3 sätt att stänga av automatiska uppdateringar

Stänga av automatiska uppdateringar

I tidigare versioner av Windows så fanns det ett alternativ för att stänga av automatiska uppdateringar. Det gör det inte längre i Windows 10 och jag är en av många som inte uppskattar den utvecklingen.

Det kan finnas många anledningar till varför man vill stänga av automatiska uppdateringar i Windows 10. En väldigt vanlig anledning är att man vill kunna planera uppdateringen själv helt enkelt, då en uppdatering från Windows ofta tar väldigt lång tid och kan komma väldigt olägligt.

Ett exempel kan vara när du installerar ett nytt program som inte börjar fungera förens du startar om datorn. När du då startar om datorn så slår dom automatiska uppdateringarna till och du behöver vänta tills installationen är slutförd.

Relaterat: Så aktiverar du Ultimate Performance i Windows 10

Att ha automatiska uppdateringar igång på en arbetsplats kan leda till katastrof när man faktiskt behöver arbeta och finnas tillgänglig. Det vet jag från egen erfarenhet.

Det är inte möjligt att stänga av automatiska uppdateringar helt och hållet tyvärr. Jag förstår Microsoft sida att man vill att alla användare ska köra med uppdaterade och säkra versioner av Windows, men det är samtidigt frustrerande att valfriheten försvunnit helt.

Du kan däremot lindra problemen med uppdateringarna med tre enkla knep som jag personligen tycker fungerar ganska smidigt.

Lösning 1: Avaktivera automatiska uppdateringar

Ja det är möjligt att stänga av automatiska uppdateringar men endast under en viss tid. Det här är alltså endast en tillfällig lösning.

Den här inställningen återställs automatiskt efter en tid tyvärr.

Däremot är lösningen så enkel att jag använder den rätt ofta när jag verkligen inte vill bli störd av automatiska uppdateringar.

 1. Klicka på Windows-tangenten + R
 2. Skriv services.msc i fältet och tryck Enter
 3. Leta fram Windows Update i listan och dubbelklicka sedan på den
 4. Under startmetod klickar du i inaktiverad istället för automatiskt
 5. Klicka sedan på verkställ

Lösning 2: Ändra inställningar för lokala grupprinciper

Den här lösningen fungerar tyvärr inte för dig som har en Windows 10 Home installation. Lokala grupprinciper är ett verktyg som endast finns tillgängligt för Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise och Windows 10 Education.

 1. Klicka på Windows-tangenten + R
 2. Skriv gpedit.msc i fältet och tryck Enter
 3. Dubbelklicka på datorkonfiguration
 4. Dubbelklicka sedan på administrativa mallar
 1. Välj sedan Windows-komponenter och scrolla längst ner till Windows Update
 2. Klicka på Windows Update och sök fram konfigurera automatiska uppdateringar som bilden ovan visar
 3. Dubbelklicka på konfigurera automatiska uppdateringar
 4. Välj Inaktiverad och klicka sedan på Verkställ som bilden nedan visar

Om du osäker på vilken version har Windows du har så kan du följa stegen nedan.

 1. Sök fram Den här datorn i startmenyn
 2. Högerklicka på ikonen och välj Egenskaper
 3. Titta din version av Windows där det står Windows-utgåva

Lösning 3: Begränsa WIFI-användningen

Den här lösningen är ganska finurlig, men fungerar endast för er som använder en wifi-uppkoppling. Det här knepet fungerar alltså inte för er som kör med en ethernet kabel tyvärr.

Windows 10 kommer med en smart inställning att inte hämta några automatiska uppdateringar om man använder en begränsad uppkoppling. Med begränsad uppkoppling menar jag när du surfar mobilt och måste betala för din surf.

Den klockrena inställningen heter anslutning med datapriser.

I dom flesta länder finns det ofta ett maxtak gällande förbrukning även för wifi-uppkopplingar, och därför går det att ställa in anslutning med datapriser för ett traditionellt wifi-nätverk.

Ett väldigt kreativt sätt att stänga av automatiska uppdateringar.

 1. Sök fram inställningar i startmenyn
 2. Klicka på Nätverk och Internet
 3. Klicka på Wi-Fi till vänster
 4. Välj sedan din wifi-anslutning
 5. Scrolla sedan ner lite och välj Ange som anslutning med priser

Jag vet inte hur du känner men att inte kunna stänga av automatiska uppdateringar är lite skrämmande. Jag är glad att det finns vägar för att kringgå sånna medeltida regler även om lösningarna här ovanför kan kännas aningen omständiga. 

Det finns även en annan lösning då man ändrar registret men det är en mer avancerad metod som också kan vara ganska riskabel. Jag personligen har inte testat det men vill du läsa om det så finns det en guide här

Jag hoppas du kikar igenom våra övriga tips & tricks för mer enkla lösningar.