Det andra vi slås av är hur tungt tangentbordet är, vilket jag ser som något positivt. Det är alltid bra att ha ett tangentbord som inte glider omkring på skrivbordet när man spelar. Lithium-batterierna i tangentbordet bidrar nog också till det.

Tangentbordet är utrustat med full RGB-belysning som du kan ställa in precis som du önskar. Det finns förstås även många färdiga effekter du kan använda dig av om du saknar fantasi eller inte orkar ställa in det själv. RGB-belysningen är också justerbar direkt från tangentbordet. 

  • Stilren och ordentligt byggd scroll som kan användas till att höja och sänka volymen
  • Fyra olika mediaknappar för att t.ex. ändra låt, pausa och muta ljudet. 
logitech g915

Tangentbordet är också utrustad med flera programmerbara knappar. Det kändes något ovant i början med knapparna längst ut till vänster dock. Jag personligen är van med en standard-layout, så det blev några felklick i början innan min hjärna programmerade om sig. Hur användbara dom faktiskt är låter jag vara osagt. Alla är olika men jag personligen använder dom mest till enkla windows-kommandon. 

Scrollen längst upp till höger däremot känns riktigt trevlig, och det är väldigt bekvämt att kunna styra datorns ljudvolym direkt via den – utan att behöva tabba ur. 

När det kommer till tangenterna på G915, så finns tangentbordet i tre olika utföranden. Tactile, Clicky och Linear är de tre varianterna som erbjuds likt nästan alla andra tillverkare. Men till skillnad från många andra tillverkare som använder MX-brytare så använder Logitech istället deras egna brytare, Romer G

logitechs brytare

Vad man föredrar är upp till var och en. Men för mig personligen som både gillar att skriva och spela så är GL Tactile det självklara valet. Det finns mängder av youtube-videor som jämföra dessa för den som är osäker på vilket utförande man föredrar. Det kan även vara klokt att testa i en butik innan man bestämmer sig – för tangentbordet kostar också. 

Ja precis! Jag glömde nämna i början att smakar det så kostar det också. Logitech G915 kostar runt 2.600 kronor vilket är riktigt dyrt tyvärr. Det är inte alla som är villiga att betala det, men för er som vill åt det bästa så finns det inget bättre trådlöst gaming tangentbord just nu. 

Batteritiden är något Logitech själva är extremt stolta över. Faktum är att tangentbordet håller sig vid liv i 12 dagar med RGB-belysningen på full fräs, och hela 135 dagar utan. En annan läcker detalj man implementerat är att tangenterna börjar lysa rött när det behöver laddas. 

Logitech hade uppenbarligen en plan för det dyra priset, och därför lanserade man samtidigt en trådad variant, Logitech G815, som är något billigare. Båda modellerna finns att beställa hem hos Webhallen.se.

Fantastisk design
Lightspeed-teknologi
Många programmerbara knappar
Full RGB-belysning
Full anti-ghosting
Riktigt bra batteritid
Möjligt att välja mellan 3 olika brytare

Saknar handledsstöd
Dyr

#2 Corsair Gaming K63

corsair gaming k63
  • Fyra olika mediaknappar för att t.ex. ändra låt, pausa och muta ljudet. 
  • Mini USB-port på tangentbordets ovansida

Vi på Killsteal har alltid varit förespråkare av Corsair i allmänhet. Dom bygger bland annat bra och fina tangentbord, och har verkligen förtjänat sin kaka på marknaden. 2018 släppte man sitt första ordentliga trådlösa tangentbord – Corsair Gaming K63 Wireless. Designen är nästan helt en kopia av deras kioskvältare K63, fast nu utan onödiga sladdar förstås. 

I det stora hela så saknar tangentbordet många av de exklusiva funktionerna som Logitechs flaggskepp har. Men det är okej sett till att tangentbordet kostar hälften så mycket och ändå levererar det man behöver. 

Tangentbordet kommer med dom ack så populära röda MX-brytarna från Cherry och klarar upp till 20 timmars spelande i följd på en laddning. Utan bakgrundsbelysningen ska den klara upp till 70 timmar utan laddning. Det är såklart en bråkdel av vad Logitechs modell klarar, men dom flesta av oss sitter på samma ställe och spelar och då kanske det kvittar egentligen. Man kan ju självfallet använda tangentbordet med sladden inkopplad också.

  • Röda MX-brytare
  • Blå bakgrundsbelysning
corsair gaming k63 röda brytare

Precis som med Logitechs modell så är tangentbordet väldigt tungt sett till trådade varianter. Det har heller inte någon RGB-belysning vilket jag vet kan vara en klar nackdel för många idag. Istället finns blå bakgrundsbelysning som ändå presenteras snyggt. Tangentbordet kommer med programmerbara knappar och känns hållbart och välbyggt rakt igenom. Ett bra tangentbord sett till priset men med någon sämre batteritid sett till dagens mått. 

Tangentbordet saknar också numpaden till höger. Det är inte alla som använder den – men jag personligen klarar mig inte utan den. 

Så för att summera så är det ett bra alternativ för dig som vill ha ett prisvärt trådlöst gaming tangentbord. Vissa funktioner saknas förstås, men kan man leva utan dessa så är det ett bra köp. Finns att beställa hem på bland annat Webhallen.se.

Snygg design
Bra mekaniska brytare
Skönt handledsstöd
Prisvärt

Kort batteritid
Saknar RGB
Ingen numpad

#3 Logitech G613

logitech g613
Logitech G613 trådlöst tangentbord
  • Media och volymknappar för att t.ex. ändra låt, pausa och muta ljudet. 

Sist ut så har vi Logitechs modell G613. Det är en modell som påminner mycket om G915, men utan vissa avgörande funktioner. I mitt tyckte så är det listans bästa köp sett till vad man får för pengarna, och jag ska förstås förklara varför. 

Precis som hos G915 så är tangentbordet utrustat med Logitechs Lightspeed-teknologi som ger dig snabba hastigheter & reaktionstider. 

Till skillnad från G915 som är fullpackad med inbyggda lithium-batterier så är G613 utrustad med traditionella AA-batterier. Det i sin tur ger tangentbordet en enormt lång livslängd. Logitech utlovar att tangentbordet ska hålla i upp till 18 månader innan du behöver byta batterier. Men för en inbiten gamer kan jag tänka mig att dom går åt snabbare. 

  • Sex programmerbara G-knappar längst ut till vänster på tangentbordet

En annan skillnad mot för G915 är att tangentbordet saknar RGB-belysning. Och till skillnad från Corsairs tangentbord så finns ingen bakgrundsbelysning överhuvudtaget. 

Bortser man från det så känns tangentbordet rejält, och dom mekaniska tangenterna med Romer G-switchar känns precis lika bra som på vilket Logitech tangentbord som helst. I övrigt finns ett gäng mediaknappar till ditt förfogande, och precis som på G915 sex stycken programmerbara G-tangenter längst ut till vänster. För att summera så är det ett något avskalat trådlöst gaming tangentbord som gör det man förväntar sig. Tangentbordet kostar runt 1200 kronor på bland annat Webhallen.se.

Suverän battertid
Skönt handledsstöd
Romer G-brytare
Prisvärt
Lightspeed teknologi

Saknar RGB
Inte bakgrundsbelyst

Så för att summera så finns det bra trådlösa tangentbord ute för oss gamers. Men det är fortfarande tidigt i utvecklingen, och på sikt kommer vi garanterat få fler & fler alternativ att välja mellan. Men än så länge så är det främst Logitech som ligger steget före. 

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se