bilspel

12 racing och bilspel du inte får missa

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vilka är dom bästa bilspelen?

Bilspel är något som funnits med från starten av gaming, och något som alltid kommer fortsätta finnas oavsett. Genom åren har det skapats fantastiska spel för oss racingfanatiker, och det kommer nya titlar varje år. 

Jag skrev tidigare en artikel om strategispel, och hur den genren dött av lite nu och att det inte längre produceras renodlade strategispel i samma takt längre. Och jag tycker att bilspelen gått nästan samma öde på senare år. Det finns guldkorn, absolut. Men det produceras inte alls lika många bilspel idag som det gjorde för 10-15 år sedan. 

I och med det bestämde jag mig för att skriva den här artikeln. För att hjälpa andra som också uppskattar renodlade bilspel fortfarande att se vad som faktiskt finns på marknaden idag. Min förhoppning är att alla ska hitta någon ny titel här att testa. 

Vilket bilspel är bäst?

Likt andra spel så finns det inte en klar vinnare. Bilspelen idag erbjuder så pass många olika aspekter att det är svårt att jämföra dom. Däremot finns det bilspel jag hellre föredrar över andra, och det kommer bli tydligt i den här listan. 

Troligtvis håller inte alla med mig, och vilket bilspel som är bäst låter jag vara osagt – även om jag personligen kommer lista min egna etta. 

Relaterat: Vilka är världens mest sålda spelkonsoler?

#12 My Summer Car

bilspel my summer car

Rekommenderad ålder: 18 år – allmänt vuxet innehåll
Antal spelare: 
1 spelare
Plattformar:
PC
Premiär: 24 oktober 2017
Finns hos: Steam

Listans första spel är kanske också listans i särklass svåraste spel? Det är ett bygg-simulatorspel med survival aspekter samtidigt. När du startar spelet har du bokstavligt talat tusen olika lösa delar framför dig att börja bygga med – samtidigt som du ska hålla dig själv vid liv genom att käka, dricka och sova. 

Spelet är utvecklat av finnen Johannes Rojola och finns tillgängligt på Steam. Spelet har fått fantastiska fina recensioner, och det är verkligen hardcore rakt igenom. 

Du kommer troligtvis veta mer om hur en bil är uppbyggd efter du spelat det här spelet, än vad du gjorde innan. Spelet är en rejäl utmaning och för mig personligen var det väldigt tufft i början. Men när du väl får igång bilen och den börjar rulla så får du äntligen lön för mödan. 

Ett bilspel för dig som är lika intresserad av insidan som utsidan av bilar. 

Gameplay HÄR.

#11 Need For Speed: Hot Pursuit

bilspel need for speed hot pursuit

Rekommenderad ålder: från 12 år
Antal spelare: 
1 spelare offline, 1-8 spelare online
Plattformar:
PC, PS3, Wii och Xbox 360
Premiär: 18 november 2010
Finns hos: Steam

Spelen på listan är nästan alla från dom senaste åren, men listan kändes inte komplett utan en ”klassiker” i Need For Speed: Hot Pursuit. Jag tror alla gamers, oavsett om man gillar bilspel eller inte, spelat det här spelet. 

Och varför inte? – Det är ju faktiskt grymt bra nu som då.

Man spelar antingen som racingförare där man ska vinna och komma först i mål, eller som polis där du ska haffa racingförarna. Det finns många olika aspekter i det här spelet, och jag trivs med dom allihop. Singleplayern är också väldigt bra där det finns massor att göra. 

Det som gör att spelet blivit så populärt är nog arkad-känslan som finns, då fysiken i spelet inte alls är verklighetsbaserad. Det är inte ett svårt spel med andra ord där du behöver planera din körning. 

Överlag är det ett väldigt roligt spel som inte är likt övriga Need For Speed-spel. Och även fast spelet släpptes redan 2010 så känns det fortfarande väldigt modernt. Grafiken håller än. 

