8 fightingspel alla spelfanatiker måste testa enligt experten

I den här artikeln har vi tagit hjälp av Bionisguy. Bionisguy är Twitch-streamer och en fightingspelsfanatiker utöver det vanliga som testar nya titlar hela tiden. Han har valt ut 8 fightingspel åt oss som han påstår är något alldeles extra.

8 fightingspel som sopar mattan med dom andra

Det är något speciellt med att spela denna typ av spel, både med spelare som är bra och nya spelare. Det är oftast en extremt härlig gemenskap.

För dig som redan är en fightspelsfanatiker som mig själv, så rekommenderar jag EVO (Evolution Championship Series) En årlig tävling inom just fightingspel som är riktigt nice för oss som gillar e-sport. Aja, nog om det. Nu ska vi snacka fightingspel.

Vad är ett fightingspel?

Kort och gott, 1v1, du mot en annan, där du väljer en karaktär i ett av fightingspelen och mer eller mindre pucklar på varandra, vinnaren är den som överlever.

Fightingspel låter som ett simpelt koncept att kunna följa tycker man, men det är nästan alltid något speciellt med alla spelen med tanke på att det finns så många av dom. Alla spel har olika mechanics, exempelvis Guilty Gear har något som kallas för Roman Cancel, Mortal Kombat har special cancels etc.

Jag är inte proffs på fightingspel, men jag har oerhört roligt med dom, och har du en kompiskrets som delar ditt intresse så blir det bara ännu bättre. Om inte så rekommenderar jag att du börjar introducera fightingspel till dina vänner direkt.

Missa inte: Dom 25 bästa TV-spelen för alla åldrar

Det finns dock ett problem med fightingspel, och det är att dom dör ut väldigt snabbt för andra fightingspel mer eller mindre tar över marknaden, så ett fightingspel kan man se som en färskvara. Eller ja, förutom ett spel som ni kommer få se i listan som inte riktigt dör ut som dom flesta andra.

Den här listan är också en personlig lista där jag vill dela med mig av de 8 bästa fightingspelen jag har spelat, och risken finns att alla inte håller med om den – men förhoppningsvis finns det något här för alla.

#8 Super Smash Bros. Ultimate

Rekommenderad ålder: från 10 år
Antal spelare: 1-8
Plattformar: Nintendo Switch
Premiär: 7 December 2018

Tekniskt sett inte ett traditionellt fightingspel, men jag väljer att inkludera det ändå för det är ett sånt extremt roligt partylir för vänner.

Smash vet nog allihopa vad det är för spel, många av våra favoritkaraktärer från olika Nintendotitlar som slåss på olika banor från olika spel.

Det är även lite av en barndomsdröm som blir uppfylld. För bara tanken av att se exempelvis Simon Belmont från Castlevania slåss mot Mario är inte något man ser varje dag.

Smash är även ett spel som är väldigt enkelt att komma in i, ge vem som helst en kontroller och dom kommer snabbt på vad man ska göra. Det som är unikt med det här fightingspelet är att istället för att följa den traditionella formulan med livmätare som går ner, så går den upp ju mer man blir slagen.

Målet är att försöka slå av sin motståndare från banan man befinner sig på, och desto högre procent som motståndaren har, desto snabbare och längre kommer denna att flyga vid varje slag.

Äger du en Nintendo Switch men inte vet vad du vill spela? Då rekommendera jag det här fightspelet för dig. Tveka inte, testa!

Gameplay HÄR.

#7 Street Fighter V

Rekommenderad ålder: från 14 år
Antal spelare: 1-2
Plattformar: Playstation 4, Microsoft Windows
Premiär: 16 Februari 2016

Här har vi ett till välkänt fightingspel, alla gamers har nog hört talats om just “Street Fighter”.

Det här spelet är egentligen det spel som satte standarden när det släpptes, över hur fightingspel skulle se ut framåt. Och även tack vare en bug i tidig utveckling så utvecklades själva mekaniken i fightingspel överlag.

Till en början var det meningen att det skulle vara två karaktärer som helt enkelt bara slogs med varandra, men en bug orsakade att när man slog upp motståndaren i luften kunde man göra något som kallas för att “juggla” genom att fortsätta en combo när någon var i luften.

Street Fighter V är ett fightingspel som alltid kommer vara ett spel jag kommer tillbaka då och då för så pass härligt är det.

Det här är ett traditionellt fightingspel där du har en livmätare men även en supermeter i botten som mer eller mindre betyder att man kan genom att göra en specialattack så kan man trycka ner två av samma knapp för att använda en mätare för att göra en starkare attack.

Om du är ny till traditionella fightingspel kan jag rekommendera dig att börja här för att testa helt enkelt.

Gameplay HÄR.

#6 Soul Calibur 6

Rekommenderad ålder: från 13 år
Antal spelare: 1-2
Plattformar: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One
Premiär: 9 Oktober 2018

Jag minns fortfarande när Soul Calibur 2 kom ut för väldigt längesen och exakt alla jag kände spelade det, vilket sjukt roligt fightingspel det var då. Och nu flera herrans år senare med 6:an så har dom verkligen lyckats med att fånga samma känsla som 2:an hade.

