12 bästa strategispelen

12 strategispel du måste spela innan du dör

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vilka är dom bästa strategispelen?

Det här är en artikel jag verkligen sett fram emot att skriva. Många av dom bästa spelen jag spelat är strategispel och jag letar alltid efter nya titlar att testa.

Strategispel inkluderar främst PC-spel och genren har funnits väldigt länge nu. Enligt mig själv så hade strategispelen sin storhetstid runt sekelskiftet och det var kring den tiden det utvecklades flest titlar.

Åtminstone dom största kommersiella titlarna producerades runt den tiden.

Och även om strategispel inte är alla gamers favoritgenre så utvecklas det fortfarande nya spel varje år för att mätta den skaran av gamers som finns – och det är jag väldigt tacksam för.

Vad är ett strategispel?

Ja det finns flera olika typer av strategispel. Det finns bland annat RTS-spel (Real-time Strategy) och ARTS-spel (Action Real-time Strategy) även kallat MOBA för att nämna några.

Det finns också sällskapsspel som strategispel men i den här artikeln kommer vi inte fokusera på dom. Istället endast PC och TV-spel.

Jag kommer ha med spel där strategi och taktik spelar en avgörande roll och där strategiska element existerar och dominerar. Strategispel är än idag ett av dom bästa sätten att spela tillsammans med vänner. Med det sagt rekommenderar jag att du läser vår guide över dom bästa lan-spelen

Alla kanske inte har samma uppfattning med om vad ett strategispel är för något. Men listan kommer garanterat innehålla något för alla.

#12 Age of Empires 3

Tolfte bästa strategispelet Age of Empires 3

Specifikationer

Plattform: PC
Utvecklare: Esemble Studios
Utgivare: Microsoft
Antal spelare: 1-8
Släpptes: 4 november 2005

Fördelar

 • Fin och mysig grafik
 • Bra och lång campaign
 • Magiskt soundtrack

Nackdelar

 • Väldigt små maps
 • Relativt kass AI
 • Korta games

Age of Empires 3.

Jag minns vilken hajp det var att äntligen få spela uppföljaren till Microsofts dundersuccé Age of Empires 2.

Fick vi det vi ville ha?

Inte riktigt.

Age of Empires 3 är ett bra strategispel, absolut. Men man tappade några avgörande element på vägen och det är förklaringen varför inte spelet tar en högre plats på vår lista.

Det som gjorde Age of Empires 2 så bra var den stora kartan med så många strategiska möjligheter att välja mellan. Banorna i Age of Empires 3 är den stora anledningen till att jag inte fastnade för det.

Det spelet däremot gjorde bra var att ge oss spelare en gedigen spelkänsla. Allt är väldigt responsivt och välutvecklat. Med det sagt så måste spelet ändå spelas – framförallt av er som tycker om genren.

Gameplay HÄR.

#11 Stardew Valley

Stardew Valley strategispel

Specifikationer

Plattform: PC, PS4, Nintendo Switch, Xbox One, PS Vita, iOS, Android
Utvecklare:
ConcernedApe
Utgivare:
Chucklefish
Antal spelare: 
1
Släpptes:
26 februari 2016

Fördelar

 • Grymt soundtrack
 • Väldigt innehållsrikt
 • Riktigt bra spelkänsla

Nackdelar

 • Väldigt tidskrävande
 • fighting-mekaniken är inte särskilt bra
 • Det övergår efter ett tag till en lång grind

Stardew Valley är ett indie/plattform-spel där strategin är avgörande för att bli så framgångsrik som möjligt. Spelet låter dig förstås lira hur du vill då möjligheterna är oändliga över hur just du vill driva din farm – men för maximal avkastning så krävs det att man följer vissa taktiker.

Spelet är väldigt mysigt och jag tyckte verkligen om dom första 10-20 timmarna spelet har att erbjuda. Det är en vacker värld man spelar i även fast grafiken inte riktigt visar det.

Är det nått vi gamers tycker är mer avgörande än grafik så är det spelkänslan – och där levererar Stardew Valley väldigt bra. Det är nog också varför spelet blivit så populärt.

Efter dom första 10-20 timmarna tappade jag tyvärr mitt intresse rätt fort och spelet förvandlas till snabbt till en syssla. Det blev lite väl likt Farmville på Facebook för er som minns det?

Oavsett så är det ett väldigt bra strategispel som är väl vårt stålarna.

Gameplay HÄR.

