10 gratisspel på PS4 som faktiskt levererar

Gratisspel på PS4

Det finns gott om spel till Playstation 4. En hel uppsjö av speltitlar i deras bibliotek, men i princip alla kostar pengar.. Och det är inte alltid man varken har råd eller lust att köpa ett nytt spel. 

Tack och lov så finns det några guldkorn som inte kostar något. Dom är inte särskilt många, men däremot är dom istället väldigt populära. Det är en trevlig utveckling som skett dom senaste åren, där spelutvecklare släpper sina spel gratis. 

Relaterat: Åtta klassiska zombie-spel alla borde prova!

Däremot finns det oftast en anledning till det. Många spel som är gratis kommer med en butiksdel, där du kan köpa saker i spelet. Men det är helt valfritt och man kan precis som jag spela spelen här i listan utan att spendera en krona. 

Det finns flera spel som är gratis på ps4, men vi kommer hålla oss till dom 10 vi tycker är bäst. 

#1 Apex Legends

Premiär: 4 februari 2019 (PC, PS4, Xbox One)
Playstation Store: Apex Legends

Den stora utmanaren i Battle Royale-genren till Fortnite. Apex Legends är ett gratisspel på PS4 som är fantastiskt roligt att spela, och enkelt att komma igång med. 

Spelet påminner förstås mycket om andra Battle Royale-spel. Du flyger tillsammans med alla andra ner från himle, och fightas sen mot 60 andra spelare tills siste man. Målet är att bli ensam kvar i livet och vinna helt enkelt. Men spelet har en massa mekaniker att lära sig och förbättra, och det finns massvis med timmar med spelglädje att hämta här. Varmt rekommenderat för den som inte testat det ännu. 

#2 Fortnite

Premiär: 26 september 2017  (PS4 ,PC, Xbox One, Nintendo Switch, iOS, MacOS)
Playstation Store: Fortnite

Nästa gratisspel är Fortnite, världens just nu största spel sett till antalet spelare. Det är omåttligt populärt och finns till i princip alla plattformar man kan tänka sig. Det är ett battle-royale spel likt många andra, men är ändå överlägset i popularitet. Ett förbannat roligt spel som dessutom är gratis. Det blir inte särskilt mycket bättre.  

#3 Path of Exile

Premiär: 23 oktober 2013 (PS4, Xbox One, PC)
Playstation Store: Path of Exile

Här har vi free-to-play på riktigt! Path of Exile är motsvarigheten till pay-to-win. Allt kan nås och göras med gratisversionen av spelet, och det är listans mest innehållsrika titel. 

Spelet påminner mycket på Diablo i sitt spelsätt, där du konstant fightas mot fiender i världen, via ett hack and slash-system – och samtidigt letar efter den bästa looten. Spelet är enormt och det finns massor att lära sig, och därför kan inlärningskurvan vara ganska brant i början. Jag rekommenderar att ni tittar på en beginners-guide först, och ge inte upp. Spelet blir förbannat bra så fort man lärt sig hur det fungerar. 

#4 Dungeon Defenders II

Premiär: 5 december 2014 (PC, Xbox One, PS4)
Playstation Store: Dungeon Defenders II

Här har vi ett mysigt litet gratisspel till PS4 i Dungeon Defenders II. Det är uppföljaren till originalet som många blev väldigt förtjusta i. Spelet går ut på att försvara kristaller, och du kan spela som trollkarl, riddare, munk och jägare. Det finns även andra klasser att spela, men tyvärr kostar dom pengar att låsa upp. Men det är inte hela världen. 

Spelet är även bra i multiplayer, men se till att ni är på samma nivå i storyn innan ni lirar ihop. 

#5 Brawlhalla

Premiär: 17 oktober 2017 (PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch)
Playstation Store: Brawlhalla

Brawlhalla är ett gratisspel som i princip är en kopia av Super Mario Smash Bros, förutom att Mario och hans polare inte är med. Nej så lika kanske dom inte är, men spelet har exakt samma spelidé och är riktigt roligt tillsammans med vänner.

Det är ett plattformspel där man ska spöa varann? Vad kan gå fel? Alla spelfanatiker bör testa det här. 

#6 World of Tanks

Premiär: 12 augusti 2010 (PS4, Xbox One, PC, iOS, MacOS)
Playstation Store: World of Tanks

Här har vi ett till spel som är väldigt populärt. World of Tanks har funnits väldigt länge nu, men det blir fortfarande ständigt uppdaterat och har en gedigen spelarbas. Spelet påminner lite om ett FPS-spel, men där du istället slåss mot varandra med stridsvagnar. 

Gratisversionen räcker långt, men det finns vissa aspekter där ett betalkonto har sina fördelar vilket är lite tråkigt. Men har du tålamod och älskar stridsvagnar så kan du bli hur bra som helst i princip – utan att spendera en krona. 

#7 Smite

Premiär: 25 mars 2014 (PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, MacOS)
Playstation Store: Smite

Arena gaming när den är som bäst. Smite var ett nytt och spännande spel när det släpptes 2014 som tog MOBA-genren till nya höjder, och spelet fortsätter att attrahera nya spelare med nya uppdateringar. Spelets uppbyggnad påminner väldigt mycket om Dota 2 och LoL, men kameran är bakom din karaktär istället för ovanför som i traditionella MOBA-spel. 

Relaterat: Dom 12 bästa bil och racingspelen ute nu!

Ett riktigt bra gratisspel för PS4 för den som vill testa något nytt. 

#8 Warface

Premiär: 21 oktober 2013 (PS4, Xbox One, PC)
Playstation Store: Warface

För alla er som njuter av FPS-spel likt t.ex. Battlefield och CS:GO så är Warface något för er. Ett gratis FPS-spel som det bara är att ladda ner och börja spela.

Spelet är inte särskilt krävande, men lyckas ändå ser riktigt bra ut. Och spelkänslan känns likadan. Det är klart att spelet inte är helt optimerat alla gånger, men det får man vara beredd på i och med att det är gratis.

 Det finns även olika spelformer i Warface. Likt många andra spel idag så finns även ett Battle-Royale mode för den som är intresserad av det. Ett riktigt bra gratisspel för PS4 för den skjutgalne. 

#9 Paladins

Premiär: 8 maj 2018 (PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch)
Playstation Store: Paladins

Overwatch-klonen Paladins står på tur. Samma företag som utvecklat Realm Royale och Smite har även byggt Paladins, och det märks. Dom kör alltid på free-to-play och spelen påminner också mycket om varandra i framförallt design. 

Av alla deras titlar så är det nog Paladins som blivit mest framgångsrikt, och det spel som känns mest färdigbyggt. Precis som i Overwatch så har du en uppsjö av heroes att spela med olika egenskaper. Ett riktigt kul tidsfördriv för den som inte vill öppna sin plånbok.  

#10 TERA

Premiär: 3 maj 2012 (PS4, Xbox One, PC)
Playstation Store: TERA

Sist ut på listan så har vi det enda mmorpg-spelet vi inkluderade. Det är inte så konstigt då dom flesta spelen i den genren varken är gratis eller finns till PS4. 

Tera är ett spel som funnits med väldigt länge, men fortsätter att locka nya spelare varje år. Man skulle kunna skriva en hel roman om vad det finns att göra i spelet, och hur pass utvecklat och stort det faktiskt är. 

Men generellt så erbjuds questing, PVP, raids och instancer likt andra mmorpg-spel. Ett asiatiskt World of Warcraft nästan. Är du ett fan av moorpg så är det en no-brainer att testa åtminstone.