hur mycket ram minne

Hur mycket RAM har jag?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Hur mycket RAM-minne finns i min dator?

En fråga som kan tyckas vara självklar för många, men absolut inte alla. Det är inte alltid så lätt att ha koll på vilken hårdvara som gömmer sig inuti datorn. 

Idag är det många av oss som köper färdiga datorer, även stationära datorer, och då är det lätt hänt att man glömmer datorns specifikationer efter en stund. 

Relaterat: Vilket grafikkort har jag?

Så du är garanterat inte ensam om att undra ”Hur mycket RAM har jag?” I den här snabba guiden ska vi ta reda på just det. I Windows 10 är det väldigt smidigt att fort få fram datorns specifikationer, och lär man sig hur man ska gå tillväga en gång så kommer man veta det även till nästa gång. 

Guiden fungerar självfallet också för äldre versioner av Windows. 

Vad gör RAM-minnet?

RAM-minnet går under flera namn, bland annat arbetsminne och internminne. Utan RAM-minnen startar inte datorn. RAM-minnet är det som gör det möjligt att ha flera saker rullande samtidigt. 

En regel man kan gå efter när man köper en ny dator, eller vill uppgradera en befintlig är att inte snåla på RAM-minnet. Hellre för mycket än för lite. Desto mer du har desto snabbare arbetar din dator. Till skillnad från hårddisken så töms RAM-minnet när du stänger av datorn. 

Det här var bara en kort förklaring för att du ska förstå lite bättre hur RAM-minnet fungerar. För en mer djupgående förklaring rekommenderar jag en artikel som Kjell & Company har skrivit. 

Hitta RAM-minne i Windows 10

Majoriteten av Windowsanvändare använder idag Windows 10. Om du är en av dom så är det väldigt enkelt att se hur mycket RAM-minne datorn har. 

Steg 1. Skriv ”om din dator” i sökfältet längst ner till vänster i aktivitetsfältet som bilden nedanför visar.

hur mycket ram har jag

Steg 2: Klicka antingen öppna till höger eller slå Enter på tangentbordet för att få fram nästa ruta. 

Steg 3:Nu får du upp en ny ruta med en del av datorns enhetsspecifikationer, inklusive hur mycket RAM-minne datorn har. Se bilden nedan.

Hitta RAM-minne i Windows 7

Att få fram samma information i Windows 7 är inte heller särskilt svårt, även om dom gjort det mer lättillgängligt i Windows 10. 

Jag kommer visa hur det går till även fast jag har Windows 10. Det spelar ingen roll då tillvägagångssättet är densamma.  

Steg 1: Öppna startmenyn längst ner till vänster och högerklicka på den här datorn och välj egenskaper.

Steg 2: Nu får du upp en ruta med en massa information. Allt från datornamn till vilken Windows-version du har syns här. Även en del av datorns specifikationer syns här inklusive hur mycket RAM-minne din dator har. 

hur mycket ram har min dator

Så enkelt är det faktiskt att ta reda på vad som finns inuti datorn. Om du har en ännu äldre version av Windows så rekommenderar jag att du testar lösningen för Windows 7 – då det har varit tillvägagångssättet under flera år för att få fram datorns information.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se