Ultimata Guiden: Så får du det bästa gamingrummet

Vart börjar man?

Ett rum reserverat för gaming/tv-spel etc. har blivit väldigt populärt dom senaste åren. Det är inte bara tonåringar som vill ha det här. Även äldre spelare tycks omfamna den här kulturen, och det märks på sociala medier. Idag finns det en uppsjö av instagram-kanaler som fokuserar på att skylta gamingrum och allt som hör därtill. I den här artikeln har vi tagit inspiration av vår vän Nils som nyligen byggde ett eget gamingrum. Det finns förstås inga rätt eller fel när man bygger sitt gamingrum, och hur Nils har byggt sitt kanske inte alls liknar de sätt andra bygger. Men lite inspiration skadar aldrig!

Steg 1: Skissa och mät

Första steget säger sig självt när man ska bygga något nytt, och kanske ännu mer så när man ska bygga ett rum för spelande! 

Alla gamingrum ser olika ut, men de olika delarna man måste ta hänsyn till är oftast detsamma. Din dator, dina skärmar, ditt tangentbord, din mus och dina tillbehör ska alla få plats. Och det sista man vill är att det blir trångt. Sätt dig ner och skissa på hur det kan fungera i ditt rum, och hur du vill att det ska se ut. 

Att ta alla måtten redan nu kan vara väldigt tacksamt längre fram i byggandet. 

gaming rum

Steg 2: Bestäm planlösningen

Efter en stunds mätande och skissande har du nu förhoppningsvis bestämt hur du vill att ditt gamingrum ska se ut. Innan du sätter planlösningen finns det några saker att tänka på som man lätt glömmer enligt Nils.

1. Kommer du att lana? 
– Om så är fallet har du nu chansen att förberedda rummet för det. Som bilden visar ovan har Nils alltid platsen i mitten ledig för eventuella vänner som kommer förbi. När den inte använts av vänner används den som streamingdator.

2. Vill du kunna ha fler skärmar i framtiden?
– Här har du chansen att planera för det också. Oavsett om du tycker det är onödigt just nu är det alltid skönt att ha utrymmet för förändring längre fram. 

3. Glöm inte benutrymmet
– Ska du ha datorn på väggen eller på bordet bredvid dig är det här troligtvis inget problem. Men har du datorn under bordet får du inte glömma att tänka på benutrymmet. Väldigt viktigt!

4. Dubbelkolla väggar
– Innan du börjar bygga på ditt gamingrum måste du dubbelkolla väggarna. En dator väger oftast väldigt mycket och kräver en ordentlig vägg, helst betong, för att kunna sitta säkert på väggen. Detta gäller också om du bygger ett bord utan ben som istället sitter fast i väggen.

5. Skärmarna på väggen eller inte?
– Det är förbannat snyggt med skärmarna på väggen, men det är inte alltid praktiskt. Sätter man dom på väggen så sitter dom där.  Det kan vara mer praktiskt att ha skärmarna på stativ med någon typ av arm. Helst en gas arm. Det blir lättare att justera höjden till exempel.

Webhallen erbjuder bland annat prisvärda stativ och armar för skärmar. 

gaming rum

Steg 3: Skrivbordet

Nu när planlösningen och själva planerandet är klart är det bara utförandet kvar. Det roliga med andra ord! Första steget är skrivbordet, hjärtat i ditt gamingrum. Det finns några viktiga faktorer att tänka på när det kommer till skrivbordet.

1. Vilket djup skall bordet ha
– Här är det viktigt att se till att allt får plats på bordet. Tangentbord, dina armar, möss och skärmar. Även eventuell nörd merch kanske och ytterligare tillbehör. Det ska finnas gott om plats!

2. Vilken höjd vill du ha?
– Man vill inte ha ett för lågt bord men inte heller ett för högt. Köper du ett färdigt bord från en butik slipper du tänka på det här, men bygger du själv behöver du testa dig fram och sedan bestämma dig.

Tänk på din rygg! Ditt skrivbord och stol ska kunna matcha varandra så du sitter ordentligt och förbygger framtida skador.

3. Ska bordet ha ben?
– Alla bord behöver inte ha ben. Du kanske vill sätta upp bordet via väggen, eller köpa en bordsskiva att lägga över två hutchar? Är rummet trångt redan från början kan det vara klokt att skippa ben överhuvudtaget. Ikea har ett bra sortiment med hutchar och bordsskivor.