#10 Starcraft 2

Tionde bästa strategispelet Starcraft 2

Specifikationer

Plattform: PC, Mac
Utvecklare:
Blizzard Entertainment
Utgivare:
Blizzard Entertainment
Antal spelare: 
1
Släpptes:
27 juli 2010

Fördelar

 • Grymt soundtrack
 • Väldigt innehållsrikt
 • Riktigt bra spelkänsla
 • Välgjort rakt igenom
 • Fantastisk multiplayer

Nackdelar

 • Saknar stöd för LAN
 • Erbjuder samma innehåll spelmässigt som första Starcraft

Missförstå mig rätt här. På minustabben skriver jag att spelet inte erbjuder något nytt. När det kommer till strategispel så är det oftast något väldigt bra – men för Starcraft 2 är det något mitt emellan.

Spelet erbjuder precis vad originalet Starcraft gjorde – fast med bättre grafik och lite andra units.

Spelet är fantastiskt välgjort. Konstigt vore det annars med Blizzard i ryggen. Spelet är extremt responsivt och lämpar sig framförallt för multiplayer.

Och det är ju ändå vad Starcraft alltid varit enligt mig. Ett multiplayer spel utöver det vanliga.

Spelet är enkelt sätta sig in i och väldigt beroendeframkallande. Ett spel man måste spela om man gillar strategispel helt enkelt.

Gameplay HÄR.

#9 Rise of Nations

Nionde bästa strategispelet Rise of Nations

Specifikationer

Plattform: PC, Mac
Utvecklare:
Big Huge Games
Utgivare:
Microsoft
Antal spelare: 
1-8
Släpptes:
23 maj 2003

Fördelar

 • Grymt soundtrack
 • Flera spelbara epoker
 • Många olika units
 • Perfekt för LAN

Nackdelar

 • Något ocharmig grafik

Rise of Nations Extended Version är ett måste för alla strategiälskare.

Spelet är en mix av Empire Earth, Age of Empires 2 och Civilization-serien vilket på papper borde bli total kaos, men fungerar faktiskt riktigt bra här.

Spelet innehåller flera epoker man kan avancera till vilket ger ett imponerande djup och variationer av spelets olika typer av byggnader och gubbar. Det hjälper oss också att inte tappa intresset vid längre spelsessioner.

Ett viktig faktor för mig personligen är att man kan begränsa epokerna – så man själv och motspelarna inte kan avancera högre än till medeltiden.

Originalet släpptes 2003 och fick väldigt fina recensioner och det förtjänar det verkligen. 2010 släpptes det äntligen i ny tappning på Steam och spelet är bättre än någonsin. Det enda minuset jag ser och som stör mig när jag lirar är grafiken.

Det är något med grafiken som gör att jag inte snöar in mig ordentligt på det här spelet som jag gör med andra strategispel. Den där mysiga atmosfären saknas ibland men spelet har en gedigen fanbase så det är möjligt att jag är ensam om att känna så.

Spelet lämpar sig som bäst i multiplayer tillsammans med vänner.

Gameplay HÄR.

#8 Anno 1404

Anno 1404 strategispel

Specifikationer

Plattform: PC,
Utvecklare:
Blue Btyte
Utgivare: 
Ubisoft
Antal spelare: 
1
Släpptes:
23 juni 2009

Fördelar

 • Grymt soundtrack
 • Stor variation
 • Långa spelsessioner

Nackdelar

 • Inget multiplayer
 • Lång inlärningskurva

Mitt favoritspel när det kommer till basbyggarspel. Anno 1404 är ett långsamt strategispel där man fokuserar på att bygga fram ett fungerande samhälle och tillfredsställa dess invånare.

Till skillnad från Age of Empires 2 och andra spel i genren så lägger man inte vikten på det militära i det här spelet. Istället tar man sig fram via diplomati, handel och trade. Det är ett spel med en ofantligt hög mysfaktor som gör det väldigt svårt att sluta spela.

 Relaterat: Vilka är dom bästa spelen för par?

Grafiken är också väldigt passande och jag rekommenderar det starkt. Att spelet saknar multiplayer är ett stort tapp – men för mig personligen gör det inte så mycket.

Gameplay HÄR.