Gameplay HÄR.

#10 Forza Motorsport 7

Rekommenderad ålder: från 12 år
Antal spelare: 
1-2 spelare offline, 1-24 spelare online
Plattformar:
PC, Xbox One
Premiär: 3 oktober 2017
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Listans första Forza-spel, äntligen! 

Bilspel och Forza går hand i hand. Det är nog den franchisen gamers förknippar mest med bilspel idag, eller möjligtvis Need for Speed. Forza Motorsport-serien gör allting bra, och har alltid gjort det. 7an i serien är ingen undantag, även om spelet inte egentligen inte levererar något banbrytande, förutom dynamiskt väder som är väldigt läckert. 

Med en drös med bilar, fantastiska banor och suverän körkänsla levererar Forza Motorsport 7 på alla plan. Ett klockrent bilspel helt enkelt. Listans första men inte sista Forza-spel.

Gameplay HÄR.

#9 Project Cars 2

bilspel project cars 2

Rekommenderad ålder: från 12 år
Antal spelare: 
1 spelare offline, 1-24 spelare online
Plattformar:
PC, PS4, Xbox One
Premiär: 22 september 2017
Finns hos: Steam

Här har vi ett bilspel många verkligen tycker om. Kanske är det på grund av att spelet från början blev förverkligat genom crowdfunding, och att fansen tillsammans med utvecklarna skapade spelet mer eller mindre tillsammans. 

Men till skillnad från originalet, Project Cars, som inte levererade på alla sätt och tyvärr innehöll en och annan bugg. Så har man verkligen gjort hemläxan med uppföljaren. Project Cars 2 är verkligen ett polerat spel, och en fantastisk racingsimulator. Spelet innehåller 46 banor med ett enormt utbud av bilar. Karriärläget höll mig sysselsatt ganska länge men jag tycker främst om custom race där man får chansen att välja fritt mellan bilarna, och förbättra sina tider bland alla banor. 

Är man ett fan av racingsimulatorer och älskar bilar är Project Cars 2 ett måste. 

Gameplay HÄR.

#8 iRacing

Rekommenderad ålder: från 13 år
Antal spelare:
Flera spelare online
Plattformar: 
PC
Premiär: 26 augusti 2008
Finns hos: Steam

iRacing är det närmaste verklig racing man kan komma, via en dator. Spelet beskrivs ofta som ”The greatest racing game of all time” av spelkritikerna, och det är möjligt att det är så. 

Men spelet tilltalar inte den vanliga spelaren, då istället för en engångskostnad som nästan alla spel använder sig av  – så blir man här istället debiterad via ett abonnemang. Jag förstår varför utvecklarna har valt att göra så. Man vill göra det så seriöst som möjligt, och använda sig av riktiga regler online som man annars bara ser i riktiga tävlingar. 

Och för att få en sån dedikerad fanbase som möjligt, som också tar det här spelet på allvar så behövs det någon form av abonnemangslösning. 

Spelet är fantastiskt rakt igenom och den bästa racingsimulatorn tillgänglig – men för mig personligen hamnar spelet bara på plats 8. Det är helt enkelt för seriöst för min egen del, och jag är inte villig att betala via en abonnemangslösning för spel. 

Spelet släpptes första gången redan 2008, och släpptes senare på Steam 2015. Men det uppdateras kontinuerligt och är därför fortfarande ett av bilspelen som dominerar.

Gameplay HÄR.

#7 Dirt Rally 2

Rekommenderad ålder: från 10 år
Antal spelare: 
1 offline, flera spelare online
Plattformar: 
Playstation 4, PC, Xbox One
Premiär: 26 februari 2019
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Det här är kanske det mest casual-spelet på listan, och det är otroligt enkelt att falla för det direkt. Dirt Rally 2 påminner om hur racingspelen var förut, och känns i grunden som ett otroligt avancerat Colin Mcrae 3. Och som ni vet så var det spelet helt fantastiskt när det släpptes för många år sedan. 

