datorn-låter-mycket

3 enkla knep när datorn låter mycket

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Oavsett om du har en laptop eller en stationär dator finns det olika anledningar till att datorn helt plötsligt börjar låta mycket ibland. Dessa är dock ofta symptom för samma grundproblematik, nämligen värme.

I denna snabba guide kommer jag ge dig 3 förslag som kan lösa problemet och förhoppningsvis få datorn att inte låta som en jetmotor!

Om du vill läsa mer om värmeutveckling och hur kylning fungerar så kan du hoppa längst ner i detta inlägg, annars tänkte jag hoppa rakt in i guiden, trevlig läsning!

Steg 1: Städa bort damm

Damm samlas väldigt fort i datorn, och lägger sig ibland på sätt som gör att värmeutvecklingen blir större och fläktarna får jobba hårdare för att kyla ner burken.

Att ta bort damm är inte bara enkelt och billigt, utan väldigt tillfredsställande också!

Du kan antingen köpa en burk tryckluft för 120 kronor på Kjell & Company, eller göra det gratis med tops.

Steg 2: Fläktar

Fläktar är mer eller mindre den viktigaste komponenten för att driva ut värme ur datorn. När man då pratar om att datorn ”låter” mycket så är det alltid fläktarna som låter, just för att de gör det fläktar gör, snurrar. Det är dock viktigt att särksilja på chassifläktar och CPU/GPU-fläktar. Här finns det lite du kan prova för att se om det gör saken bättre.

Chassifläktar

  • Se till att fläktarna får röra sig obehindrat, alltså att de inte snuddar kablar eller något annat som får det att låta
  • Kontrollera om alla fläktar faktiskt fungerar
  • Ta bort en fläkt i taget för att identifiera om det är någon specifik fläkt som går på övervarv eller av någon annan anledning producerar mycket ljud
  • Om inget av ovanstående punkter gör saken bättre, så kanske du måste investera i lite bättre fläktar helt enkelt. På NetOnNet hittar du massor av alternativ.

CPU & GPU fläktar

  • Undersök om du har tillräckligt med kylpasta mellan processorn och kylenheten
  • Är din processor gammal kanske den helt enkelt inte pallar med trycker och går då på högvarv (eller egentligen inte CPU fläkten men all värme gör att alla fläktar i datorn får jobba hårt)
  • Samma sak gäller för GPU!

Steg 3: Köp en fläktkontroll

En fläktkontroll ger dig förmågan att kontrollera hur dina fläktar beter sig, och är väldigt effektiv när datorn låter mycket.

På så sätt blir de tystare när datorn inte jobbar så hårt, och väsnas aningen mer när du behöver kylförmågan (t.ex under intensiva processer som spel- eller videokonvertering).

Om du bara har ett par fans kan du kanske styra dem automatiskt, men om du har fler än några fans, eller om du bara vill ha lite mer kontroll över bullernivåerna, kan verkligen rekommendera en mindre investering (2-600kr).

Oftast passar en in i under datorns drivfack och låter dig justera fläkthastigheten med fysiska knappar. Vissa kan även att övervaka temperaturen på din hårdvara för dig, vilket är ganska praktiskt

Läs gärna våra ytterligare guider och tips & tricks för mer användbara verktyg.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se