AMD eller Intel?

Vad är skillnaden mellan AMD och Intel?

Okej så du håller på och bygger eller uppgraderar din dator. Då återstår en väldigt viktig fråga – AMD eller Intel?

Den stora skillnaden mellan AMD och Intel är att man med AMD får högre standardhastigheter och med Intel högre topphastigheter.  AMDs processorer är generellt billigare och erbjuder oftast mer prestanda i lägre prisklasser. Intel är troligtvis det mer välkända märket. 

De flesta gamers verkar föredra Intel och det är inte särskilt konstigt. Det är den största tillverkaren av processorer till datorer och chansen är ganska stor att dina vänner använder sig av Intel. Jag har läst mycket online om vilka för och nackdelar de båda har så jag tänkte sammanfatta en del fakta här som kan vara bra att veta innan du bestämmer dig.

Vilken tillverkare är billigast?

Vi börjar med det allra tråkigaste men kostnaden är ju såklart en viktig faktor i allt här i världen, och att köpa en ny processor är ingen skillnad.

Generellt är AMD nästan alltid billigare än Intel. 

Vart jag än tittar online så verkar det vara ett ganska klart faktum. Om en Intel-processor kostar 1000 spänn så kostar AMDs motsvarighet 800 spänn. Det påminner lite om Samsung vs Apple telefoner. Oftast är Apple det dyrare alternativet men knappast de bästa prestandamässigt? Är det samma med AMD eller Intel? Mitt svar är nej. Även om Intel är något dyrare får man faktiskt bättre prestanda för pengarna om man väljer Intel, beroende på vad du ska använda din dator till.

Det jag har läst mig till är att marknaden mellan dessa giganter har sett ut såhär väldigt länge tills AMD släppte sin Ryzen 7-serie. Denna serie har 8-kärniga processorer för ett väldigt överkomligt pris; t.ex. finns Ryzen 7 2700X på NetOnNet.se med en klockfrekvens på 3,7 GHz och max turbo på 4,35 GHz.

Det är en ganska skaplig processor för den pengen man får ge. Tittar man istället på Intels 8-kärniga processorer kostar dom betydligt mer. Men man kan säga att den stora skillnaden är att med AMD får man högre standardhastigheter och med Intel högre topphastigheter.  

Vilken tillverkare är bäst på bärbara datorer?

När det kommer till gaming laptops och laptops generellt är det inte svårt att hitta vinnaren. Med en enkel Google-sökning är det lätt att se att Intel dominerar här.

Nästan alla tillverkare av laptops verkar föredra Intels processorer och jag tror det mest beror på populariteten hos själva märket Intel. Intel verkar också fokusera mycket på starka processorer som levererar bra tillsammans med integrerat grafikkort. Det är nog lättare att sälja en bärbar dator när man skyltar med en Intel processor helt enkelt.

Det finns förstås bärbara datorer utrustade med AMD-komponenter också, men överlag verkar Intel dominera den marknaden.

Intel eller AMD för spel?

Att välja rätt processor är för oss gamers ett i-landsproblem. Det är fantastiskt roligt att köpa ny processor men det kan vara svårt att veta vilken man ska välja i bland alla alternativ.

AMDs serie Ryzen fungerar utmärkt när det krävs flertalet kärnor och när man kör program/applikationer som kräver det. Intels processorer fungerar lite annorlunda då man fokuserar på färre kärnor men med mer kraft för att uttrycka sig enkelt.

Majoriteten av spel kräver endast 2-4 kärnor och därför har Intel lagt sitt krut där istället. Och det gör att Intel fortfarande är något större inom gaming.

Slutsats

Den första frågan du bör ställa dig själv är vad du egentligen ska använda datorn till?

Om ditt svar är gaming tycker jag du borde välja en Intel-processor.

Som jag skrev ovan är antalet kärnor inte den avgörande faktorn när det kommer till spel utan snarare vilken topphastighet processorn ger, och där vinner Intel. Sen finns det också betydligt fler alternativ att välja på bland deras produkter. Men om du har en tight budget kan absolut AMD vara ett bra alternativ. Innan du väljer tycker jag du ska läsa på om specifika modeller. Det spelar stor roll vilken prisklass du väljer. Recensioner, forum och youtube-videos är oslagbara för information innan ett eventuellt köp.