datorn startar om sig själv

Följ dessa 13 steg när datorn startar om sig själv

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Varför startar datorn om sig själv?

En dator kan starta om av flera olika orsaker. Oftast beror det på en installation eller en uppdatering, och i princip går det alltid bra. Men sen finns det gånger då datorn startar om sig själv utan förvarning. Då är ofta något som gått fel och då krävs lite felsökning. 

Det är många komponenter och program som lirar tillsammans i en dator. Så man kan inte på förhand säga exakt vad det beror på. Det innebär att man får köra uteslutningsmetoden helt enkelt, för att lokalisera vad som orsakar omstarten. 

#1 Ändra energischema och processortillstånd

Det första du bör dubbelkolla är att du använder energischemat ”Hög Prestanda”. Sen behöver du ändra det minsta processortillståndet till 0.

datorn startar om

1. Sök fram Inställningar för Energialternativ som bilden visar ovanför. 

2. I nästa ruta klickar du på Fler energiinställningar i den högra menyn.

3. Välj schemat Hög Prestanda och klicka sedan på knappen Ändra schemainställningar

4. Klicka sedan på Ändra avancerade inställningar

5. Scrolla ner i listan och leta rätt på Minsta processortillstånd och expandera det fältet

6. Sätt en låg siffra här, t.ex. 0 eller 5% och klicka sedan Verkställ

Desto högre siffra du anger här desto bättre presterar din processor – men till priset av hög värme. Vilket är en vanlig orsak till att datorn startar om sig själv. 

#2 Uppdatera grafikkortets drivrutiner

Gamla eller korrupta drivrutiner från grafikkortet är en vanlig orsak till slumpmässiga omstarter. Du kan antingen ta bort drivrutiner, och sedan installera nya direkt från tillverkarnas egna mjukvara. Ett exempel är Geforce Experience från Nvidia. Om du inte har ett sådant program följer du istället stegen nedan. 

1. Högerklicka på Windows-ikonen längst ner till vänster i aktivitetsfältet. 

2. Klicka på Enhetshanteraren

3. Klicka på Bildskärmskort och expandera den fliken.

avinstallera drivrutiner

4. Högerklicka på ditt grafikkort och klicka på Avinstallera enhet.

5. Efter att grafikkortet blivit avinstallerat startar du om datorn.

6. Gå sedan till din grafikkortstillverkares hemsida och ladda ner dom senaste drivrutinerna till ditt grafikkort. 

En annan sak som kan spela in är vart du laddar ner dina grafikkortsdrivrutiner ifrån. Windows 10 installerar automatiskt drivrutiner, men om du istället ignorera dessa och installerar direkt från tillverkaren kan det uppstå en konflikt – som orsakar att datorn startas om. Därför kan det vara klokt att låta Windows installera sina drivrutiner först, och sedan ladda ner direkt från tillverkarens hemsida. 

#3 Aktivera strömsparläge

En till enkel lösning på problemet kan vara att testa aktivera strömsparläget om du använder en bärbar dator. Använder man inte strömsparläget och har valt alternativet ”Aldrig” kan det uppstå en bugg som gör att datorn startar om sig själv. 

datorn startar om

1. Sök fram Inställningar för Energialternativ igen som bilden visar ovanför. 

2. Klicka i rullisten och ändra från Aldrig till något annat värde, till exempel 5 timmar

Med lite tur kan detta åtgärda problemet. Det är en känd Windows 10-bugg som kan triggas igång av att man inte använder strömsparläget överhuvudtaget.

#4 Avinstallera ditt antivirusprogram

Antivirusprogram har en tendens av att störa en massa viktiga saker i en dator. Det är inte unikt till slumpmässiga omstarter. 

1. Sök fram Kontrollpanelen

2. Klicka på Avinstallera ett Program. Det står i mindre text under alternativet Program.

3. Sök fram ditt antivirusprogram och klicka Avinstallera.

Testa sedan använda datorn ett tag för att se om datorn börjar fungera ordentligt igen. Om den inte startar om sig själv längre är det dags att hitta ett annat antivirusprogram. 

#5 Dubbelkolla datorns temperaturer

Överhettning i någon av datorns komponenter orsakar omstarter. Det är datorns inbyggda försvar som triggar en omstart när det blir för varmt någonstans. Därför är viktigt att säkerställa att datorn inte överhettas. 

Många som får problem med att datorn startar om sig själv får det oftast när mycket kraft används. Ett exempel är när man spelar, eller använder tunga program som kräver mycket prestanda. 

Om du har en gamingdator är chansen rätt stor att du redan har programvara installerat med temperaturmätare. Sitter du istället på en bärbar företagsdator är chansen mindre. 

När du laddar ner ett temperatursprogram behöver du ha koll på dessa förkortningar. 

Processors temperatur kommer listas som CPU, och grafikkortet som GPU. Några program vi rekommenderar för att ta reda på det här är: 

  1. HWmonitor
  2. MSI Afterburner
  3. Aida64
  4. Open Hardware Monitor

#6 Ändra till Hög Prestanda eller Ultimate Performance

Ganska nyligen skrev vi en artikel om hur man aktiverar Ultimate Performance i Windows. Det är ett energialternativ som inte syns som standard – utan kräver lite handpåläggning för att aktivera. 

