Datorn hänger sig – vad gör man?

Vilka lösningar finns när datorn hänger sig?

Oroa dig inte, det problemet har vi alla haft vid något tillfälle. Jag tror inte det finns något mer lynnigt fel än när en dator hänger sig. Det kan bero på så himla många olika saker, och det var verkligen glädjedödaren nummer ett när man var yngre.

Så vad ska man göra?

Enkelt! Kör uteslutningsmetoden. En dator som hänger sig kan lida av alla möjliga problem, men tack och lov är inte felsökningen särskilt avancerad och går relativt fort att göra.

Relaterat: Optimera datorns prestanda för gaming

Steg 1: Stäng av onödiga program

Som många av er troligtvis vet, så kräver varje enstaka program i datorn vissa resurser för att fungera. När man kör flera olika program samtidigt så är risken ganska stor att datorn hänger sig.

Det är för att man helt enkelt använder för mycket resurser samtidigt, så datorn orkar inte leverera till alla dessa program, och då hänger den sig. Så försök att inte ha onödiga program igång i bakgrunden när du använder din dator.

Om datorn hänger sig så behöver du högerklicka på aktivitetsfältet, och sedan klicka på aktivitetshanteraren.

Under fliken processer så bör du se programmet som har hängt sig. Klicka på det programmet och välj sedan avsluta process. Nu bör din dator börja leva igen!

Steg 2: Uppdatera gamla/korrupta drivrutiner

För att din dators hårdvara skall fungera tillsammans så kräver varje dator vissa drivrutiner. Dessa drivrutiner finns i det flesta fall redan installerade när du köper din dator och det är därför inget man tänker på.

Däremot blir de förinstallerade drivrutinerna  föråldrade tillslut och då kan du bli tvungen att uppdatera drivrutinerna på egen hand.

För att undvika detta är det viktigt att du alltid kör Windows uppdateringar när det finns. Om du gör det så kommer dina drivrutiner i de flesta fall uppgraderas samtidigt.

Steg 3: Se över datorns ventilation

En annan möjlig anledning till att datorn hänger sig kan vara överhettning. Det är vanligare än vad man tror och framförallt då för bärbara datorer.

Det som händer vid överhettning är att datorn hänger sig för att skydda hårdvaran i datorn mot allvarliga skador, och stänger då ner sig själv.

För att undvika detta så behöver du se till att ventilationen i datorn fungerar som den ska. Alla fläktar skall fungera och du behöver med all säkerhet blåsa ur datorn från damm och annat som inte hör hemma i din dator.

Steg 4: Uppdatera datorns mjukvara

Oavsett hur fantastisk prestanda din dator har, så finns risken att datorn hänger sig. I nästan alla dessa fall beror kraschen på ett installerat program som inte fungerar ordentligt.

Det kan bero på virus men även vanliga hederliga program som av någon anledningen inte fungerar 100% korrekt med Windows.

Så för att undvika dessa rekommenderas det att du håller koll på dina program, och uppdaterar de program som du kan – så ofta du kan.

Steg 5: Se över datorns hårdvara

Den sista anledningen till att din dator hänger sig är kanske den tråkigaste. Om din dator hänger så kan det bero på någon hårdvara i datorn är trasig.

Jag personligen har stött på trasiga hårddiskar m.m som lätt blir överbelastade när dom används och datorn hänger sig som ett resultat av det.

Men man ska veta att de i allra flesta fall beror en dators problem på mjukvara och inte hårdvara.

Hur undviker man att datorn hänger sig?

Hur undviker man att datorn fortsätter hänga sig i framtiden? Det gör man genom att man fortsätter hålla sin dator, och sin dators komponenter uppdaterade.

Uppdateringar inom datorvärlden är A och O. Förutom det så bör man tänka till innan man installera nya program, och vara rädd om sin dator. Med det menar jag både på insidan och utsidan.