Vilka är världens mest sålda spelkonsoler?

Det är något väldigt speciellt med TV-spel. TV-spel och konsoler har varit på tapeten i cirka 40 år nu och det har producerats en och annan konsol under den tiden.

Gamingkulturen ser inte ut att försvinna heller utan blir bara starkare och starkare vilket är fantastiskt!

Med releasen och hypen av PS5 och Xbox Series X kan man tro att dom skulle ta plats i den här artikeln, men icke. Försäljningssiffrorna har varit bra, framförallt för PS5 – men inte i närheten av de gamla klassikerna vi kommer gå igenom.

Relaterat: Vilka är världens mest sålda spel?

Jag går igenom de 11 mest sålda spelkonsolerna och listan kommer troligtvis överraska dig – för den överraskade mig rejält.

Vi tittar inte endast på de större spelkonsolerna utan även hand-held konsoler, alltså konsoler du håller i handen och spelar. Vi kommer även titta på deras främsta konkurrenter samt när spelkonsolerna släpptes på marknaden i Europa.

Så vilka är världens mest sålda spelkonsoler?

11# Nintendo 3DS

 • Sålda exemplar: 67 miljoner
 • Främsta konkurrent: PlayStation Vita
 • Premiär: 25 mars 2011

Nintendos 3DS blev inte lika populär som föregångaren Nintendo DS men sålde i 67 miljoner exemplar så det är verkligen inte illa pinkat. Den var även bakåtkompatibel till föregångaren Nintendo DS vilket hjälpte den att växa i popularitet.

Jag har faktiskt aldrig testat Nintendo 3DS men har generellt hört väldigt gott om den från dom som har. Den sålde betydligt bättre än PlayStations motsvarande produkt – PlayStation Vita som inte tar plats på den här listan.

10# Game boy Advance

 • Sålda exemplar: 81.5 miljoner
 • Främsta konkurrent: Neo Geo Pocket Color
 • Premiär: 22 juni 2001

Game Boy Advance, vilken stjärna bland spelkonsoler och en av världens mest sålda spelkonsoler. Den här minns jag väldigt väl!

Relaterat: Vilka är världens dyraste TV-spel?​

Den kom i början av 2000-talet och var ungefär lika kraftigt som Super Nintendo. Den var även bakåtkompatibel med Game Boy och Game Boy Color vilket boostade försäljningssiffrorna ytterligare.

Jag minns framförallt hur mycket man spelade Pokémon Ruby på den här skönheten. Good times!

9# PlayStation Portable

 • Sålda exemplar: 82 miljoner
 • Främsta konkurrent: Nintendo DS
 • Premiär: 1 september 2005

En till lirare bland handhållna konsoler som gjorde väldigt bra ifrån sig. 82 miljoner sålda exemplar mellan 2004 till 2014 är klart godkänt.

Det var också Nintendo DS främsta konkurrent och PlayStation Portable var inte bara en spelkonsol utan kunde även spela upp musik & film. 

Jag personligen fastnade aldrig för konsolen på grund av ett bristande utbud av spel helt enkelt. Men jag vet många som gick omkring med sitt PSP dagligen och spelade titlar som God of War med flera. 

8# PlayStation 3

 • Sålda exemplar: 83.5 miljoner exemplar
 • Främsta konkurrenter: Nintendo Wii och Xbox 360
 • Premiär: 23 mars 2007

Även om jag inte ägde mitt PlayStation 3 förens till ganska nyligen så har konsolen ändå en speciell plats i mitt hjärta. PlayStation 3 släpptes 2006 och en av världens mest sålda spelkonsoler har sålts i cirka 83.5 miljoner exemplar.

Det var den första konsolen som inkluderade en Blu-ray spelare, och dom främsta konkurrenterna under storhetstiden var Nintendo Wii och Xbox 360.

Vid tillfället så var den även dyrast i TV-spels världen men blev omåttligt populär i alla fall. Sony har alltid varit duktiga på att hålla vissa spel exklusiva till deras egna system och det är också anledningen till att jag köpte den här konsolen.

Med exklusiva spel som The Last of Us, Uncharted-serien och Ratchet & Clank så blev konsolen oemotståndlig till slut.

7# Xbox 360

 • Sålda exemplar: 84 miljoner
 • Främsta konkurrenter: PlayStation 3 och Nintendo Wii
 • Premiär: 2 december 2005

Xbox 360 är den konsol jag spelat allra mest på, och med 84 miljoner sålda exemplar så slår den precis konkurrenten PlayStation 3. 

Även om Microsofts speltitlar inte riktigt var lika häftiga som Sonys så hade Xbox 360 väldigt mycket att erbjuda. Den var framförallt lättare för spelutvecklare att programmera mot än PlayStation 3 – vilket resulterade i att spelen generellt såg bättre ut på 360 än PS3an. 

Förutom det så började streamingtjänster existera på konsolen tidigt såsom Netflix och Viaplay och de resulterade snabbt i att konsolen även blev vardagsrummets mediacenter. 

Jag minns hur smidigt det var att ha en extern hårddisk inkopplad i Xboxet med serier och film. Dom sista åren använde jag konsolen mer som mediacenter än spelkonsol. 

6# PlayStation 4

 • Sålda exemplar: 88 miljoner
 • Främsta konkurrenter: Xbox One och Nintendo Switch
 • Premiär: 29 november 2013

PlayStation 4 är den konsol som sålt mest av de konsoler som släppts dom senaste åren. Med hela 88 miljoner exemplar sålda just nu så konsolen helt klart väldigt framgångrik och en konsol att räkna med. 

