Dator till barn – Vad är rimligt och vad bör du tänka på?

Dags för barnets första dator?

Då finns det några saker som kan vara nyttigt att läsa igenom. För inte allt för många år sedan så var datoranvändning begränsat till dom högre skolklasserna i skolan. Det är i princip helt borta idag och i många fall blir barn introducerade till datorn väldigt tidigt i skolan. Sen finns det förstås en stor del barn som har koll på datorer redan innan dom börjar skolan. 

Och den utvecklingen är riktigt bra och man tänker långsiktigt. Barnen idag kommer att behärska datorer betydligt bättre än vad vi deras föräldrar gör. 

Och hur vi än vrider och vänder på det så kommer denna digitalisering fortsätta i framtiden. Så det är nästan ett krav att barnen idag behöver behärska datorer. Och det går hand i hand med barnets första dator som vi ska fokusera på i den här artikeln. Längst ner i artikeln kommer vi lista de mest prisvärda modellerna, men först går vi igenom de olika frågor och funderingar som uppstår när man ska köpa en dator till barn. 

  • Användningsområde
  • Pris
  • Operativsystem
  • Storlek
  • Speldator till barn

Missa inte: Vår uppdaterade köpa dator-guide! 

Vad ska datorn användas till?

I och med digitaliseringen som sker så är det idag relativt ovanligt att se ungar ute och leka, åtminstone om man jämför med hur det såg ut för 10 år sedan. Men det betyder förstås inte att ungarna inte umgås. Det gör dom förstås, men väldigt ofta online via diverse chatt och röstprogram. Och det kräver en någorlunda utrustad dator. Om barnet samtidigt spelar spel tillsammans med sina vänner så behöver datorn även klara av det. 

I och med att en dator kan användas till så många olika saker, så tror jag det är viktigt att fråga barnet vad datorn kommer användas till.  Jag tror man skjuter sig i benet om man köper en dator i t.ex. julklapp eller födelsedagspresent, utan att ta reda på hur den kommer användas. I princip alla datorer idag klarar skolarbete men för er som har barn med ett datorintresse så kommer datorn med största sannolikhet behöva klara av ytterligare uppgifter, som kräver mer prestanda. 

Vi kommer kika på olika modeller för olika typer av användning, för att ge er så mycket kött på benen som möjligt inför datorköpet. 

Vad får det kosta?

Kanske den viktigaste faktorn för alla föräldrar. Vad är prisvärt och inte? Vi kommer lista datorer som fungerar bra just nu, men även datorer som håller måttet i flera år framöver. Det är viktigt vid ett datorköp att tänka långsiktigt. Utvecklingen går framåt i rasande fart, och det är klokt att utrusta sig för framtiden också. Det kommer man alltid att tjäna på. 

Om datorn också ska fungera för spelande så är det extra viktigt att investera i en långsiktig lösning, istället för att välja det billigaste på marknaden. 

Det alla datorer har gemensamt i den här artikeln är att dom alla fungerar bra för musik, film, skolarbeten och att surfa på. 

Windows 10 eller Mac?

Ett operativsystem är ett datorprogram som följer med datorn förinstallerat, och finns för oss användare för att kunna navigera oss omkring i datorn. Det är alltså allt vi ser och kan använda.

Windows är utan tvekan de vanligaste operativsystemet i våra svenska skolor. Men det finns undantag som använder sig av Mac också. Så det här är egentligen en smaksak. Om ni är en familj som är Mac-användare så kommer det garanterat naturligt att barnen också ska ha Mac. Detsamma gäller Windows. 

Men är barnet intresserat av spel så rekommenderas Windows. Då Mac saknar stöd för majoriteten av spel på marknaden idag, och anses mer vara en arbetsdator. 

I både Windows och Mac finns familjealternativ där du kan styra hur dina barn exempelvis får använda internet. Så i det anseendet så skiljer sig operativsystemen inte åt. Där valet däremot har störst skillnad är på inköpspriset. En Mac dator är betydligt dyrare och vill man att barnet ska ha eb sån så får man vara beredd att betala för det.

Storlek och hållbarhet

Den sista frågetecknet du behöver reda ut som förälder är storleken på datorn och hållbarheten. Om tanken är att datorn ska användas i skolan också så krävs en bärbar dator. Och bärbara datorer kommer i diverse olika storlekar som kan vara bra att känna till. 

Barn är inte lika rädd om sina saker än, eller tänker åtminstone inte alltid ett steg längre. Så att köpa en robust laptop till barnet kan vara en smart väg att gå. Det finns idag många alternativ som kommer med något spillsäkra tangentbord, och ett yttre hölje alltså chassit som klarar lite mer stötar än traditionella bärbara datorer.

