Vilket moderkort har jag i datorn?

Vilket moderkort sitter i min dator?

Det här är det faktiskt inte så många som har koll på. Jag är en av dom som alltid glömmer bort vilket moderkort som sitter i min dator. Alla har heller inte koll på vad ett moderkort gör, och så länge datorn fungerar som den ska så finns det ingen anledning att bry sig särskilt mycket om det. 

Är du en av dom som köpt din dator i delar, så kanske du har någorlunda koll. Men i t.ex. en bärbar dator eller en färdigköpt stationär så är det ingenting man lägger på minnet särskilt ofta.

Relaterat: Vilket grafikkort har jag i min dator?

Tack och lov är det väldigt enkelt att ta reda på vilket moderkort man har, oavsett vilken Windows-version man använder. 

Vad gör moderkortet?

Innan vi går in på hur du kan hitta vad ditt moderkort heter, så tänkte jag snabbt gå igenom vilka uppgifter moderkortet har. 

Man kan enklast beskriva ett moderkort som datorns nervsystem. Det är den komponent som ser till att alla övriga komponenter i datorn kan prata med varandra. Det är därför alla sladdar och uttag finns just på moderkortet. 

Lösning 1 – Speccy

Om du vill ha ett program som gör det enkla enklare, så är Speccy precis det. Det är ett litet gratisprogram du laddar ner som visar dig exakt vad som finns inuti din dator – inklusive moderkortet. Varmt rekommenderat. 

Som med alla gratisprogram så finns möjligheten att köpa till ytterligare funktioner men skippa det helt. Kör gratisversionen rakt igenom bara.

Lösning 2 – Använd kommandotolken

Ett sätt som är betydligt smidigare, och som gör att du slipper ladda ner ett särskilt program är kommandotolken. Via kommandotolken kan man göra i princip vad som helst förutsatt att man vet vad man ska skriva. 

Steg 1: Sök fram kommandotolken i sökfältet längst ner till vänster i aktivitetsfältet. 

Steg 2: Skriv wmic baseboard get product, Manufacturer, version, serialnumber

Nu genereras ett svar med all information du letar efter. Se bilden nedan. 

Varför behöver jag veta vilket moderkort jag har?

Jo det är viktigare än vad man tror vid eventuella uppgraderingar av din dator. Ett moderkort kommer alltid med speciella egenskaper, som du behöver ha koll på när du köper ett nytt grafikkort till exempel. 

Om inte grafikkortet och moderkortet har samma standard, så fungerar dom inte ihop och anslutningen kan se helt annorlunda ut än vad man förväntade sig.