Allt om att byta bakgrundsbild i Windows 10

Hur byter man bakgrundsbild?

Möjligheten att byta bakgrundsbild är väldigt given idag, och i Windows har det alltid varit väldigt enkelt. Dom bakgrundsbilder som redan finns inkluderat i Windows fungerar oftast fint för dom allra flesta – men det finns dom som mig själv som gärna vill ha en egen bakgrundsbild.

Relaterat: 11 bildbanker online med fantastiska bakgrundsbilder

På senare år även blivit betydligt vanligare att man använder sig av två skärmar eller fler, oavsett om det är på kontoret eller hemma. Därför ska vi även gå igenom hur man bär sig åt för att samma, och olika, bakgrundsbilder på två skärmar eller fler.

Vi börjar med hur man gör för att byta bakgrundsbild för en skärm.

Hur byter man bakgrundsbild på Windows 10?

Det är här klart det vanligaste, och det mest traditionella sättet för att byta bakgrundsbilden på datorn. Det här sättet är även lika oavsett vilken version av Windows du använder.

1. Högerklicka vart som helst på skrivbordet och välj alternativet Anpassa.

I rutan som kommer fram kan du välja Windows egna standardbilder för att byta bakgrundsbild genom att bara klicka på dom. Men du kan även klicka på bläddra som jag markerat med grönt för att ladda upp en egen bild att använda. 

Det finns även lite fler inställningar du kan använda dig för att anpassa bilden så som du vill ha den. Men Windows klarar det mesta, så man brukar inte behöva göra det. 

Man kan även välja här att ha en enfärgad bakgrund eller också ett bildspel. Ett bildspel med egna bilder kan bli riktigt fint. 

Relaterat: Hur gör man en skärmdump på datorn och telefonen?

Man kan till exempel skapa en mapp med bilder, och sedan välja i bildspel att Windows ska köra bilderna från den mappen. På det viset skiftas bakgrundsbilderna automatiskt vilket kan bli riktigt läckert.

Samma bakgrund på två skärmar

För er som använder två skärmar, och inte vill att bakgrundsbilden varken ska dupliceras, eller visa olika bilder så finns det också en enkel lösning. 

Lösningen är att anpassa bilden för just två skärmar. Det innebär att om bilden har storleken för att passa två skärmar så kommer Windows automatiskt att köra den så. Bilden blir utdragen över båda skärmarna automatiskt. Standardstorleken för två skärmar är 3840×1080.

Det finns många onlineverktyg för anpassa vilken bild som helst för det här. Men det finns också färdiga lösningar som jag personligen använder. 

Ett alternativ är dualmonitorbackgrounds som har många bra alternativ, men jag personligen använder mig av wallpaperfusion då jag tycker deras bibliotek av bilder är så pass mycket bättre. 

Wallpaperfusion erbjuder också många olika sökkriterier man kan använda sig av, och det finns bilder även för er som använder fler än två skärmar. 

Olika bakgrundsbilder på två skärmar

Att ha olika bakgrundsbilder på två eller flera skärmar är kanske inte så vanligt i kontorslandskap. Men för en gamer är det däremot väldigt vanligt. På senare år har gaming i allmänhet slagit igenom rejält, och att ha en läcker setup är idag snarare regel än undantag. 

Ett steg för att skapa det ultimata gamingrummet är att också ha flera skärmar med olika bakgrunder, och det är väldigt enkelt fixat. 

Windows har en smart inbyggd funktion för det här. Den tillåter oss användare att markera två eller flera bilder direkt, och sedan klicka på Använd som skrivbordsbakgrund.

Ett väldigt snabbt sätt att byta bakgrundsbild på två skärmar och man stöter sällan på problem. Däremot är det här den enkla lösningen, och vill man ha full koll över sina bakgrundsbilder så finns det mer avancerade sätt att göra det på.

HowToGeek har skapat en rejäl guide över hur du kan anpassa dina bakgrundsbilder helt till ditt tycke, så du kan välja vilken bild som ska visas på vilken skärm till exempel. 

Förutom Windows egna lösningar så finns det separata program med ännu fler alternativ för den som är riktigt seriös med sina bakgrundsbilder. Display Fusion är det program som verkar vara mest populärt när det kommer till att hantera och byta bakgrundsbilder. 

2 svar på ”Allt om att byta bakgrundsbild i Windows 10”

Kommentarer är stängda.