7 steg för att optimera datorns prestanda

Hur börjar man optimera datorns prestanda?

Att optimera datorns prestanda känns ofta krångligt och frustrerande, framförallt om du inte är helt bekant med hårdvaran i datorn, operativsystemet du använder eller övriga generella inställningar i datorn.

Relaterat: Aktivera ”Ultimate Performance” i Windows 10

De flesta speltillverkarna flaggar vad för typ av hårdvara ett spel behöver för att kunna köras ordentligt, dels ett minimikrav och vad som är rekommenderat för en optimal spelupplevelse.

Det finns tyvärr inga magiska sätt att komma undan dessa rekommendationer som speltillverkarna publicerar om man inte har en dator som klarar minimikravet som är skrivet.

Man kan tyvärr inte spela PUBG med hög grafik men en 10 år gammal dator, oavsett hur mycket man än optimerar, justerar och rensar datorn.

Men din dator kanske har allt det där som krävs för att spela med bra grafik, men ändå inte levererar som förväntat? Nedan följer ett par enkla tips och tricks för att optimera din dator för framförallt spel.

Vi alla både vill och förväntar ju oss att få ut så mycket vi kan av vår hårdvara – och förhoppningsvis hjälper dom här stegen dig med just det!

För att optimera datorn bör du följa dessa steg. 

  • 1: Lär känna din dator
  • 2: Uppdatera drivrutiner
  • 3: Optimera grafikkort
  • 4: Stäng onödiga program
  • 5: Använd optimeringsprogram
  • 6: Defragmentera hårddisken

Steg 1: Lär känna din dator

Det första vi måste ta itu med är för dig att lära känna din dator. Se till att speltillverkarnas minimikrav för ett specifikt spel uppfylls, att du faktiskt har det som krävs i din dator.

Även ni som har en äldre burk som inte klarar minimikraven kommer ju förstås även kunna spela spelet, men tyvärr inte så som det är tänkt. Ni kommer troligtvis lida av grafik som inte håller eller ett ordentligt tapp i fps.

Om du har byggt din dator själv så är jag ganska övertygad om att du vet vilken typ av hårdvara du har. Men om du har köpt din dator färdigbyggd som många andra, så kan det såklart vara svårare att veta exakt vad den innehåller.

I Windows, oavsett version, finns det olika program och funktioner man kan använda sig av för att se vad din dator innehåller. Däremot kan de vara svårnavigerade och inte kännas särskilt enkelt att leta fram.

Ett sätt som jag brukar använda mig av är enhetshanteraren. Där hittar man mycket bra information.

Jag skrev en artikel tidigare om hur du till exempel hittar ditt grafikkort som du kan läsa här. Snabb och enkel guide som jag rekommenderar.

Ett annat sätt man kan dubbelkolla att man har det som krävs är via Canyourunit. Det är en väldigt enkel sajt att använda där du ladda ner en applikation som visar om du kan köra ett specifikt spel.

Det tar endast ett par minuter så har du svaret.

Vill du hellre ladda ner ett program som ger dig en total översikt om vad du har för komponenter i datorn så kan du använda dig utav speccy.

Även det är ett enkelt litet program som är väldigt användbart.

Steg 2: Uppdatera drivrutiner

En no-brainer för många men en av de första sakerna du måste göra när du försöker optimera din dator för gaming är att uppdatera dina drivrutiner till ditt grafikkort.

Det är alltid ett måste för en gamer att hålla drivrutinerna till ditt grafikkort uppdaterade. Gör man det inte så kommer det att märkas med en betydligt sämre spelupplevelse.

Det större tillverkarna av grafikkort erbjuder egna program för att göra detta smidigare. Nvidia med sitt GeForce Experience och AMD med sitt Gaming Evolved. Där finns allt från de senaste uppdateringarna till specifika inställningar för spel och annat dylikt.

Jag är personligen inte ett fan av externa program vanligtvis men dessa är väldigt användbara. Eftersom jag har ett GeForce GTX 1060 i min dator så använder jag GeForce Experience, och förvånansvärt ofta faktiskt.

Steg 3: Optimera ditt grafikkort

Att optimera ditt grafikkort kan också vara väldigt bra för att få ut mer prestanda. Med till exempel MSI Afterburner kan du överklocka ditt grafikkort, oavsett vilket märke du har.

Däremot höjer jag en flagga här att det är bra att vara påläst inom ämnet innan man gör detta.

Steg 4: Stäng onödiga program 

Desto längre du har din dator, desto mer program kommer du förmodligen installera. En drös av dessa program ha processer igång i bakgrunden även om programmet inte körs för tillfället.

Efter en längre period finns det risk att alla dessa program tillsammans tar upp en stor mängd onödiga resurser som din dator istället hade kunna levererat när du spelar.

För att ta bort onödiga program som sätter igång automatiskt när du startar din dator behöver du klicka upp aktivitetshanteraren.

Det lättaste sättet att nå den är att högerklicka på aktivitetsfältet längst ner på -skrivbordet, och sedan välja aktivitetshanteraren. Där har du en flik som heter autostart som bilden visar nedan.

Här du kan välja helt fritt vilka program du vill ska starta automatiskt när du startar din dator. Jag är övertygad om att det kommer ligga en hel del skräp där som du kan klara dig utan vid en uppstart.