#7 Starcraft

Sjunde bästa strategispelet Starcraft

Specifikationer

Plattform: PC, Mac, Nintendo 64
Utvecklare:
Blizzard Entertainment
Utgivare: Blizzard Entertainment
Antal spelare: 
1-8
Släpptes:
31 mars 1998

Fördelar

 • Fantastiskt spelkänsla
 • Snabba spelsessioner
 • Klockrent för multiplayer

Nackdelar

 • Tråkig single player

Flaggskeppet StarCraft som banade väg för Blizzards framgångsrika år. Nog för att Warcraft 3 också bidragit väldigt mycket men StarCraft var det spel man förknippade med Blizzard tills World Of Warcraft släpptes.

Spelet är precis som uppföljaren suveränt för multiplayer och erbjuder en väldigt stor variation bland de olika civilizationerna man väljer mellan.

Snabba spelsessioner som innebär en jäkla massa kul med kompisarna. Spelet finns nu i en remastered version med lite uppgraderad upplösning bland annat. Ett måste för alla strategiälskare.

Gameplay HÄR.

#6 Warcraft III Frozen Throne

Sjätte bästa strategispelet Warcraft 3

Specifikationer

Plattform: PC, Mac
Utvecklare:
Blizzard Entertainment
Utgivare: Blizzard Entertainment
Antal spelare: 
1-8
Släpptes:
1 juli 2003

Fördelar

 • Oändligt med banor
 • Oändligt med spelformer
 • Väldigt LAN-vänligt

Nackdelar

 • Tråkig single player

Ännu ett till spel från Blizzard och ett spel som gett mig enormt med glädje genom åren. Warcraft 3 Frozen Throne har något unikt i jämförelse med övriga spelen på den här listan. 

En förbannat bra fanbase som kontinuerligt bygger och moddar maps som hjälper spelet att aldrig dör ut. Jag använder mig aldrig av spelets egna material, utan endast nerladdningsbara banor som fans byggt på egen hand.

EpicWar.com finns tusentals banor med tusentals olika spelformer. Jag kan tillägga att jag bara spelar Warcraft 3 i multiplayer. Singeplayer har aldrig lockat mig här.

En annan anledning till att jag älskar det här spelet är att det tammefan alltid fungerar – oavsett dator och operativsystem. Prova det bara.

OBS:

Snart släppes Warcraft 3 reforged. Det blir nog absolut värt att testa.

Gameplay HÄR.

#5 Attila Total War

Femte bästa strategispelet Attila Total War

Specifikationer

Plattform: PC, Mac, Linux
Utvecklare:
The Creative  Assembly
Utgivare: Sega
Antal spelare: 
1-2
Släpptes:
17 februari 2015

Fördelar

 • Fantastiskt detaljerat
 • Många factions att välja emellan
 • Storskaliga strider
 • Enorm map

Nackdelar

 • Lång inlärningskurva
 • Tidskrävande
 • Svårkontrollerat med alltför stora arméer

Ännu en gång fick The Creative Assembly till det när man utvecklade Attila Total War. Spelet fick bra betyg när det släpptes och det erbjuder så mycket.

Ekonomi, byteshandel och diplomati är alla faktorer man måste ta hänsyn till som i alla Total war spel.

Anledningen till att jag fastnade för just den här titeln är tidsperioden (som man inte vet så mycket om) och multiplayer. Jag och Zimpstar har spenderat åtskilliga timmar med att strategiskt ta över den då kända världen.

Jag rekommenderar spelet till er som har mycket tid över – då det krävs för att faktiskt vinna i det här spelet.

Gameplay HÄR.

#4 Rome Total War

Rome Total War strategispel

Specifikationer

Plattform: PC, Mac, iOS, Andriod
Utvecklare:
The Creative  Assembly
Utgivare: Activision
Antal spelare: 
1
Släpptes:
1 oktober 2004

Fördelar

 • Före sin tid
 • Många factions att välja emellan
 • Storskaliga strider
 • Enorm map

Nackdelar

 • Halvkass AI
 • Ingen vidare grafik
 • Svårkontrollerat med alltför stora arméer

Det är galet att Rome Total War släpptes redan 2004 men fortfarande betraktas som ett av dom bästa spelen i Total War-serien.

Det var den här titeln som satte Total War på kartan, och spelet blev enormt hyllat när det släpptes. Det liknar förstås övriga Total War spel med stor karta, stora arméer och fokus på handeln.

Idag finns det enligt mig betydligt bättre strategispel för att uppleva samma sak – men spelet kommer föralltid ha en särskild plats i mitt och många andras hjärta.

Har du inte spelat det så kör. Idag finns spelet till och med till iOS och Android.

Gameplay HÄR.