Det här fightingspelet är lite annorlunda från det traditionella fightingspel. Istället för att spela helt i 2D, där man bara kan röra sig vänster och höger så har det här fightingspelet något som kallas för 8 way run. Du kan mer eller mindre röra dig i 8 riktningar. 

Spelet bygger inte så mycket på kombos i sig utan mer på vem som kan peta ut den andra från banan. Det gäller att hålla koll på vart sin karaktär står, då man kan ramla av i nästan alla banor.

Den största anledningen till att jag blev väldigt hypad på det här spelet var för att Geralt från Witcher är en gästkaraktär i det här spelet, och vilken gästkaraktär det är, dom har verkligen fångat allt med The Witcher när det kommer till Geralt.

Och som en andra gästkaraktär har vi även 2B ifrån NierR:Automata.

Gameplay HÄR.

#5 Samurai Shodown

Rekommenderad ålder: från 16 år
Antal spelare: 1-2
Plattformar: Arcade, Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia
Premiär: 25 Juni 2019 (TBA på Microsoft Windows och Nintendo Switch)

Jag trodde inte jag skulle gilla det här fightingspelet alls först när det väl kom ut, men efter att ha spenderat en kväll med det här med ett par polare så blev det fantastiskt kul. Det är ett mycket långsammare fightingspel än många andra. Och du behöver mer eller mindre försöka hålla avstånd och spela mer defensivt än i andra fightingspel. Kombos existerar, men det är väldigt simpla 2-3 hit kombos.

Det här är även ett spel jag nästan föredrar att kolla mer på än att spela själv, för att se topspelare spela det här, det är många gånger man nästan håller på att klämma sönder något för det är så jämnt mellan spelarna.

Gameplay HÄR.

#4 Killer Instinct

Rekommenderad ålder: från 18 år
Antal spelare: 1-2
Plattformar: Arcade, SNES, Game Boy, Nintendo 64, Xbox One, Windows 10
Första premiär: 28 Oktober 1994.
Remake premiär: 22 November 2013

Om du har ägt ett SNES så tror jag nog du känner igen den här titeln. Det här fightingspelet släpptes först till SNES, för att sedan fortsätta sin utveckling på Nintendo’s konsoler under 90-talet.

Men det är inte det Killer Instinct jag vill fokusera på, utan jag vill fokusera på remaken som kom 2013 – som blew my mind.

Detta fightingspel kan man säga började som ett test helt enkelt med att försöka återuppliva en gammal titel igen på Xbox One, och det lyckades dom verkligen med.

Spelet är även Free-to-Play om du äger ett Xbox eller igenom Windows 10 store. Där byter dom karaktärer varje vecka så man kan spela nya. Du kan såklart också köpa hela spelet med alla karaktärer om du känner för det.

Det som är lite unikt i mitt tycke med det här fightingspelet är att kombos är långa, och spelet kan gå extremt snabbt om du inte riktigt vet vad du själv ska göra. Många andra fightingspel har något som gör att du inte kan fortsätta en kombo i evigheter. Exempelvis att desto längre du blir slagen, desto mer blir du tillbakaslagen eller liknande.

Killer Instinct gör helt tvärtom och en kombo kan hålla på sjukt länge och det enda sättet för dig att komma ur det är att läsa rätt på vad för sorts attack din motståndare gör. Kan det vara en light, medium eller heavy attack? Du bryter dig ur en kombo genom att trycka antingen light punch och light kick när motståndaren gör en light attack.

Jag fullkomligt älskade det här spelet när det kom, och det är inte ovanligt att jag kommer tillbaka till det och spelar igen. Om du gillar att se mycket effekter och känna mycket belöning av det du gör så kommer du älska Killer Instinct.

Gameplay HÄR.

#3 Dragon Ball FighterZ

Rekommenderad ålder: från 12 år
Antal spelare: 1-6
Plattformar: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Premiär: 26 Januari 2018 (28 September 2018 på Nintendo Switch)

Det här fightingspelet var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Jag och många andra växte upp med DragonBall, och hur utdraget och överdrivet det än var så tyckte jag det var en häftig och rolig upplevelse att kolla på och jag har alltid drömt om ett fightingspel med just DragonBall.

Och helt plötsligt fick vi DragonBall FighterZ, och vilket lir det är.

Det här är ett tagteam fightingspel istället för det traditionella som innebär att du bygger ett lag med 3 karaktärer som alla har olika sorts attacker och specialattacker. Du kan även tagga in andra karaktärer i ditt lag för att förlänga en kombo eller om den karaktären du har ute för tillfället är för låg på HP.

Du kan även använda tag-assists där du istället för att kalla in en annan karaktär så använder du en attack från den karaktären för att förlänga kombos. Exempelvis så har Super Saiyan Goku sin Kamehameha som tag-assist som hjälper oerhört i kombos.

