Aktivera ”Ultimate Performance” i Windows 10

Bättre prestanda i Windows 10

För ett par år sedan valde Microsoft att släppa ett nytt energischema för Windows 10. 10 april 2018 släppte man ”Optimal Prestanda/Ultimate Performance” som är en fortsättning på deras äldre energischema ”Hög Prestanda/High Performance”

Det är ett energischema för att få bättre prestanda i Windows 10 helt enkelt, och är specialanpassat till kraftfulla maskiner som servrar och kraftfulla jobbdatorer, men också förstås för oss gamers. 

Relaterat: Optimera datorns prestanda för gaming

Ultimate Performance tillåter hårdvaran konsumera all kraft den behöver, och prioriterar inte bort mindre viktiga funktioner. Den stora/lilla skillnaden ligger mellan operativsystemet och din dators hårdvara. 

Man försöker eliminera de millisekunder och den lilla förseningen som kan uppstå när ditt operativsystem känner igen att en hårdvara behöver mer kraft, och när den levererar den kraften. Alla strömsparande funktioner är också inaktiverade för att förbättra prestandan ännu mer. På grund av detta får datorer som drivs med batteri  inte tillgång till det här energischemat som standard. Men det går att aktivera manuellt för er som använder gaming laptops. 

Så aktiverar du ”Ultimate Performance”

Högerklicka på Windows-ikonen i aktivitetsfältet och klicka på inställningar som bilden nedan visar.

Klicka sedan på System som bilden nedan visar.

 I nästa steg så behöver du första klicka på Energialternativ och sedan Fler Energiinställningar som är markerat i grönt i bilden nedan.

 Här får du fram de energischeman som finns tillgängliga för dig som standard.

OBS! Om du t.ex. använder dig av en laptop så är chansen stor att du inte kommer se Optimal Prestanda som ett alternativ.

Om du saknar alternativet ”Optimal Prestanda” så går det att lägga till manuellt. För att göra det behöver du först starta kommandotolken som administratör.

För att göra det behöver du först söka på cmd och sedan högerklicka på kommandotolken och välja kör som administratör.

När du fått fram rutan så behöver du skriva in:

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Om du nu går tillbaka till energialternativen i inställningar så skall ”Optimal Prestanda” finns som ett alternativ. Men tänk också på att datorn kommer dra mer ström när du kör det här läget så om det värt det på en laptop lämnar jag osagt. 

Glöm inte att läsa våra andra guider på hur du kan få bättre prestanda i Windows 10!