5 bättre alternativ till Windows fotovisare

Ladda ner fotovisare

Att hitta en ny fotovisare till Windows har aldrig varit relevant för mig förut. Windows egna fotovisare har alltid mestadels fungerat bra och man hörde sällan någon irritera sig på den. 

Det var tills dom lanserade Windows 10 och släppte sin nya fotovisare ”Photos”. Oj vilket magplask det blev. I nya Windows Photos så kan man rita direkt på bilden med olika verktyg, och lägga till filter för att snygga till bilden. Men samtidigt tog man bort möjligheten att ställa in brightness, contrast, highlights, shadows, och color boost som i princip är det en fotovisare ska kunna göra.

Relaterat: 11 bildbanker med fantastiska bakgrundsbilder

Tack och lov så finns det fotovisare att ladda ner gratis, som gör allt det där en fotovisare ska göra och lite till. Vi går igenom dom sex bästa alternativen här. Om du hellre vill ha tillbaka den gamla fotovisaren i Windows, som fanns i XP, Windows 7 och 8 så länkar vi en video för det också. 

Återställa den gamla fotovisaren i Windows

#1 IrfanView

IrfanView är kanske den mest populära fotovisaren idag förutom Windows egna variant. Programmet är väldigt lightweight vilket innebär att det knappt kräver någon prestanda överhuvudtaget, och kommer inte med en massa extraprogram som man inte behöver. Det stödjer även en uppsjö av olika bildformat vilket gör den till vårt bästa val av alla fotovisare för Windows.

Relaterat: Allt om bakgrundsbilder i Windows

Det som också gör IrfanView till ett så kraftfullt verktyg är möjligheten att lägga till plugins. Det finns i princip plugins för allt man kan leta efter. 

#2 FastStone

En något mer enkel fotovisare men som ändå klarar av en hel del. FastStone stödjer i princip alla vanliga bildformat och fungerar perfekt för lite redigering också. Det finns många olika specialfunktioner i programmet också. Bland annat kan man ta bort röda ögon och justera färgerna. 

Stödjer bland annat:

BMP, JPEG, JPEG 2000, animerad GIF, PNG, PCX, PSD, EPS, TIFF, WMF, ICO, CUR och TGA) och populära format för digital kameror (CR2, CR3, CRW, NEF, NRW, PEF, RAF, RWL, MRW, ORF, SRW, X3F, ARW, SR2, SRF, RW2 och DNG).​

#3 ImageGlass

ImageGlass är en till väldigt populär fotovisare som är gratis. ImageGlass känns överlag mer modernt med ett snyggare utseende än många konkurrenter på den här listan. Programmet stödjer också över 70 olika bildformat vilket är väldigt imponerande. 

#4 Nomacs

En till kraftfull fotovisare som vi anser är bättre än Windows egna variant. Nomacs erbjuder många olika sätt att redigera bilder och stödjer mängder av bildformat. Det är ett enkelt program att komma igång med och det finns många guider på youtube för den som vill fördjupa sig ytterligare i programmet.

#5 XnView MP

Den sista fotovisaren vi vill tipsa om är XnView MP. Den fungerar på Mac, Linux och Windows förstås. Det finns även en Classic-version som är lite avskalad som bara stödjer Windows. Programmet stödjer likt alla andra program här i princip alla bildformat du kan tänka dig. Enligt specifikationen på deras sajt så är det över 500 format.