LAN-spel – Våra favoriter du inte får missa

Vilka är dom bästa LAN-spelen egentligen?

Så det har bjudits in till lan, fan så roligt! Att vara en gamer gör verkligen sin rätt när man samlas ihop med sina vänner och lirar en helg. Det finns inte mycket som toppar det!

Däremot har det på senare år blivit ganska glest med bra LAN-spel enligt mig. Självfallet finns det mängder med spel online där man kan köra flera vänner ihop samtidigt, men det blir snabbt att man lirar egna grejer – åtminstone för mig och mina vänner.

Relaterat: 12 strategispel du måste spela innan du dör

Det kan ju ha att göra med att det idag finns så himla många alternativ, än vad som fanns för 10-20 år sedan. Men även om utbudet med spel är enormt idag så är det inte så ovanligt att vi googlar och försöker leta bra LAN-spel när vi väl träffas.

Så för att försöka hjälpa er på traven när ni själva sitter där så ska jag gå igenom ett par alternativ som jag aldrig tycker slår fel.

Sen är det självfallet individuellt vad man tycker om, och åldern spelar ju självklart in också. Ni lite yngre läsare kanske inte ens har provat titlarna jag kommer gå igenom nu – men då har ni missat något för dessa spel är tidlösa. 

Vi börjar med en personlig favorit!

#1 Warcraft 3 Frozen Throne

Vilket LAN-spel det här är alltså!

Warcraft 3 Frozen Throne är ett av mina absoluta LAN-spel, och det är främst på grund av alla nedladdningsbara banor man kan lägga till manuellt.

Själva standardutgåvan är såklart även bra den också, och det finns flera intressanta campaigns för den som är intresserad av det – men det är inte de som gör spelet unikt. Det är istället alla dessa personer som bygger banor, och spellägen till det.  

För er som inte redan vet så är Frozen Throne en expansion på Blizzards framgångsrika strategispel Warcraft 3 Reign of Chaos.

För att kunna spela alla dessa moddade banor dock behövs båda versionerna i princip nästan alltid. Det finns oändligt med banor online, och en mängd olika sätt banorna spelas på –  men jag vill rekommendera en personlig favorit!

X Hero Siege är en map byggd av Sogat. Det är en bana där du och dina medspelare väljer en varsin hero i början för att sedan försvara er stad.

Beroende på hur många spelare ni är så öppnas det olika vägar där monstren kommer ifrån. Själva spelidén är att ni håller och försvarar dessa vägar. Man dödar, bunkrar upp med pengar, levlar för att sedan kunna köpa nya vapen samt böcker för att göra era karaktärer starkare då fienderna blir gradvis svårare.

Banan är byggd så att ni under spelets gång kommer avancera vidare och bli utmanade i olika events etc. En fantastiskt välgjord bana som jag lovar kommer skänka er många timmar av spelglädje.

Hemsidan där du hittar alla banor heter Epic War, och den innehåller tusentals olika banor. Allt är gratis också förstås. 

#2 Age of Empires 2 HD/Definitive edition

Även här har vi ett tidlöst spel som påminner lite om vin, det blir bättre med åren helt enkelt.

Anledningen till att jag skriver om HD-versionen och inte standardutgåvan är enkel. HD-versionen gör allt standardutgåvan gör fast bättre och mer åtkomligt.

Jag är en av många som blev väldigt glad när nyheten kom att 14 år efter originalspelet kom ut, så skulle det äntligen släppas en HD-version på Steam.

Även fast HD-versionen kom med något bättre grafik som mer realistiskt vatten, bättre ljus och eldeffekter så försvann inte känslan överhuvudtaget från den gamla goda tiden. Och det är precis varför spelet fortfarande går hem.

Age of Empires 2 tillsammans med vännerna en helg skänker fortfarande enormt mycket glädje. En till avgörande faktor är att man kan teama ihop med sina vänner och spela mot andra online – vilket även det är väldigt roligt!

Precis som Warcraft 3 Frozen Throne är det ett strategispel som prisats många gånger genom åren och lämpar sig allra bäst som LAN-spel. Single playern har aldrig varit någon kioskvältare för mig och mina vänner.

Glöm inte att läsa vår guide över världens största spel, om du inte kunde hitta något på den här listan.

#3 Empire Earth

Så hur beskriver man Empire Earth?

– Som Age of Empires 2 med steroider. Det påminner rakt igenom om AoE 2 och levererar också lika bra. Det absolut bästa med Empire Earth är storleken på banorna.

”Gigantic” är det största du kan välja och det är mega-herrejösses-stort, vilket ger dig och dina LAN-buddies massvis med spelrum att lira på, och en bana kan ta flera timmar att spela klart. Det är de ultimata LAN-spelet på det viset.

Relaterat: 25 bästa spelen för barn i alla åldrar!

Det är nödvändigtvis inte någon hit hos alla, då många saknar tålamodet och vill gärna spela färdigt direkt. Men vi i mitt kompisgäng älskade långa spelsessioner med Empire Earth.

En annan aspekt av spelet som jag tycker Empire Earth gör bättre än AoE 2 är civilisations. Det finns 15 olika epkor att spela i, från Prehistoric Age till Nano Age.

Likt andra strategispel så ändras utseendet på dina gubbar och byggnader varje gång du uppgraderar till en ny age. Även uppgraderingar och vad du kan researcha blir nytt också.

Det gör Empire Earth så förbannat innehållsrikt och man tröttnar helt enkelt aldrig. Det enda minuset i dagsläget är att spelet är något utdaterat,  och inte är enkelt att få igång på Windows 10 datorer. Men det finns guider online!

Varmt rekommenderat spel, ett måste för strategiälskaren helt enkelt.

#4 Deep Rock Galactic

Deep Rock Galatic är ett suveränt LAN-spel för er som söker en utmaning och är åtminstone fyra personer samtidigt. Spelet går ut på att fyra spelare tillsammans tar sig an uppdrag att utvinna speciella mineraler från olika platser. Detta ska man göra samtidigt som man försvarar sig mot horder av aliens av olika slag. 

Banorna varierar extremt och uppdragen likaså. Spelarna har fyra klasser att välja mellan. För att skapa en sån komplett grupp som möjligt så rekommenderar vi att man använder sig av alla klasser. 

Man kan välja mellan gunner, driller, scout och engineer. Alla har unika egenskaper och vapen, och ansvarar för särskilda uppgifter under uppdragen. Alla behövs verkligen vilket är riktigt roligt när man spelar med sina vänner. Du levlar, samlar pengar och kan uppgradera i princip all typ av utrustning du har på dig. Två roliga detaljer i spelet är att karaktärerna förstås är dvärgar och att det innehåller mycket komik. Vi blev förälskade i det här spelet på vårt senaste LAN och jag kan rekommendera det för alla. Det är inte särskilt svårt att greppa men väldigt utmanande att bemästra!

2 svar på ”LAN-spel – Våra favoriter du inte får missa”

Kommentarer är stängda.