Det kan vara klokt att göra det, eller åtminstone ändra till Hög Prestanda. Det ökar prestandan och kan åtgärda problemet, så du slipper ha en dator som startar om sig själv hela tiden. 

datorn startar om

1. Sök fram Inställningar för Energialternativ igen som bilden visar ovanför. 

2. Klicka på Fler energiinställningar till höger.

3. Välj Hög Prestanda eller Ultimate Performance om du har det alternativet.

#7 Avinstallera den senaste Windows uppdateringen

Det här kan vara väldigt effektivt, och har hjälpt mig personligen flera gånger. Det är ganska vanligt att en ny Windows uppdatering är roten till problemet. Det är annars sällan man ändrar något så drastiskt i datorn som vid en uppdatering. 

1. Öppna Kontrollpanelen

2. Klicka på Program

3. Klicka sedan på Visa Installerade Uppdateringar

ta bort windows uppdatering

4. Sök fram den senaste uppdatering från Windows i listan och klicka avinstallera som bilden visar ovanför. 

Testa sedan att använda datorn ett tag. Om datorn fortfarande startar om sig själv kan du upprepa det med nästa uppdatering. 

#8 Stäng av automatiska uppdateringar

Windows egna automatiska uppdateringar kan ställa till det. Många väljer helt att inaktivera dessa och endast aktivera funktionen lite då & då – för att undvika problem. Windows uppdateringar kan fastna, installera skit man inte behöver och orsaka konflikter som i sin tur orsakar slumpmässiga omstarter. 

Att inaktivera uppdateringar för gott är inte särskilt enkelt, och inte heller särskilt klokt. Men det du istället kan testa är att inaktivera uppdateringar under en viss tid.

  1. Klicka på Windows-tangenten + R
  2. Skriv services.msc i fältet och tryck Enter
  3. Leta fram Windows Update i listan och dubbelklicka sedan på den
  4. Under startmetod klickar du i inaktiverad istället för automatiskt
  5. Klicka sedan på verkställ

#9 Se över hårdvaran i datorn

Om nätaggregatet eller processorn felar är risken stor att datorn startar om sig själv. Om du har en stationär dator rekommenderar vi att du blåser ur den först och främst. Det samlas enorma mängder damm i datorer & det är viktigt att man håller dom rena för att undvika problem. 

Om det inte löste problemet kan du testa med ett annat nätaggregat till exempel. Låna ett av polaren och testa. Här är det bara uteslutningsmetoden som gäller. En komponent i taget. 

Använder du istället en bärbar dator rekommenderar vi inte att du börja greja inuti den. Finns garantin kvar är det bättre att vända sig till direkt till butiken där du köpte den. Annars lämna in den hos någon lokal datorfirma. 

#10 Inaktivera starta om automatiskt

Under avancerade systeminställningar finns alternativet starta om automatiskt som du kan testa bocka ur. Det här kan ställa till det ganska ordentligt om man inte är försiktig. Därför rekommenderar vi att ni skapar en återställningspunkt innan ni börja testa er fram här. 

1. Sök fram Avancerade systeminställningar och klicka på den som bilden ovanför visar.

2. Klicka på Inställningar under Start och Återställning

datorn startar om sig själv

3. Under Systemfel bockar du ur alternativet Starta om automatiskt.

Dra sedan igång ett spel eller liknande och se om datorn nu startar om sig själv igen eller inte. Detta kan lösa problemet. 

#11 Felsök datorns RAM-minnen

När en dator startar om sig själv kan det bero på komponenter i datorn som inte fungerar ordentligt. En av dessa komponenter är datorns RAM-minnen. Det finns ett enkelt sätt att felsöka dessa, och det går också ganska fort. 

1. Sök fram mdsched.exe i sökrutan och klicka sedan Enter.

2. Välj alternativet att starta om datorn

3. När datorn startas igen felsöks RAM-minnena. 

Om det visar sig att något är galet efter det är det dags att byta ut dina RAM-minnen. 

#12 Uppdatera BIOS

Att uppdatera BIOS är något krångligt, och kräver att man läser på lite först. Men det kan lösa problemet med slumpmässiga omstarter. 

Du laddar ner uppdateringen till BIOS hos tillverkaren av ditt moderkort. Det är även här du kan hitta instruktioner för att uppdatera BIOS. Känner du dig osäker så testa inte. Misslyckas man här kan man skada datorn ordentligt. Kontakta hellre någon kunnig istället för att chansa. 

Här är några stora tillverkare av moderkort:

#13 Återställ datorn

Om inget av stegen innan löser problemet så kan du testa att återställa den helt och hållet. Antingen återställer du den till en tidpunkt du vet att den fungerade. Men det förutsätter att du satt en återställningspunkt. 

Har du inte gjort det kan du istället återställa den helt och hållet, men ändå behålla dina personliga filer och mappar. 

1. Sök fram Inställningar i sökrutan

2. Klicka på Uppdatering & Säkerhet

3. Klicka på Återställning till vänster i menyn

återställa datorn

4. Klicka sedan på Kom igång

5. Och välj sedan att du vill behålla dina filer

6. Följ sedan guiden som tar en stund

Förhoppningsvis löser detta problemet. Det bör göra det. Om inte så är det hårdvaran som spökar. 

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se