5 lösningar när skärmen flimrar

Att en skärm flimrar är inte helt ovanligt, och det kan bero på många olika faktorer. Däremot är det nästan uteslutande samma orsak som ställer till det. Det är lätt att tro att skärmen är trasig när den flimrar och det kan visserligen vara så, men förhoppningsvis kan den här guiden hjälpa dig innan du måste köpa en ny skärm. Vi kommer gå igenom fem enkla lösningar som du kan testa när skärmen flimrar som förhoppningsvis är anledningen till problemet, och då enkelt åtgärdat.

Lösning 1: Uppdatera drivrutiner

Den allra vanligaste orsaken till att skärmen flimrar är grafikkortets drivrutiner. Det kan antingen vara fel drivrutiner eller så är dom för gamla helt enkelt.

Det har hänt mig personligen flera gånger så det är inte särskilt ovanligt.

Det är även ett känt fel hos Microsoft att drivrutiner i Windows 10 kan orsaka att skärmen flimrar.Det finns två sätt att enkelt hitta och installera nya drivrutiner. Det första är via Windows 10s egna funktion.

Steg 1 – Låt datorn hitta drivrutiner

Högerklicka på startmenyn och välj enhetershanteraren. Då kommer en ny ruta fram som listar din dators innehåll. Som bilden nedan visar så behöver du klicka in dig på bildskärmskort och sedan högerklicka på ditt grafikkort och välja uppdatera drivrutin. 

skärmen flimrar

I nästa steg klickar du på Leta automatiskt efter drivrutiner. 

Om det finns drivrutiner tillgängliga så kommer guiden installera dessa automatiskt som bilden nedan visar. 

Steg 2 – Leta drivrutiner manuellt

Det andra sättet jag kan rekommendera är att du går in på tillverkaren hemsida för ditt grafikkort. Om du har ett Nvidia så kan du söka efter nya drivrutiner här.

Har du däremot ett AMD så kan du söka efter nya drivrutiner här.

Skulle detta mot förmodan inte lösa problemet så rekommenderar jag att du följer Microsofts egna guide för mer information.

Lösning 2: Dubbelkolla anslutningar

Oavsett om du kör HMDI, DisplayPort, DVI eller gamla hederliga VGA så kan det vara skärmens kabel som spökar. Dubbelkolla både anslutningen i datorn såsom skärmen. Försök att använda kablar som är kortare än 3 meter.

Dra ur och kontrollera skicket på kabeln och ser du ingen uppenbart fel så kan du testa med en annan kabel.

Om du vanligtvis använder DVI så testa DisplayPort, eller kanske HDMI. Med lite tur så upptäcker du kanske att skärmen flimrar på grund utav en skadad kabel som spökar.

Lösning 3: Sänk skärmens Hertz

Ett väldigt effektivt sätt att felsöka varför skärmen flimrar är att sänka Hertzen och testa sig fram.

Detta är lättare än vad man tror och det första du behöver göra är högerklicka på skrivbordet och sedan klicka på bildskärmsinställningar.

Klicka sedan på avancerade skärminställningar som bilden nedan visar.

Då får du upp en ny ruta med information om ditt grafikkort samt din datorskärm. Där finns även en knapp du ska klicka på som heter Egenskaper för bildskärmskort för skärm 1.

Då får du upp ännu en ny ruta med egenskaper, där du behöver klicka dig fram till bildskärm som bilden nedan visar. 

Här kan du testa dig fram helt enkelt. Om du märker att skärmen fungerar bättre på en lägre Hertz så kör på det. 

Lösning 4: Miljön kring skärmen

Det flesta av oss har mängder av olika apparater på våra skrivbord idag. Det kan vara högtalare, fläktar, mobiltelefoner och en mängd andra elektriska enheter.

Din skärm är känslig för magnetiska fält och alla elektriska enheter kan orsaka flimmer.

Så jag rekommenderar att du tar bort prylar från ditt skrivbord för att utesluta att inte någon annan elektrisk enhet stör ut din skärm.

Lösning 5: Testa en annan dator

Det sista tipset jag har är att du testar skärmen i en annan dator. Det fungerar med en stationär, såsom en bärbar dator.

Om du upptäcker att flimret på skärmen försvinner när den är inkloppad till en annan dator kan det vara grafikkortet i den andra datorn det är fel på. 

Då behöver du först testa att uppdatera drivrutiner som jag gått igenom här ovan, eller lämna in din dator på reparation.