roliga pranks på jobbet

Roliga pranks på jobbet (ändra datorinställningar)

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

8 roliga pranks du kan utsätta dina kollegor för på jobbet

Det finns ganska många trevliga fördelar med att arbeta på ett kontor. Det är skönt att slippa kylan, att kunna ha rena kläder efter dagens slut, och oftast finns det alltid kaffe och toaletter nära till hands. 

Men en till fördel är alla roliga pranks man kan göra på sina kollegor relativt enkelt och snabbt. Alla som arbetat på ett kontor vet att det finns vissa saker man alltid måste se upp med. Att låsa sin dator så fort man lämnar sin plats är en av dessa. 

Om du ser en olåst dator så finns det mycket roligt man kan göra för att irritera sin kollega ordentligt, och det är åtta av dessa bus vi ska titta närmare på nu. 

#1 Ändra startsidan i webbläsaren

roliga pranks på jobbet

En klassiker. När jag växte upp så bytte vi konstant startsidan på varandras datorer, så fort vi hade chansen. Ofta till något barnförbjudet men i ett kontorslandskap på arbetet passar inte riktigt det. Istället rekommenderar vi att du byter startsidan till: theannoyingsite.com

Det är en hemsida med endast ett syfte – irritera dig till max. 

Om du surfar in där så möts du av hemsk musik, mängder av pop-ups och andra störande funktioner. Det är inte särskilt lätt att lämna sidan när du väl går in där så en ctrl + alt + delete kan vara ett måste för att stänga ner webbläsaren.  

Så här byter du startsida:

 1. Klicka högst upp i högra hörnet i webbläsaren och dom tre prickarna
 2. Klicka sedan på inställningar
 3. Välj sedan alternativ vid start längst till vänster i menyn
 4. Byt sedan startsidan som bilden ovanför visar

#2  Justera storlek och färg på muspekaren

ändra muspekaren windows 10

Ett till enkelt prank som kan störa dom flesta. Oavsett vilken Windows-version datorn har så är den här inställningen ganska straight forward. Följ stegen nedan:

 1. Sök fram och öppna inställningar
 2. Välj alternativet enheter
 3. Klicka på mus till vänster i menyn
 4. Klicka på alternativet justera storlek på markör och muspekare
 5. Välj sedan det du vill ha

#3 Invertera dators färger

invertera färger i windows

En till klassiker är att invertera färgerna i datorn, och det är kanske det bästa pranket om man har ont om tid. Med en enkel tangentbords-kombination kan du invertera datorns färger direkt. Det fungerar i dom flesta fall. Om det inte fungerar så finns det en enkel lösning på det. 

 1. 1.Tryck ner Ctrl + Alt + I
 2. Om inte det fungerar så sök fram förstoringsglaset
 3. Klicka på kugghjulet för att få fram fler inställningar
 4. Bocka sedan i Invertera färger

#4 Odla krasse i tangentbordet

Kanske det äldsta kontorstricket av dom alla. Om man vet med sig att sin kollega ska vara borta på en längre semester så är det här skitkul! Det är superenkelt att odla krasse i ett tangentbord, men det tar ju förstås en stund. 

Varför just krasse blivit så populärt är för att det inte krävs någon jord överhuvudtaget. Det är bara placera ut fröna i tangentbordet och vattna. Tangentbordet i sig kommer troligtvis inte må så bra av allt vatten, så det bästa är att byta ut kollegans tangentbord med ett trasigt innan man börjar odla. 

Krasse kostar i princip ingenting och tillsätter man lite extra näring så växer det ännu fortare. Resultatet på bilden har tagit cirka 2-3 veckor. 

#5 Vänd bilden upp och ner

Att vända hela bilden upp och ner är också ett enkelt och roligt prank. När du väl gjort det kommer du märka på kollegan hur pass svårt det är att navigera sig tillbaka för att ändra inställningen igen. Det här kommer garanterat utlösa en hel del skratt i kontorslandskapet. 

 1. Högerklicka på skrivbordet och välj bildskärmsinställningar
 2. Välj sedan liggande (vänd) som bilden visar
 3. Klicka sedan på behåll inställningarna

#6 Byt plats på tangenter

byta plats på tangenter

Om din kollega använder ett externt tangentbord så är det oftast väldigt lätt att byta plats på tangenter. Mitt tips är byta plats på tangenterna M och N, då dessa två är så pass lika och sitter bredvid varann att det kommer skapa en hel del förvirring. Även siffror kan vara extremt kul att byta plats på! 

#7 Tejpa undersidan på musen

tejpa musen

Datormössen på våra kontor har en ordentlig svaghet, och det är tejp. Om du sätter en liten tejpbit på undersidan på kollegans mus så kommer den inte fungera. Dom flesta yngre har koll på det här men kanske inte kontorets seniorer. En frustrerad 60-åring som blir galen på teknik kan ju vara det bästa som finns. 

#8 Byt till högkontrast-läget

invertera färger på datorn

Sist ut så har vi högkontrast-funktionen som finns inbyggd i Windows. Med en enkel tangentkombination får du igång den, och det kan vara lite klurigt att återställa det. 

 1. Tryck ner Shift + Alt + Printscreen
 2. Bekräfta sedan på Ja som bilden visar

Roliga pranks på jobbet livar upp stämningen och leder till många skratt. Alla tips här är harmlösa och enkel att återställa så det finns ingen anledning att inte skoja till det för kollegorna. 

Vi har även skrivit en separat guide om hur du byter bild på låsskärmen i Windows, och även det kan vara ett ruskigt roligt prank!

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se