lego spel

12 Lego spel du inte får missa

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vilka är dom bästa lego spelen?

Tidigare i år så skrev jag en artikel om 25 TV-spel för barn, där jag vid ett par tillfällen lyfte fram några bra lego spel och berättade mer om dom. Det gav mig senare idén att skapa en renodlad artikel för just lego spel. 

Suveränt eller hur?

Det jag främst tycker om så mycket med dom här spelen, och varför jag ofta förespråkar dom är spelens målgrupp. Till skillnad från många många andra spel idag, så kan hela familjen uppskatta ett lego spel – oavsett vilken konsol man spelar på. Det är säkerligen därför dom blivit så populära också.

Nästan alla spel på listan lämpar sig också bäst tillsammans med en vän. Dom är perfekt när man har en polare över och bara vill njuta av lite soffhäng, eller har flera barn som vill spela tillsammans. 

Vilket lego spel är bäst?

Först och främst är inte alla lego spel likadana, även om dom flesta påminner mycket om varandra. Vissa försöker sig på något nytt, som Minecraft-kopior medans andra är rena split-screen multiplayer spel. Och att utse en vinnare är inte särskilt enkelt, och alla som läser den här artikeln kommer inte hålla med. Så istället för att fokusera på vilket spel som är bäst, så listar jag istället 12 lego spel som faktiskt är bra. 

Relaterat: Vilka är världens mest sålda spelkonsoler?

Men vilket som är bäst låter jag er själva avgöra, även om ni kommer märka att jag har en personlig favorit. 

#12 LEGO Jurassic World

lego spel jurassic world

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar: 
Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows, Mac OS
Premiär: 12 juni 2015
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Först ut på listan, och även listans ”sämsta” titel är Lego Jurassic World. Jag har som sagt tidigare tagit upp det här spelet, och det blev inte särskild populärt när det släpptes. Men det innehåller ändå ett par roliga sekvenser och uppskattar man filmen så är spelet ett måste. 

Filmen Jurassic World var till mångas förvåning inte riktigt seriös, likt dom gamla hederliga filmerna inom Jurrasic Park-serien. Det speglas ordentligt även i spelet, som riktar in sig väldigt mycket på humor, och tappar spelkänslan någonstans på vägen. 

Men jag tycker det är värt att testa i alla fall, och kan rekommendera spelet särskilt mycket till er som tyckte om filmen. Ett helt okej lego spel!

Gameplay HÄR.

#11 Lego Racers

lego spel lego racers

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar:
Microsoft Windows, Playstation, GameBoy Colour och Nintendo 64
Premiär: 31 juli 1999
Finns hos: Bland annat gratis att spela på ArcadeSpot

Här besöker vi en gammal klassiker, och ett spel jag personligen verkligen uppskattade när det släpptes. Alla lego spel behöver inte vara nya för att vara bra, och lego racer är ett bevis på det. 

Spelet är nästan en kopia av det första Mario Kart, fast inspirerat av lego. Precis som Mario Kart är spelet fullt av utmanande banor med alla möjliga olika egenskaper. Det finns Power-Ups, faror längs banorna som överraskar, och många olika karaktärer att välja på. 

Det som främst gjorde att Lego Racer stack ut bland konkurrenterna var möjligheten att kunna bygga sin egna racingbil. Det finns förvånansvärt mycket du kan ändra och bygga om på egen hand. Ett spel som är tidlöst och fortfarande uppskattas av många fans av lego spel.

Sen att spelet också är gratis är ju en fördel.

Gameplay HÄR.

#10 Lego Movie Videogame

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar:
Microsoft Windows, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One, iOS, Android
Premiär: 14 februari 2014
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

The Lego Movie var ju förvånansvärt bra när den kom ut för ett par år sedan, så ett spel baserat på filmen borde ju bli succé? 

Nja, både och skulle jag säga. 

Har man inte sett filmen och testar spelet så kommer man troligtvis känna sig ganska förvirrad. Jag tycker inte man får en bra introduktion i vad som händer, och spelet börjar mitt i en av filmens sekvenser. Spelet gör sig bäst tillsammans med en vän, likt andra lego spel. Man samlar stålar, slår sönder saker och löser olika pussel och utmaningar tillsammans. 

Jag som tyckte filmen var väldigt bra tycker också om det här spelet. Alla skådespelare från filmen har även varit delaktiga i spelet, vilket gör att det känns ännu bättre. Men för er som inte sett filmen så rekommenderar jag att ni gör det först och testar sen. 

Det här spelet är också bättre än uppföljaren Lego Movie 2 videogame som släpptes i mars 2019. 

Gameplay HÄR.

