Enkla lösningar för dig som inte kan skriva å,ä,ö

Hur får man tillbaka å,ä,ö på tangentbordet?

Det finns få saker som kan vara så frustrerande som när man försöker skriva något och det blir fel. Ett praktexempel är när man skriver å, ä, ö och det istället blir [, ’, ;..

Men det är väldigt enkelt åtgärdat tack & lov, och vi ska visa dig två tillvägagångssätt som garanterat löser problemet för dig. 

Lösning 1: Tryck ner Alt + Shift

Ja, så är enkelt är det faktiskt. Om du t.ex. av misstag bytt språket på tangentbordet återställer du det med ett enkelt kommando. Tryck ner tangenterna Alt + Shift så ändrar du språket. Om du har flera språk installerade på datorn kan du behöva klicka ett par gånger. I aktivitetsfältet längst ner till höger ser du vilket språk som är aktivt. 

Du kan även klicka på knappen SWE för att välja mellan de språk datorn har installerat. 

Lösning 2: Lägga till svenska på datorn

Om du inte kan skriva å,ä,ö så kan det bero på att svenska inte finns installerat på datorn. Du kanske sitter utomlands, eller har en jobbig kollega som avinstallerat det för dig för roligt. Om SWE inte dyker upp bland dina språkalternativ i aktivitetsfältet behöver du manuellt lägga till det. 

  1. Högerklicka på Windows-ikonen längst ner till höger i aktivitetsfältet
  2. Välj Inställningar
  3. Klicka sedan på Tid & Språk
  4. Välj alternativet Språk till vänster i menyn
  5. Klicka sedan på Lägg till ett språk som bilden ovanför visar
  6. Sök fram det språk du önskar och klicka på Nästa
  7. Nu installeras språket och du kommer kunna välja det när det är klart. 

Om allt gick som det skulle kommer du kunna skriva å,ä,ö igen på nolltid. Om inte detta löste problemet så har vi två mer detaljerade guider angående tangentbordsinmatning & språk som vi rekommenderar.