#3 Empire Earth

Tredje bästa strategispelet Empire Earth

Specifikationer

Plattform: PC, Mac, iOS, Andriod
Utvecklare:
Stainless Steel Studios
Utgivare: Sierra
Antal spelare: 
1-8
Släpptes:
23 november 2001

Fördelar

 • Flyter på väldigt bra
 • Oändliga resurser
 • Storskaliga strider
 • 15 epoker
 • Fantastiskt LAN-spel

Nackdelar

 • Inte uppdaterat för att vara kompatibelt med Windows 10

Äntligen på topp 3 och vilka fantastisk spel som klarat sig hit.

Empire Earth är mitt absoluta favoritspel när det kommer till strategispel som spelas multiplayer. Spelet har hela 15 spelbara epoker som förändrar allt under spelets gång.

Det är inte ofta jag spelar med alla 15 epoker samtidigt – utan oftast håller man sig till vissa. Spelet stödjer även en unit cap på 2500 gubbar fördelat på antal lag som spelar. Det gör att man ofta man ha enorma arméer vilket många andra strategispel inte erbjuder.

I och med dom oändliga resurserna likt Rise of Nations system så blir det oftast långa spelsessioner vilket jag och mina vänner alltid uppskattat.

Det enda stora minuset är att spelet nu blivit så pass gammalt att det saknar stöd för Windows 10. Det är tammefan en tragedi att jag inte kan lira det längre.

Jag letar aktivt fixar till det här, och är det någon som sitter på en lösning så får ni gärna maila oss på info@killsteal.se. 

Gameplay HÄR.

#2 Age of Empires 2 HD

Andra bästa strategispelet Age of Empires 2

Specifikationer

Plattform: PC, Mac, Playstation 2
Utvecklare:
Ensemble Studios
Utgivare: Microsoft
Antal spelare: 
1-8
Släpptes:
30 september 1999

Fördelar

 • Går att spela på alla datorer
 • Väldigt balaserat
 • Fantastiskt LAN-spel

Nackdelar

 • Blir lätt slut på resurser tidigt
 • Lite väl snabba games för min smak

Av alla spel på den här listan så är det överlägset Age of Empires 2 jag spelat mest. Det var mitt första RTS som jag köpte på egen hand och det var min favorit i flera år efter det.

Du som hamnat på den här artikeln har säkert redan koll på vad Age of Empires 2 är för något. Det är de spel man förknippar med ordet strategispel skulle jag säga.

Förutom att spelet är perfekt både för single player och multiplayer så innehåller det även en Map Editor som är enkel att använda. Om jag skulle räkna så har jag säkert byggt ett tusental banor genom åren.

Kanske världens bästa strategispel?

Gameplay HÄR.

#1 Medieval II Total War

Medieval 2 Total War strategispel

Specifikationer

Plattform: PC
Utvecklare:
Creative Assembly
Utgivare: Sega
Antal spelare: 
1
Släpptes: 11
 november 2006

Fördelar

 • Fantastiskt tidsepok
 • Väldigt detaljerat
 • Enorm karta
 • Många spelbara factions

Nackdelar

 • Relativt lång inlärningskruva
 • Väldigt tidskrävande

Och världen bästa strategispel är, i mitt tycke Medieval 2 Total War. Hands down.

Vilket masterpiece detta var och det håller även måttet förvånansvärt bra fortfarande. Grafiken är fortfarande helt okej och tidsepoken är min absoluta favorit.

Alla civilisationer är utmanande och bjuder på något eget. Kartan är gigantisk likt övriga Total War spel och det finns massvis med saker att göra.

Stiderna i realtid flyter på väldigt bra och det är enkelt att styra enorma arméer. Det är de perfekta strategispelet i min mening där man fick alla rätt från början.

Gameplay HÄR.

Slutsats

Jag kan själv erkänna att det ser ut som jag fastnat i de förflutna när man tittar på den här listan. 

Men faktum är att strategispelen var bättre förut, så enkelt är det. Strategispelen har överlag försvunnit mer och mer för att ge plats åt nya typer av spel. Det är fullt förståeligt att utvecklingen går framåt och att man fokuserar på annat idag. 

Men jag tycker det är samtidigt jävligt tråkigt för jag tror det finns en ordentlig skara fans till genren fortfarande. Jag antar att vi får bara kan hålla tummarna att spelföretagen ser oss – och att det inom en snar framtid släpps ett Medieval 3 Total War förstås.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se