#9 Lego Worlds

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare lokalt, flera spelare online
Plattformar: 
Nintendo Switch, PC, PS4, Xbox One
Premiär: 7 mars 2017
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Ett lego spel som tänker utanför boxen och levererar något unikt. Till skillnad från nästan alla andra lego spel så påminner Lego Worlds mer om Minecraft än något annat. 

Precis som i Minecraft råder total frihet, och fokuset ligger på att bygga lego precis som barn alltid ha gjort i verkliga livet. Det finns något fantastiskt i att bara bygga, och inte behöva tänka på någon speciell story eller andra aspekter som spel vanligtvis innehåller.

Är man ett fan av Minecraft, och samtidigt gillar lego spel så är det här perfekt. För mig personligen hamnar spelet någonstans mittemellan. Det är läckert men jag fastnar inte för det av någon anledning. 

Gameplay HÄR.

#8 Lego Indiana Jones

Rekommenderad ålder: från 3 år
Antal spelare: 
1-2 spelare lokalt
Plattformar: 
Nintendo Switch, PC, PS4, Xbox One
Premiär: 6 juni 2008
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Det känns som det här spelet släpptes igår, men faktum är att det är ett av listans äldsta spel. Men det gör inget för spelet är fortfarande väldigt roligt. Likt dom flesta lego spelen i samma genre går det ut på lösa pussel och andra utmaningar – medans man spöar nazister med piskan Indie har förstås. 

Spelet är baserat på dom tre första, dom tre klassiska Indiana Jones-filmerna – och det finns mycket att se och göra. Fans av Indiana Jones kommer älska det här spelet, och jag rekommenderar starkt att ni är två som spelar samtidigt. Det gör det hela betydligt roligare. 

Gameplay HÄR.

#7 Lego Marvel Super Heroes 2

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar: 
Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows, Mac OS
Premiär: 17 november 2017
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Allt som har med Marvel att göra har fullkomligt exploderat i popularitet dom senaste åren. Så när Lego började släppa lego spel baserade på filmerna så var nog inte många förvånande. Det var snarare bara en tidsfråga. 

Och det är förståeligt. Marvel + Lego spel passar faktiskt riktigt bra ihop, och på plats 7 på listan hittar vi Lego Marvel Super Heroes 2. 

Spelet i sig erbjuder inget banbrytande, och påminner om flera andra lego spel. Likt andra gör det sig bäst när man spelar tillsammans med någon vän. 

Spelet innehåller förväntat alla superhjältar och superskurkar du kan tänka dig. Du kan spela som Spider-Man, Captain Marvel, Doctor Strange, Black Panther, Hulken, Thor och många fler. 

Det blev inte så himla väl bemött av spelkritikerna när det släpptes, men fans tycks ändå uppskatta det som erbjuds – och jag personligen har haft väldigt många roliga timmar tillsammans med det här spelet. 

Gameplay HÄR.

#6 Lego The Incredibles

lego spel lego incredibles

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar: 
Nintendo Switch, PC, PS4, Xbox One, Mac OS
Premiär: 13 juli 2018
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Här är ett lego spel som kritikerna tyckte betydligt bättre om. Lego The Incredibles är baserad på de två filmerna med samma namn (superhjältarna 1 & 2 på svenska). Det är ett fantastiskt roligt spel, och det är fullt förståeligt med tanke på hur bra filmerna faktiskt är. 

Här kan du spela med hela familjen Incredibles och alla har unika egenskaper och krafter precis som i filmerna. Pappan, Mr Incredible är t.ex. enormt stark medans sonen i filmen, Dash, springer supersnabbt. 

Det tillsammans med humorn i spelet gör att det känns roligt rakt igenom. Spela det tillsammans med en vän för bästa spelupplevelse och njut bara. 

Ett lego spel för hela familjen. 

Gameplay HÄR.

#5 Lego Lord Of The Rings

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar:
PC, PS3, Xbox 360, Wii, PS Vita, Nintendo DS, 3DS, Mac, iOS
Premiär: 30 november 2012
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Vem älskar inte Lord of the Rings? Så varför inte ett spel helt baserat på filmerna. När Lego Lord of the Rings släpptes var jag klart exalterad. Som förväntat blev jag inte besviken heller. Spelet följer filmernas handling, men erbjuder samtidigt riktigt roliga delar som leder till många skratt. 

Har man sett filmerna så kommer handlingen förstås inte förvåna, men i filmernas mest avgörande sektioner har man lagt in utrymme för skratt, och det uppskattas. Spelet är inge höjdare att lira själv, så hitta på en kompis att spela med innan du testar det. 