Det här fightingspelet har även något som kallas för autocombos för att hjälpa nybörjare att komma in i spelet. En autocombo görs genom att trycka ner samma knapp tills combon är färdig. Ett väldigt trevligt inslag för nybörjare.

Spelet har även en supermätare som du kan använda dig av för att göra olika sorts superattacker, t.ex. en level 1 attack och en level 3 attack (level 1 kostar 1 mätare, Level 3 kostar 3 mätare och gör mer skada)

Är du ett fan av DragonBall rekommenderas det här starkt. Det är fan ett måste.

Gameplay HÄR.

#2 Mortal Kombat 11

Rekommenderad ålder: 18+
Antal spelare: 1-2
Plattformar: Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia
Premiär: 23 April 2019

Det här fightingspelet har verkligen startat mycket kontroversiellt drama och är även anledningen till varför ESRB-ratingen existerar. Spelet var ett simpelt fightingspel med mycket blod, men det som verkligen säljer är alla sorts finishers man kan göra på motståndaren.

Fatalitys som är som ett avslut på varje runda slutar oftast med att ett huvud flyger av och blod sprutar överallt. En del fatalitys är riktigt groteska och nästintill vidriga att se. Det är därför ESRB-ratingen kom till.

Mortal Kombat började som en kul grej på arkad under 90-talet, men har på senare tid utvecklats till ett riktigt bra fightingspel enligt mig.

Mortal Kombat 11 är ett mycket segare fightingspel än vad Mortal Kombat X var, men det gör inte spelet sämre för det. Det som dom har gjort i det här spelet är att man kan anpassa sin karaktär lite mer. Ett exempel är egna moves och alla cosmetics man får genom att spela spelet.

Nytt i det här är även breakaway som gör att man i en kombo kan trycka Neråt och R2 för att falla ur en kombo, detta kostar däremot en defensiv mätare som byggs upp under tiden du spelar.

Även något som kallas för Fatal Blows, när du har 30% eller mindre HP kan du trycka R2 och L2 samtidigt för att göra en attack som startar en cinematic, se det som en sista utväg för att få lite andrum, samt att du kan göra det här från kombos.

Tacksamt är att inlärningskurvan inte är så lång, och det känns enkelt att komma in i. Det är oftast varför jag rekommenderar det. Testa bara. Troligtvis kommer du gilla det.

Gameplay HÄR.

#1 Tekken 7

Rekommenderad ålder: från 13 år
Antal spelare: 1-2
Plattformar: Arcade, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Premiär: 2 Juni 2017

Det här är spelet jag hintade om i början av artikeln. Spelet som inte kommer dö ut på ett bra tag. Det är något speciellt med Tekken som gör att man vill spela mer och mer och mer hela tiden. Spelet släpptes inom japanska arkades redan Mars 18 2015, men såg dagsljuset på konsoller här hos oss så sent som 2017.

Att ett fightingspel har levt så länge som det gjort är verkligen helt otroligt ändå, och till och med skaparen Katsuhiro Harada har svårt att förstå hur spelet bara ökar i populäritet varje år.

Season 3 är påväg för det här spelet och jag ser verkligen framemot att se vilka nyheter det för med sig.

Tekken 7 är även det första inom serien som har tagit in gästkaraktärer. Vi har i det här spelet t.ex. Akuma, känd från Street Fighter, Geese Howard känd från King of Fighters, Noctis Lucis Caelum från Final Fantasy 15 och även boven Negan från Walking Dead.

Det är svårt att förklara exakt vad som gör Tekken så bra, för liksom allt i mitt tycke är så bra med det, alla karaktärer känns bra och roliga att spela, och musiken, herregud vilken bra musik det är i det här spelet. Soundtracket är något man inte glömmer, och jag har det ganska ofta i lurarna på jobbet.

Tekken 7 introducerade även Rage Arts och Rage Drive som man kan se som en extra mechanic. När du har lågt HP aktiveras Rage, vilket gör att alla dina attacker gör lite mer skada, men en Rage Art är som en super du använder för att få ut lite extra skada i en kombo. Rage Drive’s är även en ny attack alla karaktärer får när dom har rage vilket kan starta kombos eller förlänga en kombo.

Allt är sanslöst bra i det här fightingspelet. Ett måste för alla, oavsett om man är ett fan av genren eller inte.

Gameplay HÄR.

Slutsats

Fightingspel är inte för alla då dom oftast kan vara väldigt svåra att komma in i. Men ge dom en chans! Jag tycker dom är fantastiskt roliga tidsfördriv och har du några vänner som delar intresset med dig, vad väntar du på? Testa ett av spelen, du kanske till och med hittar en kärlek för den här genren du inte visste att du hade.

Och jag vill även ge ett tips till dig om du är ny inom fightingspel. Ge inte upp direkt, fightingspel handlar om att utveckla dig själv mentalt. Och du kommer förlora mycket till en början, men när du börjar förstå vad du ska göra i vissa situationer så börjar det roliga!