Jag äger en personligen för att få ta del av Sonys fantastiska eklusiva spel som finns till PlayStation – men överlag spelar jag faktiskt mer på mitt Xbox One. 

Men släppet av PlayStation 4 Pro så kommer troligtvis försäljningen av originalet att trappa ner avsevärt men att hamna på plats sex på den här listan är väldigt imponerande. 

5# Wii

 • Sålda exemplar: 101 miljoner
 • Främsta konkurrenter: Xbox 360 och PlayStation 3
 • Premiär: 8 december 2006

Nintendo Wii sopade mattan med sina största konkurrenter, Xbox 360 och PlayStation 3 när det kommer till försäljningssiffror. Nej det kanske är att ta i men Nintendo Wii erbjöd något helt unikt när man släppte konsolen i slutet av 2006.

Med sina rörelse-kontroller blev konsolen även lika intressant för vuxna och under en viss tid tror jag alla familjer hade ett Nintendo Wii hemma i vardagsrummet. Wii Sports som såldes med konsolen här i Europa är även ett världens mest sålda spel – och passade verkligen hela familjen.

Jag äger inte längre ett Wii tyvärr men jag har haft väldigt roligt med den här konsolen och det är inte svårt att se varför det är en av världens mest sålda spelkonsoler. 

4# Playstation 1

 • Sålda exemplar: 102.4 miljoner
 • Främsta konkurrent: Sega Saturn och Nintendo 64
 • Premiär: 29 september 1995

Det här är inte bara ett flaggskepp för Sony, utan för hela TV-spels branschen då PlayStation banade väg för att vi gick ifrån 2D baserade spel till efterlängtade 3D. 

Det är galet att PlayStation släpptes i Europa redan 1995 och att konsolen snart är 25 år gammal. Det är en fantastisk konsol rakt igenom som verkligen leverade när den kom. Jag minns hur mycket man nötte Tekken, Final Fantasy och Tony Hawk Pro Skater 2 på den här konsolen. 

Good times.

3# Game Boy

 • Sålda exemplar: 118 miljoner
 • Främsta konkurrent: Sega Game Gear
 • Premiär: 28 september 1990

Game Boy originalet släpptes redan 1990 i Europa, och 1998 kom Game Boy Colour. Jag tror alla gamers vid något tillfälle har ägt ett Game Boy. Det bara måste vara så. 

Game Boy blev förstås enormt populärt när den var så praktisk och Nintendo satsade ordentligt på konsolen som fick fina titlar som Zelda: Link’s Awakening, Super Mario, Tetris och Pokémon spelen förstås. 

Jag äger inget Game Boy idag men jag ser dom ofta på Tradera så förhoppningsvis finns det ett i mitt hem snart igen. Ett måste för alla gamers. 

2# Nintendo DS

 • Sålda exemplar: 154 miljoner
 • Främsta konkurrent: PlayStation Portable
 • Premiär: 11 mars 2005

Den här konsolen förvånade mig ordentligt. Att Nintendo DS sålt 154 miljoner exemplar är helt klart en skräll i min värld – för jag personligen fastnade aldrig för konsolen.

Kanske är Asien överrepresenterat när det kommer till försäljningen men den tycks vara väldigt omtyckt även här. Med en touchdisplay nertill och stöd för WiFi så var den packad med utrustning.

Men där konsolen stod ut bland andra, och som jag tror påverkat försäljningen, är såklart utbudet av spel på Nintendo DS.

Med titlar som Pokémon Diamond och Pearl, Pokémon Platinum, Diddy Kong Racing, Mario Kart, Super Mario och Zelda: The Phantom Hourglass så finns allt för en gamer, framförallt fans av Nintendo.

En klar skräll bland världens mest sålda spelkonsoler?

1# Playstation 2

 • Sålda exemplar: 155 miljoner
 • Främsta konkurrent: Microsoft Xbox, Nintendo GameCube och Sega Dreamcast
 • Premiär: 22 november 2000

Min favoritkonsol strax efter Xbox 360. Vilken hjälte till konsol och knapp vinnare med 155 miljoner sålda exemplar. Det är galet hur många exemplar det är. 

PlayStation 2 släpptes redan år 2000 och var den första konsolen som släpptes med inbyggd DVD-spelare. Förutom det så var den för det mesta bakåtkompatibel till den första PlayStation konsollen – vilket var väldigt ovanligt under den tiden. 

Med den stora anledningen till att det är idag  den mest sålda spelkonsolen är det enorma utbudet av spel. Över 2000 titlar går att spela på konsolen. 

Jag är glad att jag fortfarande har kvar mitt exemplar som jag säkert lagt ner flera tusen timmar på – framförallt på GTA San Andreas. 

Vart köper man spel till gamla konsoler?

Om du äger någon av dom här spelkonsolerna och letar efter nya spel så rekommenderar jag starkt Retrospelsbutiken.se eller GameShop.se.

Förutom det finns förstås Tradera där jag huserar väldigt ofta. Men i och med covid-19 ökade intresset för retrospel explosionsartat och priserna har därför stigit ordentligt. Något att ha i åtanke även på sajter som Tradera. Det bästa men svåraste är annars marknader och loppisar. Det är där man kan göra dom största fynden.