skärmen blir svart vad gör jag

Skärmen blir svart – vad gör jag?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vad gör man när skärmen blir svart?

Att skärmen blir svart ibland är inte helt ovanligt. Jag är övertygad att dom flesta har stött på fenomenet en eller två gånger.

Det är såklart väldigt frustrerande oavsett när det sker. Men varför blir skärmen svart ibland?

Det kan bero på lite olika faktorer men det är nästan uteslutande dessa:

  • Din datorskärm
  • Kabeln mellan datorskärmen och datorn
  • Ditt grafikkort

Vi håller tummarna att det inte är grafikkortet och börjar istället med den vanligaste boven i dramat.

Steg 1: Dubbelkolla anslutningar

Se först till att kabeln mellan skärmen och datorn sitter fast ordentligt. Det låter som en no brainer men jag personligen har suttit frustrerad över det här problemet, tills jag insåg att det just var det som var problemet.

Om kablarna sitter som dom ska så kan byta ut hela kabeln och testa. Se till att du testar med en HMDI/VGA-kabel eller liknande som du vet fungerar.

Låna en av polaren t.ex. Förhoppningsvis är det här det som orsakar problemet. Om din datorskärm fortsätter krångla även fast du testat kablarna så går vi vidare till steg 2.

Steg 2: Uppdatera drivrutiner

Uppdatera drivrutinerna till ditt grafikkort. I det allra flesta fall när folk har problem med sina datorskärmar så är grafikkortets drivrutiner antingen för gamla, eller korrupta.

Sen varför dom blir korrupta vet jag ärligt talat inte, men det skiter jag i så länge det går att lösa problemet. Surfa in på tillverkarens hemsida av just ditt grafikkort för att ladda ner det senaste drivrutinerna.

Om du inte vet vilket grafikkort du har så kan du använda den här metoden nedan.

Börja med klicka på startmenyn och skriv in Dxdiag och klicka enter. Då får du upp en ruta där du kan klicka på bildskärm som bilden nedan visar.

Varför blir skärmen svart ibland

Här inne ser du vilket grafikkort du har och vilket tillverkare du har. I mitt fall ett GeForce GTX 1060 6GB.
Som jag skrev tidigare så brukar problem med datorskärmar som blir svart, lösas när du uppdaterar dina drivrutiner till ditt grafikkort.

Steg 3: Testa med en annan skärm

Men om inte det heller fungerar så kan du ha sådan otur att det faktiskt är datorskärmen själv som orsakar problemet. Om du misstänker att det är så, så låna en skärm av en polare för att testa.

Om det skulle fungera med en annan skärm så har du åtminstone lokaliserat problemet.

Det skulle även kunna vara ditt grafikkort det är fel på men det är inte särskilt sannolikt. Om du har märkbara problem på skärmen när skärmen visar en bild, så kan det vara grafikkortet.

Men om den bara blir svart så finns lösningen förhoppningsvis skriven i den här guiden redan. 

Lycka till!

Skulle din dator mot förmodan vara trasig så kan du läsa våra guider här över vad som är bäst på marknaden inom gaming just nu.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se