Spelet har en bra mix mellan roliga och lättkörda bilar till betydligt mer avancerade, och det erbjuder något för alla. Musiken tillsammans med grafiken och körglädjen skapar något heligt här, och jag tror det är därför jag rankar det så högt. 

Ett fantastiskt bilspel rakt igenom för dig som gillar rally. Det enda negativa jag har att säga om det här spelet är att det saknar split-screen multiplayer. 

Gameplay HÄR.

#6 F1 2019

bilspel f1 2019

Rekommenderad ålder: från 3 år
Antal spelare: 
1 spelare offline, flera spelare online
Plattformar:
PC, PS4, Xbox One
Premiär: 28 juni 2019
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Årets upplaga av F1 2019, och vilket spel det är. Kritiker överallt blev glatt överraskade av den här titeln, och spelet fortsätter få väldigt fina recensioner av spelare. 

Det som främst blivit bättre är fokuset på karriärläget, där det finns massor att göra. Körkänslan är som alltid på topp och grafiken är bländande vacker. Däremot kommer årets upplaga inte med någon ny banbrytande teknik eller spellägen, och i slutändan påminner spelet väldigt mycket om FIFA och andra spel som släpps varje år. 

Det F1 2019 gör och levererar är väldigt bra, men inte särskilt spännande i längden. Likt många andra bilspel idag saknar också spelet stöd för split-screen tyvärr.

Gameplay HÄR.

#5 Need For Speed Underground 2

bilspel need for speed underground 2

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1 spelare
Plattformar:
PC, PS2, Gamecube, Xbox, Gameboy Advance, Nintendo DS, PSP
Premiär: 9 november 2004
Finns hos: Gameshop.se och Spelbutiken.se

Listans andra NFS-spel! 

Här har vi ett kultspel jag personligen älskade back in the day. NFS Underground 2 var fantastiskt när det kom ut, och jag tror i princip alla jag kände spelade det vid något tillfälle. Spelet tillhör inte de traditionella bilspelen med fokus på verklighet, utan istället är NFS Underground 2 lite mer fritt och det finns även en story att följa. 

Ett annat fokus som finns här är att pimpa din bil, och utrusta den med allt ifrån bashögtalare till feta kjolpaket. Dessa möjligheter är nästan borta i dagens bilspel, och var betydligt vanligare för 15 år sedan. Även om spelet inte alls kan jämföras med dagens racingsimulatorer, som både är större och snyggare, så finns charmen kvar här ändå. Spelets soundtrack är förresten fantastiskt!

Gameplay HÄR.

#4 Assetto Corsa Competizione

bilspel assetto corsa competizione

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1 spelare offline, flera spelare online
Plattformar:
PC
Premiär: 29 maj 2019
Finns hos: Steam

Här har vi ett spel för dig som älskar GT Racing, eller rättare sagt Blancpain GT-serien. Du startar karriärläget som en yngling i Lamborghini-stallet, och du blir prövad direkt när du ska bevisa att du kan köra ordentligt. 

Spelet är en grymt bra racingsimulator, och släpptes som early-access på Steam under sommaren 2018. Idag är spelet släppt i sin helhet, och har fått fina recensioner på bland annat Steam. Atmosfären, grafiken och körkänslan är anledningarna till att jag personligen rankar det så högt. Men är man inget fan av GT-Racing så bör man nog titta efter andra bilspel. 

Gameplay HÄR.

#3 Burnout Paradise Remastered

bilspel burnout paradise remastered

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1 spelare offline, flera spelare online
Plattformar:
PC, PS4, Xbox One
Premiär: 16 mars 2018
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Nysläppet av det fantastiska spelet Burnout Paradise som blev enormt populärt när det släpptes för flera år sedan. Den här Remastered-versionen innehåller allt från orignalspelet plus allt nedladdningsbart material. Det innebär att du har en uppsjö av olika bilar och andra fordon att köra med. Man får dessutom tillgång till hela spelvärlden direkt, vilket gör att man lätt spelar iväg timmarna utan att egentliga göra så mycket.