Det enda negativa jag har att säga om det här spelet är att karaktärerna ibland känns alldeles för lika, så söker man helt unika karaktärer med olika egenskaper så kanske det inte är det bästa.

Gameplay HÄR.

#4 Lego Pirates of the Caribbean

lego spel lego pirates of the caribbean

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar:
PC, PS3, Xbox 360, Nintendo DS, PSP, Wii, Nintendo 3DS
Premiär: 12 maj 2011
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

På position fyra hittar vi Lego Pirates of the Caribbean, och det sticker ut lite mer än övriga titlar på ett sätt. Det är faktiskt ganska svårt ibland, och det är inte lego spelen kända för. För mig som vuxen nörd gör det ingenting, men för yngre barn tror jag det kan vara ganska utmanande. Ledtrådarna till pusslen i spelet är sällan uppenbara, och det blir lätt att man fastnar en stund innan man förstår vad man ska göra.

Allt annat är fantastiskt. Karaktärerna är suveräna, musiken är klockren och banorna är väldigt detaljerade. Precis som nästan alla lego spel krävs det nästan att man har en vän att spela ihop med. Det blir åtminstone enklare på det sättet, framförallt när det kommer till just det här spelet. 

Gameplay HÄR.

#3 Lego Batman 2: DC Super Heroes

lego spel lego batman 2 superheroes

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar:
PC, PS3, Wii U, Xbox 360, PS Vita, Nintendo 3DS, Wii
Premiär: 31 maj 2013
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Här har vi ett till actionfyllt lego spel med Batman och Superman som frontfigurerna. Det som blev banbrytande med just den här titeln var att man använde sig av riktiga voice actors (skådespelare som gjorde rösterna), och jag tyckte det var grymt nice. 

Precis som i filmerna är det Lex Luthor och Jokern som är huvudskurkarna. Banorna är utmanande och roliga, och spelar man ihop med en kompis blir det extra roligt. Jag har spenderat åtskilliga timmar med det här spelet, och jag tyckte det var riktigt underhållande, även om det såklart påminner om övriga spel på den här listan. 

Gameplay HÄR.

#2 Lego Star Wars: The Force Awakens

lego spel lego starwars force awakens

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar:
PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One, PS Vita, Nintendo 3DS
Premiär: 28 juni 2016
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Jag är ett stort fan av Star Wars, vem är inte det egentligen? Men dom nyare filmerna är inte mina personliga favoriter. Så jag var något tveksam när jag köpte Lego Star Wars: The Force Awakens. 

Men jag blev glatt överraskad. Där filmen försöker vara rolig, och inte alltid lyckas – så lyckas spelet betydligt bättre. Det är vackert att titta på, innehåller flera läckra sekvenser från filmerna, och känns väldigt ordentligt utvecklat. Har man en kompis eller ett syskon att spela med, så lämpar sig det här perfekt. 

Spelet levererar egentligen inte så mycket nytt till lego spelen som helhet, men det man får är väldigt väl utfört och också förbannat roligt. 

Gameplay HÄR.

#1 Lego Dimensions

lego spel lego dimensions

Rekommenderad ålder: från 7 år
Antal spelare: 
1-2 spelare
Plattformar:
PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Premiär: 29 september 2015
Finns hos: NetOnNet.se och Webbhallen.se.

Här har vi ett spel som sticker ut från mängden – Lego Dimensions! 

Det här spelet är listans vinnare enligt mig åtminstone, och jag ska förklara varför. 

Till skillnad från dom andra spelen på listan, som oftast är baserade på en film eller franchise, så blandas tammefan nästan allt i det här spelet. Det finns karaktärer och inslag från Lord of the Rings, Tillbaka till framtiden, Lego Movie, Batman, Ghost Buster, Scooby-Doo, Harry Potter och E.T med mera. 

Det gör att spelet erbjuder enormt mycket för alla typer av spelare, och det finns verkligen massor att göra. Förutom det som inkluderas i originalversionen av spelet så finns det även en massa expansioner man kan köpa, för att förlänga äventyret ytterligare. 

Grymt roligt lego spel för hela familjen som jag varmt kan rekommendera.

Gameplay HÄR.

Slutsats

Jag tror våra kära lego spel är här för att stanna, och dom har gång på gång bevisat att det går att göra roliga och enkla spel baserat på filmer. Min stora farhåga för serien är däremot att man inte riktigt kommer med något nytt. 

Nästan alla nya spel som produceras påminner om dom tidigare. Så har man spelat ett så har man spelat alla brukar vissa säga. Det påståendet håller jag inte riktigt med om, men jag kan hålla med om att det krävs lite nytt inom serien i fortsättningen. Det ska bli väldigt spännande att se vad som kommer bli av det nya lego spelet Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se