Så enkelt är det att tvätta en musmatta

Hur tvättar man musmattan?

Är du en person som äter chips, godis och dricker läsk framför datorn? Eller du kanske till och med spenderar dina middagar framför burken? 

Då är nog oddsen väldigt stora att alla dom måltiderna har satt sina spår på din musmatta. Tänk efter själv, hur mycket smulor bildas inte när du äter chips?

Relaterat: Vilken är den bästa musmattan?

Jag anser mig själv ha ett normalt bordsskick men det spelar ju ingen roll när man käkar jordnötter. Ingen kan ju käka jordnötter på ett sofistikerat vis. Det bildas smulor, fett och annat skit som man omedvetet drar ut över sina datortillbehör. 

Och bortsett från tangentbordet så är det troligtvis musmattan som får ta mest stryk. Och därför ska vi gå igenom hur du enklast tvättar musmattan – för det behövs faktiskt göras oftare än man tror. 

Tvätta musmattor i olika material

Innan vi sätter igång så kan det vara klokt att titta vilken typ av musmatta du har. Om du använder en plast eller gummimatta så är det enkelt att tvätta musmattan. Då klarar du dig nog med en våt trasa och lite försiktigt gnussande. 

Men har du en musmatta i textil så behöver du troligtvis lägga ner lite mer kärlek innan den blir helt ren. Jag rekommenderar att du fyller diskhon med varmvatten och tvål först och främst. 

Sen är det bara börja knåda försiktigt så kommer mycket av smutsen lösas upp ganska omgående. Har du en musmatta som är några år på nacken så bör du vara extra försiktig, då textilmattor ofta lossnar lite på sidorna. 

Ett annat sätt att tvätta musmattan är i tvättmaskinen. Det diskuteras ofta i olika forum och det verkar fungera för vissa – medans det slutar i katastrof för andra. Men har du en musmatta som är i bra skick i övrigt så bör det inte vara några problem. 

Men använd ett program på tvättmaskinen som du vet är skonsamt mot textiler. Så skippa 90 graders 1,5 timmes program till exempel. Och lägg absolut inte musmattan i torktumlaren. Det blir inte bra. Du kan testa dig fram med en hårtork om du inte har tålamod att vänta tills den torkar ordentligt. 

Om musmattan mot förmodan inte blir ren efter du testat det vi gått igenom, så sitter smutsen troligtvis djupt nere i musmattan. Då är det bara köpa en ny som gäller.