Luftkylning vs vattenkylning – Vad rekommenderas?

Ska jag välja luftkylning eller vattenkylning?

Ska du påbörja ett datorbygge eller funderar du på fläktbyte?

Oavsett vad du tänkt göra så finns det för & nackdelar med luftkylning vs vattenkylning som jag tänker gå igenom, som förhoppningsvis hjälper dig att avgöra vilken typ av kylning som passar för just dig och din dator.

Vi börjar med fem saker att tänka på när det kommer till luftkylning vs vattenkylning.

Kostnaden

Den mest avgörande skillnaden mellan luftkylning vs vattenkylning är priset, åtminstone är det priset personer brukar haka upp sig på när man pratar om det. För oavsett för & nackdelar mellan de olika kylsystemen så kommer vattenkylningen nästan alltid vara dyrare att köpa. Och det är inte alla som har ekonomin för det, eller som vill lägga dom pengarna på en kylare.

I snitt skulle jag säga att en bra vattenkylning kostar åtminstone runt 1000 kronor, medans du kan få bra grejer med luftkylning för runt 600-800 kronor. Jag personligen kör med luftkylning och köpte en Phanteks PH-TC14PE för något år sedan för runt 600 kronor som fortfarande gör jobbet i min dator. Men samtidigt är jag sugen på vattenkylning inom en snar framtid och kommer i den här artikeln förklara varför.

Överklocka processorn

En annan sak att tänka på angående luftkylning vs vattenkylning är om du planerar att överklocka din processor. Om du har en tight budget och samtidigt inte planerar att överklocka din processor så ser jag personligen ingen anledning i att investera i vattenkylning.

Då fungerar det med vanlig luftkylning och du kan garanterat köra vidare på fläkten som följer med din processor till och med.

Med det sagt så menar jag inte att man måste ha en vattenkylare för att överklocka, inte alls. Jag har överklockat min processor och som jag skrev så kör jag luftkylning i min dator.

Så det är klart att det fungerar med luftkylare men med högre överklockning kommer du garanterat behöva bättre kylning för det kommer bli varmt, väldigt varmt.

Så om du planerar att överklocka i framtiden, eller om du åtminstone vill ha den möjligheten så är frågan egentligen hur mycket vill du kunna överklocka din processor.

Jag skulle säga att det allra flesta som investerar i vattenkylning gör det endast för att kunna överklocka sin dators processor. För när man höjer processorns klockfrekvens så ökar även processorns spänning, som sedan resulterar i den ökade värmen.

Och det är just då vattenkylningen är suverän för att klara av den höga värmeutvecklingen, som onekligen alltid är boven för oss gamers. Den ständiga värmen i våra burkar..

Utrymmet i chassit

En annan sak som är viktigt att tänka på är ditt chassi. Vattenkylning tar plats och kan vara svårt att få plats med beroende på vilket typ av chassi du har.

Om du ska bygga din gamingdator så kan det vara bra att satsa på ett Midi-tower eller ett Full-tower chassi. Här är ett bra exempel från netonnet.se, ett Cooler Master chassi med stöd för vattenkylning. Ett ordentligt chassi med plats för allt.

Men om du är som mig, som inte vill köpa ett megastort chassi så fungerar det även med det här Midi-tower chassit, också tillgängligt på netonnet.se. Lite mindre men lite billigare förstås.

Oavsett vilket chassi du än väljer så behöver du läsa på lite så du inte köper ett för litet helt enkelt. Om du redan äger en dator och bara vill uppgradera din dators kylning så kan du tyvärr behöva investera i ett nytt chassi samtidigt om du vill ha vattenkylning.

Detsamma gäller även vanligt luftkylning. När jag köpte min kylare Phanteks PH-TC14PE så passade den in precis i mitt chassi Phanteks Eclipse P400. Som ni ser på bilden nedan så är egentligen min processorkylare nästan för stor för mitt chassi.

Processorfläkten går liksom i linje med chassit så det var väldigt nära att jag inte fick igen luckan. Nu hade jag dock tur så den fick till slut plats i alla fall men jag borde läst på lite mer.

Design

Det här är såklart en fråga med många svar. Vi är inte alla lika, så vad vi tycker om är väldigt individuellt men generellt tror jag de flesta kan hålla med om är att vattenkylning är snyggare i en gamingdator än en luftkylare.

Självklart är prestandan i en gamingdator alltid viktigare än utseendet, men det betyder inte att utseendet inte är viktigt. Självfallet vill vi alla ha en burk som faktiskt ser läcker ut på insidan också, i alla fall vi som har chassin med fönster.

Det kanske inte är den mest viktiga faktorn men jag kände ändå att jag ville ha med den, just för att det är viktigare än vad man tror. Så googla lite för att få lite inspiration och se hur andra har löst det.

Det är många som har byggt jäkligt snygga gamingdatorer med vattenkylning, respektive luftkylning.