Inaktivera alla du kan klara dig utan helt enkelt.

När du spelar rekommenderar jag även att du tex stänger onödiga program som office-programmen, webbläsare och annat som inte används för tillfället.

Det kanske känns larvigt men även sådana processer tar upp onödiga resurser från din dator som du kan använda till annat. Man kan även i aktivitetshanteraren stänga ner specifika processer som är igång innan du ska spela.

Under fliken Processer så kan du filtrera och se vilka program som tar upp mest av din dator. Stäng dom du klarar dig utan. Det kommer garanterat ge dig en bättre spelupplevelse också.

Steg 5: Ladda ner optimeringsprogram

Har man gjort alla steg i guiden redan, utan att ha se något vidare resultat så rekommenderar jag ett du hämtar hem ett program för optimering.

Först ut har vi CCleaner. Det är inga konstigheter med det här programmet utan man ladda ner det och man låter sedan programmet rensa filer som inte behövs. 

Det finns alltid tonvis av filer kvar från avinstallerade spel, avinstallerade program och windows egna systemfiler som inte behövs.

Ett enkelt sätt att rensa upp lite.

Det andra programmet jag kan rekommendera är Razer Cortex. Det är ett program du laddar ner och installerar som sedan automatiskt stänger ner processer du inte behöver när du spelar. Det är ett väldigt simpelt och populärt program som kan hjälpa dig att få en bättre spelupplevelse.

Jag kan tillägga att båda programmen är gratis, så varför inte?

Steg 6: Defragmentera hårddisken

Den här lösningen användes väldigt mycket förut, innan ssd-diskarna blev populära och tog över.

Men har man en vanlig HDD-hårddisk så kan en defragmentering vara väldigt bra för att snabba upp datorn.

Fragmentering gör att hårddisken får arbeta mer, och resultatet blir att den blir långsammare. Diskfragmentering samlar ihop fragmenterade data så att diskar och enheter fungerar mer effektivt.

För att defragmentera din HDD-hårddisk söker du i aktivitetsfältet längst ner till vänster efter defragmentera och optimera enheter, som bilden nedan visar.

Klicka upp den och välj sedan vilken hårddisk du vill rensa. Viktigt att notera här är att endast välja en HDD-hårddisk. En SSD-hårddisk ska aldrig defragmenteras.

Klicka sedan på analysera disk. När disken har analyserats klart kan du kontrollera fragmenteringsprocenten i kolumnen aktuell status.

Om värdet är högre än 10 procent bör du defragmentera disken.

Steg 7: Uppgradera hårdvaran

Om inget av tipsen ovan förbättrar din spelupplevelse så finns det inte så många andra alternativ än att uppdatera hårdvaran i datorn.

Ni som har stationära datorer är troligtvis lyckligt lottade – då man enkelt byter ut komponenter på egen hand. Om det känns krångligt så kan man såklart även köpa en ny dator direkt. Ta hjälp av vår köpa dator-guide vid eventuella frågetecken om vad du behöver. 

Om du vill byta ut komponenter själv så finns några saker att fokusera på.

Det är framförallt grafikkortet som kommer kunna förbättra din spelupplevelse, men även hårddisk och RAM-minnen kan vara bra att byta ut.

Lösning 1: Uppgradera till en SSD-hårddisk

Om man vill nå den bästa spelupplevelsen är det idag ett måste att ha en SSD-hårddisk.

Det går inte att komma ifrån det helt enkelt. För ett par år sedan var SSD-diskarna väldigt dyra men på senare år i takt med deras popularitet har priserna tack och lov sjunkit ordentligt. Det är väl värt pengarna att investera i en SSD-hårddisk, och det är viktigt att installera de mest krävande spelen på just den. Detta är något spelutvecklarna ofta rekommenderar för nyare spel. Att det är ju SSD-disken som bör användas.

Lösning 2: Uppgradera ditt grafikkort

Det här är troligtvis det som kommer göra den största skillnaden för dig och ditt spelande. Att uppgradera sitt grafikkort är julafton för oss gamers.

Ut på google, läs tester och kika vad dina favoritspel kräver innan du slår till. Har du däremot ett moderkort som låter dig sätta in ett till grafikkort så kan man även göra det.

Nvidia SLI eller AMD Crossfire gör det möjligt med två grafikkort i datorn samtidigt. Däremot måste grafikkortet vara identiska och risken finns att man inte får det resultat man vill åt om det första grafikkortet är väldigt gammalt.

Lösning 3: Uppgradera RAM-minnet

Om du har plats i din dator för fler RAM-minnen så kan det vara klokt att sätta in mer. Det är en ganska billig investering, beroende på vad du köper dvs.

Du kan även uppgradera dina RAM-minnen genom att ta ut de gamla och köpa nya.

Oavsett vilken lösning du väljer så är det väldigt viktigt att ditt RAM-minne klarar av minimikraven för spelen du spelar.

Slutsats

Det finns som skrivit ovan ganska många sätt att optimera datorns prestanda. Det behöver inte kosta skjortan alla gånger men ibland kan man bli tvungen att byta ut hårdvaran i alla fall.

Har ni fler tips på hur man kan snabba upp en dator för just gaming så maila oss gärna. Vi är inga experter utan endast entusiaster och vi lär oss gärna mer.