Men ingen dator idag är helt vattentät eller helt stöttålig i den prisklassen jag listar nedan tyvärr. Men det kan vara värt att tänka på, framförallt om barnen ska bära omkring på sin dator mellan skolan och hemmet.

Sen tycker jag även att det är helt onödigt att köpa en bärbar dator med dom största skärmarna. Nog för att ungarna självfallet vill ha det om dom fick önska, men det blir tungt att bära på. 15 tum,13 tum och 11 tums skärmar fungerar alldeles utmärkt. Desto mindre skärm desto lättare dator. 

Speldator till barn

Om datorn inte ska användas till skolarbete så är en stationär dator att föredra, framförallt om datorn ska användas till spel. Det är betydligt mer prisvärt att investera i en stationär dator än en bärbar dator för just det ändamålet. Det är också mer långsiktigt, då man enkelt att byta ut delar själv i datorn – och på det sättet uppgradera datorn för framtiden. Vi börjar med att gå igenom speldatorerna för barn, och sedan det bärbara alternativen.

#1 Stationär dator

Lenovo legion är ett långsiktigt alternativ för barnet som gillar att spela. Datorn klarar av alla spel och är utrustad med ett handtag i chassit när man eventuellt tar med sig datorn till andra. Datorn har en snabb processor, kraftfullt grafikkort och en stor hårddisk. Den lämpar sig förstås också bra för skolarbete, filmer, musik och youtube. En välutrustad dator till barn med Windows 10 förinstallerat och 2-års garanti. 

Stilren design
Snabb processor
Snabb hårddisk
Riktigt bra grafikkort som klarar alla spel
Enkel att uppgradera på egen hand i framtiden

#2 Begagnad speldator

Finns att beställa hem hos Inrego.se

På senare år har marknaden för begagnade IT och teknikprylar exploderat, och det gäller även datorer. Inrego är ett företag som köper in och rustar upp använda datorer – för att sedan sälja dom igen till ett väldigt bra pris. Det är därför vi väljer att ta med dom i den här artikeln. I deras gamingpaket deluxe får man förutom en fullt fungerande speldator, även datorskärm, tangentbord & mus i samma veva. Om man inte har något emot att köpa begagnat så är det här klart de klokaste valet. 

Datorn har Windows 10 förinstallerat och dom erbjuder 1-års garanti. 

Skärm, tangentbord och mus ingår
Helt okej processor
Helt okej hårddisk
+ Bra grafikkort som klarar alla spel
Enkel att uppgradera på egen hand i framtiden

#3 Macbook Pro

Detta är listans mest långsiktiga lösning, och lämpar sig bäst för familjer som redan använder sig av Mac. Med den relativt höga prislappen så är det en investering att köpa en MacBook Pro. Det är en dator som kommer stå emot tiden väldigt bra, och fortfarande vara suverän flera år framöver.

Med Apples operativsystem iOS så är datorn inte heller lika utsatt för virus och andra säkerhetsrisker. Operativsystemet fokuserar också helt och hållet på användarvänlighet – vilket gör den här datorn perfekt till barn som inte är så intresserade av datorer. 

Fantastiskt design
Snabb processor
Snabb hårddisk
Suverän för skolarbete och studier
Optimal för bild och videoredigering

#4 ASUS VivoBook Max

ASUS Vivobook är också ett prisvärt alternativ, men syftet med datorn är inte spel. Den fungerar att använda till mindre krävande spel men den lämpar sig bäst för skolarbete, filmer, musik och youtube. En pålitlig och snabb laptop som kommer fungera länge framöver. En väldigt bra dator för barn som bara vill att allt ska fungera utan några krångligheter. 

15,6 tums HD skärm
Snabb processor
Snabb hårddisk
Klarar spel som Minecraft och Stardew Valley

#5 Acer Chromebook

Acer Chromebook är en suverän första dator. Det är i särklass den billigaste laptopen kontra vad som erbjuds. Den har både något vattentätt tangentbord, är stöttålig och trycktålig. Perfekt när ungarna har datorn med sig till skolan.

Däremot är den inte skapad för spel överhuvudtaget, och levereras inte med Windows 10, utan med Googles egna operativsystem Chrome.

Batteriet håller väldigt länge
Robust och stöttålig
Är väldigt tyst och sval
Förvånansvärt snabb

#6 ASUS Vivobook

I min mening är det här listans bästa första dator, förutsatt att den endast ska användas till skolarbeten, streaming, musik och att surfa på. Något speciellt grafikkort har den inte, så att spela kommer inte vara någon höjdare tyvärr – men den levererar i allt annat. Risken finns dock att den inte kommer stå emot tiden lika bra som dom andra alternativen på den här listan. Så det är ingen egentlig långsiktig lösning, men  klart prisvärd dator till barn. 

Väldigt prisvärd!

14 tums HD-skärm
Väldigt snabb hårddisk
Windows 10
Inbyggd mikrofon och högtalare