Det är bara så förbaskat roligt att köra omkring, slå rekord, hoppa i sjuka hopp och tävla mot andra.

Spelet är såklart ingen racingsimulator utan fokuserar istället på att vara roligt för alla. Och den här utgåvan är minst lika rolig som originalet. Ett fantastiskt roligt bilspel helt enkelt som erbjuder mängder med olika saker att göra. 

Gameplay HÄR.

#2 TrackMania 2

Rekommenderad ålder: från 12 år
Antal spelare: 
1-2 spelare offline, 1-200 spelare online
Plattformar:
PC
Premiär: 14 september 2011
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Oavsett om man är ett fan av bilspel eller inte så har nog alla hört talas om, och testat något spel i TrackMania-serien. TrackManias spelidé är så simpel, men ändå så fantastiskt bra. TrackMania 2 är ingen racingsimulator överhuvudtaget. Faktum är att du endast behöver kunna behärska piltangenterna på tangentbordet för att kunna njuta av det. 

Det är mycket därför jag också älskar det. Det är så enkelt att komma in i, och det blir snabbt helt beroendeframkallande när man försöker slå sina vänner och andra med bästa tid. Spelet går ut på att man under en begränsad tid, ska försöka komma fortast i mål än övriga lirare.

Offlineläget, där man kör mot datorn och samlar medaljer är ingen höjdare tyvärr. Det är onlineläget som lockar och det finns en uppsjö av servrar man kan joina och börja tävla direkt. Ett måste för alla bilspelsfanatiker. 

Originalspelet TrackMania Nations Forever är fortfarande gratis för dig som är sugen att testa. Sen finns det en uppsjö av expansioner som erbjuder olika saker. Det finns Canyon, Stadium, Valley och Lagoon för att nämna några expansioner. Alla utgår från TrackMania 2. 

Gameplay HÄR.

#1 Forza Horizon 4

bilspel forza horizon 4

Rekommenderad ålder: från 3 år
Antal spelare: 
1 spelare offline, 1-12 spelare online
Plattformar:
PC, Xbox One
Premiär: 2 oktober 2018
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Listans etta. Kanske inte en självklar etta men åtminstone det spel jag tycker bäst om bland bilspelen här. Forza Horizon 4. Spelet utspelar sig i Storbritannien av alla ställen, och det var inget jag blev exalterad av först. Men jag blev snabbt glatt överraskad och frågan är om inte det här är det snyggaste bilspelet någonsin? 

Grafiken är magisk med dynamiskt väder, och dom nya årstiderna som introduceras. Atmosfären och världens känns mer levande än någonsin och körglädjen sitter som ett smäck rakt igenom. Spelet blandar mellan arkadkänsla på vissa banor, och racingsimulator på andra. Det gör att spelet tilltalar i princip alla bilspelsfanatiker. 

Spelet innehåller hela 450 bilar, och man märker rätt snabbt att det blir svårt att hinna med att testa alla innan man går till ett annat spel. Det stora pluset är den stora öppna världen med allt vad den innebär, och det är lätt att försvinna in i det här spelet. Det är i dagsläget mitt favoritspel när det kommer till bilspel. Hands Down!

Gameplay HÄR.

Slutsats

Slutsatsen är att det faktiskt finns bilspel för den som letar, och förhoppningsvis hittar alla något intressant här man inte spelat förut. Listan kan gå on and on och i framtiden kommer den säkerligen se annorlunda ut. 

Men tills dess tror jag dessa 12 bilspel kan hålla er sysselsatt under flera timmar, för vem älskar inte bilar och racing egentligen? 

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se