Vad är Ray Tracing och hur funkar det?

Våra artiklar innehåller ibland annons- & affiliatelänkar [läs mer]

Vad är Ray Tracing?

Jag skrev nyligen en artikel om dom bästa grafikkorten 2019, och två av grafikkorten i den listan tillhör Nvidias nya RTX-serie.

Dessa grafikkort kommer med en teknik som heter Ray Tracing, och jag ska försöka förklara mer ingående vad det är, och hur det hjälper oss gamers.

Kortfattat är Ray Tracing en teknik som underlättar för att göra ljuseffekter, skuggor och reflektioner så verkliga som möjligt. Ray Tracing har använts sen länge i filmbranschen men tillämpas nu också på nya grafikkort för att förbättra spelgrafiken. 

Hur funkar Ray Tracing?

Ray Tracing är en inbyggd hårdvara i Nvidias nya RTX-kort som beräknar hur virtuella ljuskällor påverkar olika objekt i spelmiljön.

Hårdvaran, som är en separat del inbyggt i grafikkortet spårar (därav namnet strålspårning) ljusets strålar med hjälp av beräkningar som utvecklas av fysiker som studerat hur verkligt ljus uppträder och beter sig.

Relaterat: Vad är skillnaden mellan G-Sync och FreeSync?

Det här hjälper spelmotorer som Unreal och Unity att skapa och återge realistiska ljuseffekter, skuggor och reflektioner. Det är en väldigt krävande teknik däremot, och på grund av det så lägger man fokus vad kameran (det vill säga du som spelare) behöver se vid ett visst ögonblick.

Ray Tracing är resultatet av avancerad matematik, både när det gäller att faktiskt bestämma hur det realistiska ljuset ska uppträda, och hur mycket av teknikens effekt som är synligt för dig som spelare vid ett visst ögonblick.

Som ett resultat av detta så är Ray Tracing väldigt krävande, och kräver ordentlig hårdvara för att fungera. Men det här har man tänkt på, och utvecklare kan använda mindre komplexa versioner av Ray Tracing för att ta hänsyn till något mindre kraftfull hårdvara.

I filmen nedan som Nvidia använde som demo så ser man tydligt vad Ray Tracing är och hur det kommer att användas. 

Hur avgörande är Ray Tracing?

Ja visst kommer spelupplevelsen bli bättre förutsatt att du har en dator som håller högsta klass. Men någon revolutionerande effekt ser inte jag i första hand. Det Ray Tracing gör är att göra belysningen i spelet mer realistisk, that’s it.

Upplösningen, texturernas detaljrikedom eller flytet i själva spelgrafiken i spelet påverkas inte av Ray Tracing.

vad är ray tracing

Vilka spel har Ray Tracing?

Just idag så finns det inte många spel som använder Ray Tracing, vilket är såklart fullt förståeligt eftersom det är helt nytt. Spelen i listan har eller kommer inkludera Ray Tracing. 

 • Assetto Corsa Competizione
 • Atomic Heart
 • Battlefield V
 • Control
 • Enlisted
 • Justice
 • JX3
 • MechWarrior 5: Mercenaries
 • Metro Exodus
 • ProjectDH
 • Shadow of the Tomb Raider

Nvidia har sagt att fler spel kommer att inkluderas, men i dagsläget är det ganska snålt med titlar som ni ser ovanför. Om du vet fler spel så tveka inte att kommentera så kommer jag att uppdatera vår lista här.

Är Ray Tracing en ny teknik?

Ray Tracing är inget nytt, det är en teknik som funnits väldigt länge i bland annat filmbranschen som jag nämnde i början av artikeln. Men den har tidigare ansetts för krävande och därför har man inte utnyttjat den förens nu.

Tidigare har spelutvecklare behövt designat ljuset för varenda litet objekt i spelen vi lirar. Men nu med den här tekniken så spar utvecklarna enormt mycket tid, och kan förhoppningsvis lägga mer av krutet på andra delar av spelen.Inet har skapat en video där dom förklarar mer ingående hur Ray Tracing fungerar och kommer även med bra exempel. Se den nedan!

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se