4. Utseendet
– Nils skrivbord är byggt av en ordentlig plywood-skiva som han senare klädde in i kolfiberfilm. Utseendet är viktigare än vad man tror, och det går absolut att komma undan väldigt billigt här. Biltema har t.ex. en massa saker du använda till bordet. 

5. Eventuell gamingstol under bordet
– Dom flesta av oss tycker om att kunna skjuta in stolen under skrivbordet. Säkerligen även du, så ha det i åtanke när du bestämmer höjden på bordet.

6. Färdigt bord eller bordsskiva?
– Det här är såklart en smaksak. Vill man göra det lättare för sig kan man köpa ett färdigt bord. Det finns bra och prisvärda bord inom gaming nuförtiden. Men det också bra att köpa vilket skrivbord som helst.

Vill man däremot ha mer valmöjligheter rekommenderar Nils starkt att köpa en bordsskiva från t.ex. IKEA. Då kan du bestämma helt själv vad bordet ska stå på. IKEA har som sagt prisvärda bordsskivor och du kan även måttbeställa bordskivor med hemleverans.

7. Borra hål för kablar
– En annan viktigt del gällande skrivbordet är kablarna. Du vill såklart undvika mycket kablar på bordet som möjligt, och därför bör du borra hål för kabeldragningen. Varmt rekommenderat.

gaming rum

Steg 4: Kabeldragning

Kabeldragningen var den största utmaningen för Nils. ”Det finns många alternativ som kan underlätta här. Kabelränner, buntband och kabelstrumpor är alla livsviktiga hjälpmedel när det kommer till kabeldragningen och det kostar inte särskilt mycket heller” – Nils

Kjell & Company har en egen produktsida dedikerat just för kabeldragning. Det finns många hjälpmedel här. Det är väl värt pengarna att åtminstone köpa en låda för grendosan.

Med snygg kabeldragning kommer resten av rummet se snyggare ut också!

Steg 5: Belysning

Den här delen är helt valfri, och det är inte alla som tycker belysning är särskilt nödvändigt.

Att köpa till lite LED-belysning gör ofta rummet mysigare, och det kan även kännas större. Det kan bli betydligt mer trivsamt att sitta där i flera timmar. Nils använde en hel del LED-lampor och med liknande färger som i datorn, för att skapa ett sorts tema. LED-belysning och LED-slingor är inte heller särskilt dyrt och finns nästan överallt idag i olika utformanden. Kjell & Company har flera olika självhäftande LED-slingor för en billig peng t.ex. 

Nils främsta tips här är att sätta dit eventuella LED-slingor på förhand. För kommer du på det i efterhand kan det bli bra kämpigt och trångt att komma åt bakom datorn och skärmar.

gaming rum

Steg 6: Nörd Merch

Även detta är helt valfritt och det är helt upp till var och en vad man är intresserad av. Nils är galen i all typ av nerd-merch och har listat det figurer han använder nedan:

Funko Pop

– Vi börjar med Funko Pop som blivit massivt dom senaste åren. Det är mycket tack vare kostnaden och den extremt stora variationen av Funko Pops.

Du kan hitta Funko Pops för nästan vad som helst inom film och gaming idag. Ett minus men som också kan vara ett plus är att vissa Funko Pops endast finns i begränsat antal.

Du kan köpa dessa på MaxGaming t.ex. eller Gamestop för att nämna några.

Nendoroid

– En annan populär nörd merch är Nendoroids. Dom är dyrare än Funko Pops men kommer även med större variation. Man kan ställa dessa i olika positioner, byta vapen och tillbehör och dom levereras med ett ställ.

Ett minus är att dom inte är så enkla att få tag i Sverige och dom görs endast i begränsat antal.
Dom finns i en mängd olika variationer inom framförallt gaming och anime.

WebhallenGamestop och Runns är några butiker i Sverige där du kan köpa Nendoroids.

Figma

– Det här är kanske den svåraste nörd merchen att få tag i och även den dyraste. Men dom kommer i realistiskt utseende, erbjuder olika vapen och tillbehör och har väldigt många rörliga delar.

Figma är däremot inte särskilt lätt att få tag i Sverige idag. Det finns några få butiker som erbjuder några enstaka produkter, såsom Heromic.se och Scifishoppen.se.

1 svar på ”Ultimata Guiden: Så får du det bästa gamingrummet”

Kommentarer är stängda.