Fördelar med vattenkylning

De senaste åren har vattenkylning blivit väldigt populärt. Tidigare var det en hyfsad krånglig process att installera vattenkylning men med en ökad popularitet så har tillverkarna gjort det enklare och enklare och nu även billigare än tidigare.

Så den stora fördelen med vattenkylning vs luftkylning är själva kylningen. Med en avancerad vattenkylare uppnår du bättre temperaturer än med de bästa luftkylarna.

Den här informationen är skriven överallt mer eller mindre och de flesta vet att så är fallet, men efter lite googlande verkar skillnaden mellan de bästa vattenkylarna och luftkylarna inte vara särskilt stor.

Om priset är en viktig faktor för dig, och du inte heller bryr dig om utseendet särskilt mycket så tror jag att luftkylning är vägen att gå.

En annan fördel är det jag skrev om innan just utseendet. Vattenkylning tycker jag personligen, med läckra slangar ser bättre ut i en dator än en stor luftkylare som döljer en massa fint. Jag är övertygad att alla inte håller med om detta såklart men det är min åsikt.

#1 Corsair

En av de största tillverkarna inom gaming och bland annat kylare. Erbjuder prisvärd luftkylning specialiserar sig på framförallt vattenkylning. Finns flera varianter på NetOnNet.se.

Nackdelar med vattenkylning

Vattenkylning är dyrt! Ja oavsett vart du tittar någonstans så kan vi nog slå fast att vattenkylning är dyrare. Och jag är inte övertygad om att det dyra priset är värt prestandan du får ut av det.

En luftkylare för en billigare peng ger dig mer prestanda för pengarna i alla fall. Det är åtminstone så det verkar, rätta mig om jag har fel.

En annan nackdel är läckage. Det är inte särskilt vanligt med vattenkylning som läcker då det är förstås högsta fokus för tillverkarna men risken finns. Framförallt vid en dålig installation eller liknande. Och vatten tillsammans med allt annat som sitter i datorn går ju inte ihop särskilt bra.

Livslängd är också en fråga som dyker upp i forum osv. En vanlig gamer har nog sin dator ett par år men byter nog ut komponenter allt eftersom så jag tror inte att livslängden någonsin skulle vara ett problem.

Men jämför man vattenkylning vs luftkylning när det gäller livslängd så vinner luftkylningen.

Fördelar med luftkylning

I snitt får du mer valuta av pengarna när du köper luftkylning. Om pengar är en viktig faktor så får du dugligt med prestanda för runt 500 spänn.

Min processorfläkt kostar som sagt runt 600 spänn och fungerar hur bra som helst, till det jag använder min dator till. Skulle jag vilja överklocka min processor ordentligt skulle jag troligtvis behöva något mer avancerat. Luftkylning kräver även väldigt lite underhåll och har en längre livslängd just för att dom inte är så komplexa. En kylfläns och en fläkt, det är allt som behövs. Självfallet bör du rengöra dammet som uppstår lite då och då.

#2 Noctua

Noctua har gjort sig känd för sina pålitliga luftkylare. Dom erbjuder ett stort sortiment med både prisvärda och high-end produkter. Finns flera varianter på NetOnNet.se.

Nackdelar med luftkylning

Om du ska investera ordentligt i en gaming dator som ska hålla måttet väldigt länge så kommer du garanterat vilja ha bra överklockningsmöjligheter.

Då faller troligtvis luftkylningen bort som ett alternativ då vattenkylning klarar av överklockning ännu bättre. Vid extrem överklockning är vattenkylning ett måste.

Sen som ni såg på bilden tidigare i artikeln så ser en gigantisk processorfläkt inte särskilt smickrande ut. Jag har nämnt det ganska många gånger nu men jag personligen tycker ju att vattenkylning är finare att vila ögonen på.

Installera vattenkylning

Att installera vattenkylning kan vara både krångligt och enkelt, beroende vad du köper för något. Men oavsett så kommer du behöva plats åt radiatorn som är den viktigaste delen. Så som jag skrev tidigare så behöver du ett chassi där du vet att vattenkylningen får plats.

Midi-Tower eller Full-Tower är att föredra. Jag hittade en enkel guide här som netonnet har gjort som visar mer ingående hur en installation kan se ut.

Installera luftkylning

Att installera luftkylning är inte särskilt avancerat. Jag skulle säga att vem som helst kan göra det till en guide till youtube t.ex. Men köper du en enorm processorfläkt tex så se till att du har plats för den så du inte behöver göra en specialare som jag fick göra.

Inet har en enkel guide här nedan som visar hur man installerar en processorfläkt.

Luftkylning vs vattenkylning – slutsats.

Svar på den stora frågan luftkylning vs vattenkylning är: om pengarna är en viktig faktor, kör på luftkylning. Spelar däremot pengar inte någon större roll och du vill kunna överklocka din burk ordentligt samt få den snyggaste insidan – gå för vattenkylning.

Oavsett vad du väljer så se till att du har rätt komponenter och rätt chassi innan du köper något.