Dubbla grafikkort – för & nackdelar

Dubbla grafikkort – är det värt det?

Är dubbla grafikkort något man ska satsa på? Och hur stor blir skillnaden egentligen? Det är endast två av alla de frågor vi ska ta itu med i den här artikeln.

Att ha dubbla grafikkort installerade i datorn, istället för ett, förbättrar grafiken och prestandan avsevärt. 

Men att veta om dubbla grafikkort är rätt väg att gå för just dig kan vara ganska klurigt, och det krävs att man läser på lite om ämnet för att få ett bra resultat.

Vad krävs för att kunna köra med två grafikkort?

Kraven för att använda dubbla grafikkort samtidigt ser relativt likadana ut för både AMD och Nvidia men namnen på de olika verktygen skiljer sig.

Om dina grafikkort är från Nvidia behöver du först och främst ha ett moderkort som stödjer SLI. SLI är namnet på den teknologi som används för att få det att fungera med dubbla grafikkort.

Förutom ett moderkort som stödjer SLI behöver du såklart även plats på moderkortet för dubbla grafikkort, alltså två PCI-express slottar lediga.

Förutom det behöver grafikkorten vara av samma modell, och ditt nätaggregat måste kunna driva de båda grafikkorten samtidigt. Så det är väldigt bra att läsa på vad som krävs för dina specifika grafikkort innan du sätter igång hela den här processen.

Det vore väldigt sorgligt att inte kunna köra med dubbla grafikkort för att ditt nätaggregat endast är på 500 watt.

Vilka grafikkort från Nvidia som stödjer SLI kan du läsa här

Har du istället grafikkort från AMD så heter teknologin Crossfire för att kunna köra med dubbla grafikkort. Men samma princip gäller.

Se till att du har ett moderkort som stödjer Crossfire, ledig plats på moderkortet och ett nätaggregat som klarar av att driva grafikkorten. Fördelen med AMD är dina dubbla grafikkort inte behöver vara av samma modell, utan endast ha samma GPU-teknologi.

Vilka grafikkort från AMD som stödjer Crossfire kan du läsa här.

Fördelar med dubbla grafikkort

Det finns två huvudsakliga fördelar med att köra med dubbla grafikkort samtidigt.

Den första och i särklass viktigaste faktorn är att med dubbla grafikkort ökar prestandan när du spelar helt enkelt. Bördan fördelas på de två olika grafikkorten samtidigt när man spelar, vilket i sin tur förbättrar din spelupplevelse.

Med högre FPS och dubbla grafikkort som genererar grafiken så kan man få en dramatiskt förbättring. 

Den andra stora fördelen är för er som vill uppgradera er dator vid ett senare tillfälle, utan att behöva byta ut ert grafikkort. Genom att köpa ett grafikkort samt ett moderkort som stödjer SLI eller Crossfire så har man möjligheten att köpa till ett grafikkort vid ett senare tillfälle.

Men däremot får man inte vänta för länge då grafikkorten måste vara i nästan samma skick. Därför är det ingen bra idé att köpa till ett extra grafikkort med ditt nuvarande, om ditt nuvarande grafikkort är fyra år gammalt tex.

Sen beror det lite på vilka spel du väljer att spela också när du kör med dubbla grafikkort. Vissa speltillverkare är väldigt fokuserade att optimera spelen för SLI och Crossfire, medans andra inte alls. Om ett spel helt saknar stöd för dubbla grafikkort så kommer det inte bli någon skillnad alls.

Rent konkret är fördelarna:

+ Ökad prestanda, bättre grafik
+ Möjlighet att uppgradera vid ett senare tillfälle, utan att byta ut grafikkortet
+ Det är coolt med dubbla grafikkort förstås

Nackdelar med dubbla grafikkort

Den stora nackdelen som jag ser är kostnaden, och jag tror även det är kostnaden som stoppar många från att testa dubbla grafikkort. Eftersom de bästa grafikkorten idag redan kostar runt 5000 kronor så blir det en ganska häftig summa om man vill köra två.

Nu finns det såklart billigare grafikkort som stödjer SLI respektive Crossfire men istället för att köpa två sådana, så kan det vara klokare att köpa ett något dyrare.

En annan nackdel är det jag skrev om lite här ovan. Just att alla spel inte är optimerade för dubbla grafikkort, och därav är det inte säkert att du ser någon förbättring alls.

Sen kan man tro att prestandan i datorn blir dubbelt så bra med dubbla grafikkort men så är inte riktigt verkligheten. Man brukar säga att prestandan ökar med runt 40%.

Detta gäller även för grafikkortets VRAM som inte dubbleras när du kör med dubbla grafikkort. Så om du har ett GTX 1060 med 6GB i VRAM och sätter sedan in ett likadant i datorn, så får du inte helt plötsligt 12 GB VRAM – även om det såklart vore fantastiskt. 

Du behöver även ett nätaggregat som klarar av att driva dina grafikkort. Som standard om du köper en dator färdig så ligger oftast nätaggregatet på 500 watt. Men för att driva två ordentliga grafikkort så behöver du mer kraft på runt 750 till 800 watt.

Sen spelar även din dators andra komponenter in också. Om du kör med dubbla grafikkort med en relativt billig processor så kommer inte processorn att hinna skicka all nödvändig data i tid.

Så jag rekommenderar dubbla grafikkort till er som faktiskt har ordentlig hårdvara som klarar av det.

Rent konkret är nackdelarna:

– Kostnaden
– Inte alla spel är optimerade för dubbla grafikkort
– VRAM dubbleras inte
– Det kräver ett kraftfullt nätagg

Slutsats

Så är det här något jag rekommenderar för en vanlig gamer?

Nej, det är helt onödigt.

Anledningen är kostnaden som uppstår, förutsatt man inte redan har en dator som klarar kraven det vill säga. Det som krävs är ett moderkort som stödjer det, hårdvara i datorn som orkar driva det och ett extra grafikkort och det är helt enkelt inte värt det, om man inte är väldigt seriös i sitt spelande.

Men jag som gaming entusiast älskar att den här teknologin existerar, och känner själv att jag måste testa det framöver.

Så ni som är mer seriösa och har budgeten som krävs så våga testa. Det är ju bara läckert med fler grafikkort oavsett!