Allt om kablar för 144 Hz

Vilken kabel för en 144 Hz skärm?

Kabeln du letar efter är utan tvekan en DisplayPort-kabel. Du kan även använda en DVI-D-kabel, men då begränsas upplösningen till 1920×1080 (Full HD).

Det finns fyra olika typer bildskärmskablar som dom flesta använder idag. Det är VGADVIHDMI och DisplayPort. Alla dessa kablar har unika egenskaper, och används till lite olika områden. Men allt handlar egentligen om att möjliggöra en bild på skärmen för oss användare. 

Det är lätt att förväxla tekniken bakom dessa kablar, och därför ska vi gå in lite djupare på dom kablar som faktiskt kan hantera 144 Hz. Vi börjar med den kabel du främst bör sikta på. 

#1 DisplayPort

DisplayPort är idag överrepresenterad inom gaming. DisplayPort lanserades 2010 i sin första version, och kan ses som ersättaren till DVI. Det finns många fördelar med DisplayPort men det som möjliggör att kabeln stödjer så höga upplösningar är DSC (Display Stream Compression) 

Faktum är att den senaste versionen av DisplayPort 1.4 stödjer upplösningar upp till Ultra HD 8K (7680×4320) vid 60 Hz eller Ultra HD 4K vid 120 Hz – vilket är helt galet. 

Anledningen till att gamers väljer denna kabel är att den klarar 2560×1440 vid 144 Hz. Det är allt man behöver som gamer, och gamingskärmarna är idag byggda för just det. En till positiv aspekt med DisplayPort är den klarar flera bildsignaler samtidigt. Man kan alltså koppla in flera bildskärmar till grafikkort via samma DisplayPort-utgång. Det krävs förstås en splitter för att dela upp ingångarna. 

Dom nyare versionerna av DisplayPort klarar också föra över ljudsignaler, för er som har inbyggda högtalare i skärmen till exempel. 

Kjell & Company säljer prisvärda DisplayPort-kablar.

#2 DVI-D Dual Link

DVI är föregångaren till DisplayPort, och även till HDMI till viss del. Men det var även uppföljaren till VGA. Skillnaden mellan DVI och VGA är att DVI skickar signalerna digitalt. Medans VGA är analogt. Det förbygger störningar och möjliggör bättre upplösningar. 

Däremot finns det många olika typer av DVI-kablar. DVI-D (digital) DVI-A (analog) och DVI-I (både och). Så köper du inte en DisplayPort-kabel behöver du säkerställa att det är en DVI-D-kabel du handlar istället, för att kunna använda 144 Hz på skärmen. Men det slutar inte där. 

Du behöver också säkerställa att det är en DVI-D-kabel med Dual Link. Det innebär att kabeln klarar 144 Hz vid 1920×1080. Det finns nämligen även DVI-D-kablar med Single Link, och dom ska du undvika.

Kjell & Company säljer prisvärda DVI-D-kablar

Vilken av dessa kablar är bäst för 144 Hz? 

Det är DisplayPort som är bäst, men DVI-D Dual Link fungerar också, men du blir av med möjligheten att spela i upplösning 2560×1440. Dom senaste åren har DisplayPort i stort sett ersatt alla andra bildskärmskablar. Men på våra TV-apparater är åtminstone HDMI helt överlägset än så länge.